Archives

Political Pedia  >  

Θάνατος του Γιώργου Τσαρουχά κατά την διάρκεια βίαιης ανάκρισης

Ο Γ. Τσαρουχάς την 8ης Μαΐου 1968, αποφασίζει να φύγει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη. Η μετακίνηση γινόταν οδικώς. Είχε πρόβλημα με την καρδιά του και πήγαινε σε γιατρό. Μετέφερε και την απόφαση της ΚΟΘ για τα πεπραγμένα της 12ης Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βουκουρέστι, που είχε επέλθει η διάσπαση του Κόμματος.

Οκτώ συνολικά αυτοκίνητα, περιπολικά και συμβατικά οχήματα της ΚΥΠ, καταδίωξαν το αυτοκίνητο και του έκλεισαν το δρόμο, στα διόδια της Λεπτοκαρυάς. Τους έβγαλαν βίαια από το αυτοκίνητο και τους έβαλαν στα αστυνομικά αυτοκίνητα για τη Θεσσαλονίκη. Στη διαδρομή τους υπέβαλαν σε ιδιότυπη ανάκριση, με ανάλογη κακοποίηση. Ο Τσαρουχάς είχε βρει τον τρόπο να καταπιεί το χαρτί με την απόφαση και τα ονόματα.

Οδηγήθηκε στο γραφείο του αρχηγού της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης και υποβλήθηκε σε πρώτη εξέταση. Στη συνέχεια τον οδήγησαν στο ανακριτικό γραφείο της ΚΥΠ. Εκεί ανακρίθηκε με βίαιο τρόπο με αποτέλεσμα να πεθάνει.

Ο ιατροδικαστής χαρακτήρισε τα 17 σοβαρά τραύματά του ως ελαφρές σωματικές κακώσεις και αιτία θανάτου την καρδιακή προσβολή.

Περισσότερα…

Political Pedia  >  

Θελερίτη Μαρία

Θελερίτη ΜαρίαΘελερίτη Μαρία

 

Η Μαρία Θελερίτη έχει αγροτική καταγωγή από τη Στιμάγκα Κορινθίας – έναν τόπο γνωστό για την σουλτανίνα με την καλλιέργεια της οποίας ασχολείται μέχρι σήμερα η οικογένειά της. Κατοικεί στην Αρχαία Κόρινθο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο – Λύκειο του Βέλου και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της (1985) συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην περιφερειακή ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο PARIS X – Nanterre (Εργαστήριο Αστικής Γεωγραφίας Πανεπιστημίου). Με την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάστηκε ως ερευνήτρια στην Κρήτη σε έρευνα για τις κοινωνικές αλλαγές στον αγροτικό χώρο υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή  με τον καθηγητή Burgel Guy (1987).

Η θέση της ως συμβούλου τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης της έδωσε την αφορμή, αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος την Κορίνθια, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του τόπου και να έρθει σε επαφή με πλήθος εκπροσώπων συλλογικών φορέων και σε ολόκληρο τον νομό. Στο πλαίσιο της ΤΕΔΚ και των αρμοδιοτήτων της συνεργάστηκε στενά και συστηματικά με το σύνολο των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων των δήμων της Κορινθίας όλο αυτό το διάστημα, παρέχοντας τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στους δήμους, εκπονώντας μελέτες, συντονίζοντας και υλοποιώντας σειρά προγραμμάτων και παρεμβάσεων για ποικίλα πεδία και τομείς πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης σε συνεργασία με την ομάδα συνεργατών και συνεργατριών της ΤΕΔΚ.

Στο διάστημα αυτό πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Αναπτυξιακής Κορινθιακής Εταιρείας του Νομού, στη σύσταση του Κέντρου Στήριξη Τσιγγάνων, του Κέντρου Συνοδευτικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, του Κέντρου Γυναικών, του Κέντρου Νέων, του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών και συνέβαλε με πολλαπλές δράσεις για την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Κορινθίας.

Εργάστηκε ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΤΕΙ Καλαμάτας (1995-1997 και 2003-2005) διδάσκοντας μαθήματα συναφή με την εξειδίκευσή της, όπως περιφερειακή διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνική πολιτική των ΟΤΑ, συνεταιρισμοί, κ.λπ.

Ενταγμένη στην Αριστερά από τα εφηβικά της χρόνια (ήταν μέλος της ΚΝΕ ως μαθήτρια και ως φοιτήτρια) και έχει επί μακρόν αναπτύξει κινηματική αριστερή δράση στον εργασιακό – συνδικαλιστικό τομέα και σε τοπικό επίπεδο. Ως φοιτήτρια συμμετείχε ενεργά στο Σύλλογο Φοιτητών του Πολιτικού της Νομικής και είχε εκλεγεί στην Επιτροπή Έτους επί σειρά ετών (με την φοιτητική παράταξη «Πανσπουδαστική»). Επίσης συμμετείχε ενεργά στην Πρωτοβουλία Γυναικών Νομικής μια φεμινιστική κίνηση που συσπείρωνε αριστερές φοιτήτριες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Στον εργασιακό της χώρο διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Εργαζομένων στις ΤΕΔΚ της χώρας επί σειρά ετών. Επίσης υπήρξε μέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (από το 2008) και αργότερα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Κορίνθου.

Ήταν ένα  από τα ιδρυτικά  μέλη της Κίνησης Πολιτών Κορίνθου και της Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυων Πολιτών Δήμου Κορινθίων. Τέλος, από το 2012 είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αυτοδιοίκηση. Επελέγη ως εισηγήτρια στην πρόσφατη ανοιχτή σύσκεψη διαβούλευσης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με θέμα: Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Πελοπόννησο.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 ήταν υποψήφια στο Νομό Κορινθίας και εξελέγη βουλευτής (για λίγες μέρες, λόγω των επαναληπτικών εκλογών Ιουνίου) από τον Α’ γύρο.

Political Pedia  >  

Θεοδωράκης Σταύρος

Θεοδωράκης ΣταύροςΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιστοσελίδα: www.topotami.gr
Email: info@topotami.gr
Διεύθυνση: Αθήνα, Σεβαστουπόλεως 22, τηλ: 210-7470100, Fax:210-7470115.

Προσωπικά Στοιχεία

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε την δημοσιογραφία το 1984. Έχει δουλέψει σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς, από τον «902 Αριστερά στα FM» μέχρι το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αλλά και εφημερίδες, από την «Μεσημβρινή» μέχρι την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Για δυο χρόνια (1985-1987) ασχολήθηκε με την επιμόρφωση των Ρομ (τσιγγάνων).

Έχει εκδώσει 3 βιβλία από τον «Ποταμό»: «Εξομολογήσεις Πρωταγωνιστών», «Οι άνθρωποι μου», «Αυτό που ζούμε» (με σκίτσα του Δημήτρη Χαντζόπουλου).

Το 2000, ξεκίνησε τους «Πρωταγωνιστές» στο κανάλι ΝΕΤ της ΕΡΤ. Από το 2006 η εκπομπή συνεχιζόταν στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Παράλληλα, κάθε Σάββατο γράφει στην εφημερίδα «Τα Νέα» την στήλη «Οι άλλοι Πρωταγωνιστές».

Το 2010, μαζί με άλλους 24 δημοσιογράφους, όπως η Μαρία Χούκλη, ο Γιώργος Καμπουράκης, ο Τάσος Τέλλογλου, ο Άρης Δαβαράκης κ.ά., δημιούργησαν τον ιστοτόπο protagon.gr

Πολιτική Δραστηριότητα

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2014, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη δημοσιογραφία για να ιδρύσει το κόμμα «Το Ποτάμι». Στις 4 Μαρτίου του 2014, ο Θεοδωράκης ανακοίνωσε τα πρώτα 30 πρόσωπα που στηρίζουν το νέο κίνημα.

Political Pedia  >  

Θεοδωρακόπουλος Στάθης

Δήμαρχος Αιγιαλείας, Στάθης Θεοδωρακόπουλος, βιογραφικό

O Στάθης Θεοδωρακόπουλος γεννήθηκε στο Αίγιο το 1944. Είναι ο πρώτος από τους τρείς γιούς του Πολυδώρου και της Αικατερίνης Θεοδωρακοπούλου.
  ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
  Τελείωσε το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο Αιγίου και εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Εισήχθη και Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε έφεδρος Ανθυπολοχαγός στις ένοπλες δυνάμεις στο οικονομικό τμήμα.
  Διορίσθηκε Δικηγόρος λαμβάνοντας άδεια επαγγέλματος το έτος 1974 και εκτοτε ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου στο Αίγιο. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας του Υποκαταστήματος Αιγίου από το 1978 έως το 1981.

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ

  • Από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος φοιτητικών παρατάξεων και ήδη ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση.
  • Κατήλθε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 1974 με τον συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου Νικήτα Μίχαλου.
  • Διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος τα έτη 1976 έως και 1978.
  • Παραιτήθη προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου Νικολάου Κουνινιώτη στις δημοτικές εκλογές του 1978. Εξελέγη και διατέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγίου κατά την τετραετία 1978- 1982, με τον ίδιο δε συνδυασμό εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και κατά την τετραετία 1982-1986.
  • Εν συνεχεία συμμετείχε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου Λεωνίδα Σιαβελή στις δημοτικές εκλογές του 1986 και διατέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγίου την τετραετία 1986 – 1990, με τον ίδιο δε συνδυασμό εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και κατά την τετραετία 1990-1994 ότε και επανεξελέγη με τον ίδιο συνδυασμό και διατέλεσε εκ νέου ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγίου κατά την τετραετία 1994-1998.
  • ην τετραετία 1998-2002 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και στις δημοτικές εκλογές του 2002 ηγήθηκε ως επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΑΙΓΙΟ». Διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος κατά την τετραετία 2002 -2006.
  • Το έτος 2006 ηγήθηκε εκ νέου ως επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΑΙΓΙΟ» και την τετραετία που ακολούθησε ήτο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αιγίου.
      Είναι παντρεμένος με την Συμβολαιογράφο Αιγίου Σοφία Θεοδωρακοπούλου και έχει γυιό τον Πολύδωρο, δικηγόρο επίσης στο επάγγελμα. Φυσιολάτρης και φίλος της ορειβασίας και του κυνηγίου. Έχει αναπτύξει πλούσια συγγραφική λαογραφική δραστηριότητα και έχει δημοσιεύσει πλειάδα χρονογραφημάτων στον τοπικό τύπο. Ομιλεί την αγγλική γλώσσα.
Political Pedia  >  

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ – ΣΥΡΙΖΑ

Θεοπεφτάτου ΑφροδίτηΣτοιχεία Επικοινωνίας

Email: atheop@parliament.gr
Διεύθυνση:
Κεφαλλονιά, (κτήριο Οίκου Ευγηρίας) Λ. Βεργωτή 14, Τηλ.: 26710-23828, Fax: 2710-227181.
Αθήνα: Μητροπόλεως 1, ΤΚ 105 57
Τηλ.:210-3709211, 210-3709212 Fax:210-3709210.

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23.5.1957.
Επάγγελμα:
Πολιτικός Μηχανικός.
Σπουδές:
Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών.
Ξένες γλώσσες:
Αγγλική και Γαλλική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.
Γραμματέας της Επιτροπής Φιλίας Σερβίας.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Μέλος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων – τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών.
Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Political Pedia  >  

Θεοχάρης Χάρης

πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων

Ο Χάρης Θεοχάρης κατά την διάρκεια της καριέρας του διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων αλλά δούλεψε και σε νεοσύστατες εταιρίες καινοτομίας (start-up). Είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού (Software Engineering (Hon) – 1993) από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου.

Έχει εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Lehman Brothers, ηγούμενος της Ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας. Ως Διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια ασχολήθηκε με διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, βελτιστοποίηση διαδικασιών και επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων (outsourcing).

Με ικανότητες στην διαχείριση έργων και συστημάτων, στην σύνταξη και παρακολούθηση προϋπολογισμών καθώς και στον έλεγχο κόστους, υπήρξε σύμβουλος του τότε Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι πρόσφατα. Στην θητεία του εκεί, ασχολήθηκε με σειρά έργων όπως την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, την Απογραφή Αμειβομένων Δημοσίου κ.α. Για σύντομο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της θητείας του ως ΓΓΠΣ, διετέλεσε σύμβουλος του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, ασχολούμενος με την παρακολούθηση δράσεων για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

Political Pedia  >  

Θεοχάρης Χάρης

Θεοχάρης Χάρης Θεοχάρης Χάρης

Από τον Νοέμβριο του 2011 ως το τέλος του 2012 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στη διάρκεια της θητείας του εισήγαγε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη και μείωσε τη γραφειοκρατία αλλά και το κόστος που προκύπτει από αυτήν.

Η αποϋλοποίηση των τελών κυκλοφορίας που έγινε για πρώτη φορά το 2012 είναι ένα δείγμα των δράσεων της περιόδου που έγιναν με σκοπό την αλλαγή της επαφής του πολίτη με το κράτος.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και οργάνωσε τη διεύθυνση έτσι ώστε να εστιάσει σε Μεγάλες Επιχειρήσεις, σε Φορολογούμενους Μεγάλου Πλούτου και σε Μεγάλους Οφειλέτες.

Για πρώτη φορά μπήκαν ξεκάθαροι στόχοι και εδραιώθηκε η διαφάνεια και ο έλεγχος τόσο από την ίδια τη Δημόσια Διοίκηση όσο και από τον πολίτη μέσω της δημιουργίας της ιστοσελίδας www.publicrevenue.gr.

Η σωστή οργάνωση, η διαφάνεια, η στοχοθεσία και η αξιοποίηση υλικών και ανθρώπινων πόρων είχε ως αποτέλεσμα να τηρηθεί ο προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων μετά από χρόνια και να υπάρξει πλεόνασμα. Τα έσοδα που προέκυψαν πήγαν σε μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία και απέτρεψαν την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων που θα επιβάρυναν τους πολίτες.

Η θητεία του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014, όταν και αποχώρησε γιατί εκτίμησε ότι οι πολιτικές συνθήκες δεν του επέτρεπαν να εργάζεται με τρόπο που να εξυπηρετείται πρώτα και πάνω από όλα ο πολίτης.

Έχει σπουδάσει Μηχανικός Λογισμικού στο Imperial College της Αγγλίας και εργάστηκε πάνω από 10 χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2009 και ως το 2011 ήταν σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στη ΓΓΠΣ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και έχει μια κόρη.

Political Pedia  >  

Θωμάς Δημήτρης

Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Δημήτρης Θωμάς, βιογραφικόΓεννήθηκα το 1956, σπούδασα Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το 1979 έως το 1997 εργάσθηκα στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Το 1997 επέστρεψα μαζί με τη σύζυγό μου Ουρανία Πετράτου και την κόρη μας Βαρβάρα στην Κύμη, όπου ζω ασκώντας, το επάγγελμα του Τοπογράφου Μηχανικού.

   Υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1998.Διετέλεσα Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου επί δύο διετίες  (1998-2002). Το 2002, με το συνδυασμό «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το Δήμο Κύμης» εκλέχθηκα Δήμαρχος Κύμης αξίωμα που ανανέωσα στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2006.  Από το 2007 είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Εύβοιας, εκλεγμένος με την «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ». Στις 14 Νοεμβρίου  2010  οι πολίτες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου με εξέλεξαν Δήμαρχο στο νέο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου.