Ευρετήριο

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ CAMBELL

Το καλοκαίρι του 1930 η Ισραηλιτική αντιπροσωπεία υπό τον Ισαάκ Κοέν εστάλη στο Διεθνές Συνέδριο των Μακαμπή στη Σόφια. Ο Κοέν παρακολούθησε στη Σόφια και τις εργασίες του Συνεδρίου της Νεολαίας του Μακεδονικού Κομιτάτου επικροτώντας τις ανθελληνικές του θέσεις.

Το γεγονός έδωσε επιχειρήματα κατά των Εβραίων σε εθνικιστικές οργανώσεις.
24.06.1931: Εθνικιστές φοιτητές πετούν προκηρύξεις σε εβραϊκά καταστήματα. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης αντιδρούν. Ακολουθούν συμπλοκές. Αστυνομικές δυνάμεις, καταλαμβάνουν επίκαιρα σημεία για να αποτρέψουν την κλιμάκωση τους.
25.061931: Δημοσιεύεται ανακοίνωση της ΕΠΕ που αιτιολογούσε τους λόγους της αντισημιτικής κίνησης. Τη νύκτα φανατισμένος όχλος επιτίθεται στα γραφεία της Μακαμπή. Μετά την εισβολή στα γραφεία της Μακαμπή, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης δημιουργούν δίκτυο περιφρούρησης.

28.06.1931: Παρόμοια επεισόδια με τους ίδιους δράστες ξεσπούν στον εβραϊκό συνοικισμό Χαριλάου αρ. «6».
29.06.1931 ώρα 23.00: Φανατικοί εθνικιστές, μαζί με πρόσφυγες της Καλαμαριάς, πυρπολούν τον εβραϊκό συνοικισμό Cambell στην ανατολική Θεσσαλονίκη προκαλώντας σοβαρές καταστροφές και πανικό στους φτωχούς κατοίκους του.

Το γεγονός συνταράσσει ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η φωτιά σβήστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική, αλλά περίπου 54 κατοικίες, μια εβραϊκή συναγωγή και ένα εβραϊκό σχολείο καταστράφηκαν. Υπήρξε ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ
ΧΑΡ. ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ

Την 18 Αυγούστου 1932 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεδριάζει το γραφείο του Συνδικάτου Οικοδόμων. Άγνωστοι οπλοφόροι εισέβαλαν στο γραφείο και επιτέθηκαν με πυροβολισμούς σε όσους βρίσκονταν στο γραφείο. Στη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκε θανάσιμα ο συνδικαλιστής Χαρίτων Σταμπουλίδης.

Ο Μάρκος Βαφειάδης καταγγέλλει στην αστυνομία ως δράστες του φόνου τους αδελφούς Μελεμενλή, ηγετικά στελέχη των ομάδων κρούσεως της Ε.Ε.Ε. Η αστυνομία, όμως, τους αφήνει ελεύθερους και ανακοινώνει στις εφημερίδες ότι “οι δράσται καταζητούνται και οι ανακρίσεις διεξάγονται προς πάσα κατεύθυνσιν” και προσπαθεί να φορτώσει τον φόνο στους εχθρούς του ΚΚΕ αρχειομαρξιστές.

Οι «εθνικιστικοί κύκλοι» αποδίδουν «τας αιματηράς σκηνάς» εις την προκλητικότητα των κομμουνιστών εργατών, που καθημερινά εκδίδουν προκηρύξεις βρίζουν και συκοφαντούν τους συναδέλφους τους.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ Ε.Κ.Θ.

Την 15 Φεβρουαρίου 1933, μετά την προεκλογική συγκέντρωση του Ενιαίου Μετώπου Εργατών – Αγροτών, εργάτες συγκεντρώθηκαν στο Ενωτικό Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο και καλεί τους εργάτες που βρίσκονταν μέσα να το εκκενώσουν.

Μέσα στον πανικό που δημιούργησαν οι πυροβολισμοί των χωροφυλάκων, οκτώ εργάτες πέθαναν από ασφυξία στη στενή σκάλα του κτιρίου, σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα της νεκροψίας, ή, κατ’ άλλους, από πυρά αστυνομικών.
Με το πόρισμα της νεκροψίας διαφώνησαν ο γιατρός-εκπρόσωπος της Εργατικής Βοήθειας Μαν. Σιγανός και ο νομικός εκπρόσωπός της Ηλ. Κεφαλίδης. Γι’ αυτή τους διαφωνίας απειλήθηκαν με εξορία.

Τα αιματηρά γεγονότα κατήγγειλαν σωματεία και οργανώσεις της πόλης, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Την 18 Φεβρουαρίου 1933 απαγορεύτηκε να δημοσιεύοται ειδήσεις για τα γεγονότα και τις ανακρίσεις που διεξάγονταν γι’ αυτά.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΣΤΥΛ. ΒΟΛΑΝΗΣ

Το Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 ήταν η συνισταμένη των συνωμοτικών ενεργειών διάφορων κύκλων και οργανώσεων της βενιζελικής παράταξης, που απέβλεπαν στην αποτροπή της παλινόρθωσης της βασιλευόμενης δημοκρατίας
Τους φόβους της ηγεσίας των βενιζελικών ενίσχυαν οι κατά καιρούς αποτάξεις βενιζελικών αξιωματικών

Το κίνημα απέτυχε. Ο Κονδύλης, με έδρα του τη Θεσσαλονίκη, κατέπνιξε γρήγορα το κίνημα στη Μακεδονία
Οι συνέπειες του κινήματος ήταν σοβαρές τόσο για την βενιζελική παράταξη όσο και για τη χώρα γενικά. Την θεομηνία των αποστρατειών και των δυσμενών μεταθέσεων στο στρατό, ακολούθησε σειρά δικών στα έκτακτα στρατοδικεία.

Την 3 Απριλίου 1935, το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, καταδικάζει τον επίλαρχο Στυλιανό Βολάνη σε θάνατο και στρατιωτική καθαίρεση.

Μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης δεν έγινε καμιά ενέργεια για την αποτροπή της εκτέλεσης.
Έτσι, το πρωί της 5 Απριλίου 1935 ο Στυλιανός Βολάνης τουφεκίζεται πίσω από το Επταπύργιο.