Κύπρος

Κύπρος

Κυπριακή Δημοκρατία

Kibris Cumhuriyeti

Θέση

Σημαία

Εθνόσημο

Η Κύπρος είναι νησιωτική χώρα της ανατολικής Μεσογείου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται ανατολικά της Ελλάδας, νότια της Τουρκίας και δυτικά της Συρίας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Μεσογείου. Γεωγραφικά η Κύπρος μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει και στην νοτιοδυτική Ασία. Ωστόσο, επειδή ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά η Κύπρος έχει δεσμούς με την Ευρώπη και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, θεωρείται μέρος μόνο της Δύσης και της Ευρώπης. Είναι σήμερα το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης. Έχει έκταση 9.251 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 801.622 κατοίκους (εκτίμηση 2009). Μία άποψη είναι ότι η καταγωγή του ονόματος προέρχεται από την ελληνική λέξη για το μεσογειακό κυπαρίσσι (Cupressus sempervirens, κυπάρισσος) ή ακόμα και από το ελληνικό όνομα για του φυτού χέννα (Lawsonia alba), κύπρος. Μία άλλη άποψη είναι ότι η ρίζα του ονόματος είναι από την ετεοκυπριακή λέξη για το χαλκό. Ο Georges Dossin, για παράδειγμα, εισηγείται ότι οι ρίζες της λέξης βρίσκονται στην λέξη των Σουμερίων για το χαλκό (zubar) ή του μπρούντζου (kubar), από τα μεγάλα αποθέματα χαλκού που υπήρχαν στο νησί. Οι μεγάλες εξαγωγές χαλκού από τη Κύπρο έδωσαν το λατινικό όνομα στο χαλκό μέσα από την φράση aes Cyprium, “μέταλλο της Κύπρου”, που αργότερα συντομεύτηκε στο Cuprum. Η Κύπρος είναι επίσης γνωστή σαν το Νησί της Αφροδίτης αφού κατά την ελληνική μυθολογία η θεά Αφροδίτη, όπως δηλώνει και το όνομά της (= γεννημένη από τον αφρό) γεννήθηκε στο νησί κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού στις ακτές της Πάφου. Πουθενά στις αρχαίες πηγές δεν υπάρχει αναφορά για γέννηση της Ιστάρ-Αστάρτης των Φοινίκων στην Κύπρο αντίθετα με την Αφροδίτη των Ελλήνων που μάλιστα φέρει και το προσωνύμιο «Κύπρις». Η Κύπρος κατοικείται από Ελληνοκύπριους στην πλειοψηφία, από Τούρκους και από ορισμένες μικρές μειονότητες (Αρμένιοι, Λατίνοι, Μαρωνίτες). Μετά το 1974 που έγινε η Τουρκική εισβολή και μια βίαιη κατάληψη του βόρειου τμήματος του νησιού, 200.000 Ελληνοκύπριοι αναγκάζονται να μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές στα νότια του νησιού, ενώ οι Τουρκοκύπριοι μεταφέρονται στο βορρά. Πρωτεύουσα είναι η Λευκωσία, νόμισμα το ευρώ και επίσημες γλώσσες οι ελληνκή και τουρκική.
ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η σημαία της Κύπρου καθιερώνεται το 1960 με την ανεξαρτησία του νησιού από τους Βρετανούς. Προκύπτει από διεθνή διαγωνισμό. Προϋποθέσεις ήταν στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος, και να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στη σημαία προβάλλεται η Κύπρος με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων. Το χρώμα της Κύπρου στη σημαία συμβολίζει τον άλλοτε άφθονο χαλκό που υπήρχε στο νησί. Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που απεικονίζει το χάρτη της στη σημαία της.
ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥΜε βάση το σχέδιο του Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο και απορρίφθηκε με δημοψήφισμα, μια νέα εθνική σημαία προτείνεται για τη συνομοσπονδία. Σε αντίθεση με τη σημερινή επίσημη σημαία, σε αυτήν τη σημαία υπάρχουν τόσο τα χρώματα της Ελλάδας (μπλε) όσο και της Τουρκίας (κόκκινο), όπως επίσης και μια λωρίδα στο χρώμα του χαλκού για την Κύπρο.

Πρόταση του σχεδίου Ανάν