Επεισόδια στο ΕΚΘ

«… έχομεν την πληροφορίαν ότι θα προσέλθουν καίτοι μη κληθέντες οι κομμουνισταί». Στο χώρο του εορτασμού της Πρωτομαγιάς έφτασαν οι σωματώδεις οπαδοί του Δ. Θεοδώρου, κυρίως μέλη σωματείων λιμενεργατών, και επιτέθηκαν στους αντιπάλους τους. Οι αστυνομικοί δεν αντέδρασαν. Οι διαμαρτυρίες του ΔΣΚ, για τους τρόπους και τα μέσα που χρησιμοποίησε η παράταξη του Θεοδώρου, πήραν έκταση και οι καταγγελίες στον Τύπο ακολούθησαν η μια την άλλη:

«… εκτός των άλλων μέσων χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό ομάδες τραμπούκων τις οποίες αποτελούσαν οι Γκοτζαμάνης, Εμμανουηλίδης, Κυνηγός, Φωκάς, Πύρσος, οι οποίοι είναι λίγα από τα εύοσμα λουλούδια του θεοδωρικού θερμοκηπίου που ματοκύλισαν τους εργαζόμενους στις Πρωτομαγιάτικες και άλλες εκδηλώσεις και τρομοκρατούσαν τους εργάτες στις συνελεύσεις των σωματείων τους».

Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 16 άτομα που όλα ανήκαν στις αποκλεισμένες παρατάξεις. Την παρέα των τραμπούκων θα ξανασυναντήσουμε στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρ. Λαμπράκη, ένα χρόνο αργότερα. Ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκαν τα επεισόδια και οι ξυλοδαρμοί στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του 1962 έμοιαζε εξαιρετικά με τον τρόπο που οργανώθηκε η δολοφονία του Λαμπράκη.

Τα χρόνια που ακολούθησαν συνεχίστηκαν οι διαγραφές σωματείων από το ΕΚΘ:Το 1962 διαγράφηκαν το Σωματείο Λατόμων Ασβεστοχωρίου και ο Σύλλογος Λογιστών Θεσσαλονίκης «διότι προέβητε δια των εκπροσώπων σας εις εκδηλώσεις πολιτικάς δια της προβολής πολιτικών συνθημάτων ως “κατάργησις πιστοποιητικών νομιμοφροσύνης”, “επαναφορά εξορίστων”».

Την 29 Απριλίου 1963, το συνέδριο του ΕΚΘ επιβεβαίωνε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Δ. Θεοδώρου, που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου. Αντιπρόεδροι εκλέχτηκαν οι Πασάλογλου και Μπιρμπίλης, γενικός γραμματέας ο Κ. Γιάννος και πάλι ο Π. Βασιλειάδης.

Το 1964 διαγράφηκαν η Ένωσις Εργατοτεχνιτών Δήμου Θεσσαλονίκης, η Ένωσις Φοντοραπτών Θεσσαλονίκης, το Παγκαπνεργατικόν Σωματείον.

Το 1965 διαγράφηκαν η Ένωσις Μυλεργατών Βορείου Ελλάδος, η Ένωσις Μηχανοξυλουργών, το Σωματείον Ραπτεργατών, η Ένωσις Ελαιοχρωματιστών.