Αιθιοπία

Αιθιοπία

Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Αιθιοπίας

የኢትዮጵያ ፌዴራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ

Θέση

Σημαία

Εθνόσημο

Η Αιθιοπία βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής. Συνορεύει βόρεια με την Ερυθραία, βορειοανατολικά με το Τζιμπουτί, ανατολικά με τη Σομαλία, νότια με την Κένυα και δυτικά με το Σουδάν. Η Αιθιοπία είναι η παλαιότερη ανεξάρτητη χώρα της Αφρικής. Λίκνο αρχαίου πολιτισμού, που υιοθετεί τον χριστιανισμό τον 4ο αιώνα. Δεν αποτέλεσε ποτέ αποικία κανενός κράτους, εκτός από την πενταετία 1936-1941, όταν ορισμένες μεγάλες πόλεις και οδικές αρτηρίες βρέθηκαν υπό ιταλική κατοχή. Η Αιθιοπία γίνεται περίκλειστη χώρα το 1993, όταν η Ερυθραία, μέχρι τότε επαρχία της, αποκτά την ανεξαρτησία της. Στο παρελθόν ονομαζόταν Αβησσυνία. Η τωρινή ονομασία της ίσως προέρχεται από τις ρίζες (αιθ-) και (ὄψ) (“καμένη όψη”). Έχει έκταση 1.104.300 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 85.237.338 κατοίκους (εκτίμηση 2009). Πρωτεύουσα είναι η Αντίς Αμπέμπα, νόμισμα το αιθιοπικό μπιρ και επίσημη γλώσσα η αμχαρική.
ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ
Η σημαία της Αιθιοπίας είναι μια από τις αρχαιότερες αφρικανικές σημαίες και αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, με τα χρώματα της αφρικανικής ενότητας ή τα λεγόμενα παναφρικανικά χρώματα – κόκκινο, πράσινο και κίτρινο – τα οποία χρησιμοποιούνται από το 1897. Το έμβλημα προστίθεται στη σημαία το 1996. Η σημαία καθιερώνεται την 6 Φεβρουαρίου 1996.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ
Η πρώτη σημαία με τρεις τριγωνικές λωρίδες με την κόκκινη στην κορυφή. Με το Λιοντάρι του Ιούδα δημοφιλής σε οπαδούς του Χαϊλιέ Σελασιέ

1975 – 1987

και 1991 – 1996