Ευρετήριο

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΞΕΝΩΝ

Οι πρόξενοι της Γαλλίας, Ζιλ Μουλέν και της Γερμανίας, Ερρίκος Άμποτ πήγαιναν να συναντήσουν τον βαλή Ριφαάτ μπέη. Ήθελαν να του επιστήσουν την προσοχή του γιατί η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν βαριά. Μουσουλμανικός όχλος, όμως, τους επιτέθηκε και τους κατακρεούργησε μέσα στο Σαατλή τζαμί, που λειτουργούσε στη σημερινή Αγίου Δημητρίου, τους δύο προξένους.

Μετά τη δολοφονία τα πτώματα των προξένων πετάχτηκαν στο καλντερίμι. Τα αίτια της σφαγής ήταν εθνικιστικά, με θρησκευτικό μανδύα. Μετά την άγρια δολοφονία των προξένων, ήταν έτοιμη να ξεσπάσει σφαγή σε βάρος των χριστιανών. Ο Οθωμανός, όμως, φρούραρχος της πόλης, κινήθηκε αστραπιαία και αποφασιστικά.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσαν πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής. Δυο ελληνικά πολεμικά πλοία, έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη. Οι επικεφαλής ναύαρχοι απαίτησαν ικανοποίηση.

Τις απαιτήσεις των ναυάρχων προσπάθησαν να ικανοποιήσουν οι Τούρκοι. Την 16 Μαΐου 1876 στήθηκαν στο χώρο της σημερινής πλατείας Ελευθερίας 9 αγχόνες για εκτελεστούν ισάριθμοι ανώνυμοι Τούρκοι. Οι δύο απ’ αυτούς σώθηκαν και πήραν χάρη με την επέμβαση του Ρώσου ναύαρχου.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΟΙ «ΒΑΡΚΑΡΗΔΕΣ» ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Νεαροί αναρχικοί στη Θεσσαλονίκη πίστεψαν ότι αν κτυπούσαν τα σύμβολα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού θα ανάγκαζαν τις Δυνάμεις να παρέμβουν για το Μακεδονικό ζήτημα. Διάλεξαν τη Θεσσαλονίκη γιατί ήταν έδρα οθωμανικών αρχών και αποφάσισαν να ανατινάξουν την Οθωμανική Τράπεζα.

Υιοθέτησαν τον όρο Βαρκάρηδες ή Γκεμιτζήδες (Gemidji). Τα εκρηκτικά ήρθαν λαθραία στη Θεσσαλονίκη σαν κιβώτια σαρδέλες. Νοίκιασαν ένα μπακάλικο απέναντι από την Τράπεζα, έσκαψαν ένα τούνελ κάτω από το δρόμο και το γέμισαν εκρηκτικά.

Οι Βαρκάρηδες κρύβονταν όλη την ημέρα στις προκαθορισμένες θέσεις τους. Όταν σβήσανε τα φώτα, ρίχτηκαν στην τράπεζα δύο βόμβες. Τη στιγμή εκείνη έγινε και τεράστια έκρηξη με την ταυτόχρονη κατάρρευση του τμήματος του κτιρίου. Σχεδόν αμέσως έπιασε φωτιά και το εσωτερικό της τράπεζας.

Οι αρχές έστειλαν αμέσως τους πυροσβέστες αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειες το κτίριο κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.
Συγκροτήθηκε το έκτακτο στρατοδικείο που καταδίκασε την 6 Ιουνίου τους αυτουργούς σε θάνατο. Οι Βαρκάρηδες οδηγήθηκαν στις φυλακές του Επταπυργίου όπου έμειναν μέχρι την 23 Απριλίου 1906, όταν με σουλτανικό φιρμάνι μετατράπηκαν οι θανατικές καταδίκες σε εξορία.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’

Ο Ελ. Βενιζέλος πίεσε το βασιλιά Γεώργιο Α’ να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη για να εδραιωθεί η ελληνική κατοχή της πόλης. Ο βασιλιάς Γεώργιος ήρθε στη Θεσσαλονίκη την 29 Οκτωβρίου 1912.

Οι στρατοκράτες Βιέννης και Βερολίνου προετοιμάζονταν για πόλεμο. Η Ανατολή ήταν ο αντικειμενικός σκοπός τους. Για να πετύχουν τα σχέδιά τους, έπρεπε να βγει από τη μέση ο αγγλόφιλος Γεώργιος.

Το μεσημέρι της 5ης Μαρτίου 1913, ο Γεώργιος, συνοδευόμενος από τον υπασπιστή του κατέβηκε στην αποβάθρα του Λευκού Πύργου για να επισκεφτεί τον Γερμανό ναύαρχο Γκόπφεν στο λιμάνι της πόλης. Περί ώρα 17.00, κάποιος Αλ. Σχινάς τον πυροβόλησε από πίσω και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο Αλ. Σχινάς ανακρίθηκε για μέρες. Ενώ η υπόθεση προχωρούσε, ο Σχινάς έπεσε από ένα παράθυρο του Διοικητηρίου, όπου κρατούνταν, και αυτοκτόνησε.

Η απολογία του Σχινά δεν ήρθε ποτέ στη δημοσιότητα. Στο πλοίο Ελευθερία, που μετέφερε άγνωστο άτομο με το φάκελο της δικογραφίας στην Αθήνα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά και ο φάκελος αποτεφρώθηκε.

Η βασίλισσα Όλγα επισκέφθηκε τον Σχινά στο κελί του, αλλά ποτέ δεν μίλησε. Ο υπασπιστής του βασιλιά Φραγκούδης, δεν κλήθηκε στην ανάκριση. Τοποθετήθηκε στρατιωτικός ακόλουθος στην Ουάσιγκτον.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΟΥΤΙΝ ΝΤΙΜΙΤΡΙΕΒΙΤΣ
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Ντράγκουτιν Ντιμιτρίεβιτς ή Άπις ήταν Σέρβος αξιωματικός, φανατικός εθνικιστής.

11.06.1903: Αρχηγός ομάδας Σέρβων στρατιωτικών, εισβάλλει στα ανάκτορα του Βελιγραδίου και δολοφονεί τον βασιλιά Αλέξανδρο Οβρένοβιτς και τη σύζυγό του Δράγα. Στο θρόνο ανεβαίνει ο Πέτρος Καραγεώγεβιτς.
1906: Ο Δημητρίεβιτς και άλλοι κατηγορούνται για συνωμοσία, για την εκθρόνιση του βασιλιά Πέτρου.
1911: Ο Δημητρίεβιτς ιδρύει την μυστική οργάνωση «Ένωση ή Θάνατος» (γνωστή ως «Μαύρη Χειρ»). Οργανώνει και συνωμοσία για τη δολοφονία του Αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ.

Φεβρουάριος 1914: Οργανώνει συνωμοσία για τη δολοφονία του βασιλιά της Βουλγαρίας Φερδινάνδου.
18.06.1914: Ο διάδοχος της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκος-Φερδινάνδος και η σύζυγός του Σοφία Χότεκ δολοφονούνται στο Σεράγεβο. Η δολοφονίας θεωρείται ότι οργανώθηκε από την οργάνωση Μαύρη Χείρα.

1916: Οργανώνει στη Θεσσαλονίκη συνομωσία για τη δολοφονία του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄. Μετά από παρακολούθηση, Έλληνες στρατιωτικοί τον συλαμβάνουν μαζί με Σέρβους στρατιωτικούς.
13.06.1913: Έπειτα από μια παρωδία δίκης ο Δημητρίεβιτς και επτά σύντροφοί του καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελέστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ο τόπος ταφής τους κρατείται μυστικός.
1953: ο Τίτο αποκαθιστά τον Δημητρίεβιτς.