Ευρετήριο

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΜΕΡΕΣ ΜΑΪΟΥ ’36 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

29.04.1936. Αρχίζει η απεργία των καπνεργατών. Η αστυνομία, προστάτευε τους ελάχιστους απεργοσπάστες,
02.05.1936. Οι απεργοί φτάνουν τις 40.000 – 50.000 σε όλη τη χώρα.
04.05.1936. Οργανώνεται μεγάλη πορεία καπνοπαραγωγών. Η αστυνομία επιτίθεται για να τη διαλύσει.

08.05.1936. Οι απεργοί κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να επικοινωνήσουν με την κυβέρνηση: κατευθύνονται στο Διοικητήριο για να επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Η χωροφυλακή απαγορεύει την προσέγγιση. Ακολουθεί συμπλοκή.

09.05.1936. Στη Θεσσαλονίκη επικρατεί αναστάτωση. Περίπου 25.000 απεργοί περιφέρονται στους δρόμους της πόλης. Στήνονται οδοφράγματα στην Εγνατία. Μπροστά στο Αλκαζάρ διεξάγεται πραγματική μάχη, Στη διασταύρωση των οδών Συγγρού και Πτολεμαίων πέφτει ο πρώτος νεκρός, ο 27χρονος αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Ομάδες πολιτών από κάθε κατεύθυνση και γειτονιά πορεύονται προς το κέντρο της πόλης. Οι χωροφύλακες πυροβολούν αδιακρίτως. Αποτέλεσμα: 13 νεκροί

Ο σωματάρχης του Γ’Σ.Σ., Ν. Ζέππος, παρεμβαίνει για να ελεγχθεί η κατάσταση.
10.05.1936. Είναι η μέρα της κηδείας των νεκρών απεργών-διαδηλωτών.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Την 12 Αυγούστου 1944 τρία μέλη της ΟΠΛΑ σκότωσαν τον ταγματασφαλίτη Ευάγγ. Βλαχόπουλο, στην Καλαμαριά. Ο Βλαχόπουλος ήταν μέλος της ομάδας του Δάγκουλα.

Την 13 Αυγούστου, περί ώρα 4.00’ τα χαράματα, Γερμανοί στρατιώτες περικυκλώνουν συνοικίες της Καλαμαριάς. Στο μπλόκο συμμετείχαν και οι άντρες του Δάγκουλα. Οι άνθρωποι του Δάγκουλα ανέλαβαν την επιχείρηση. Εφορμούσαν οργανωμένοι. Αναζητούσαν ανθρώπους για τους οποίους είχαν πληροφορίες για αντιστασιακή δράση.

Έκαναν έρευνες στα σπίτια και δεν παρέλειπαν να αρπάζουν ό,τι αντικείμενο αξίας έβρισκαν σ’ εκείνα τα φτωχόσπιτα της Καλαμαριάς του 1944. Ζητούσαν ταυτότητες και συλλάμβαναν σεσημασμένους αντιστασιακούς και όποιους δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα ή απλά θεωρούνταν ύποπτοι. Μέχρι το μεσημέρι έντεκα Καλαμαριώτες δολοφονήθηκαν, μεταξύ αυτών και μια γυναίκα.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 1944, γερμανικό στρατιωτικό όχημα με έναν αξιωματικό του Υγειονομικού και δύο στρατιώτες συνόδευαν δυο Έλληνες υπαλλήλους του Οργανισμού ‘Ύδρευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης στο ρωμαϊκό υδραγωγείο έξω από την κοινότητα Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Εκεί τους είχε στήσει ενέδρα μια διμοιρία ανταρτών του ΕΛΑΣ

Το μεσημέρι, έφτασε στον Χορτιάτη μια γερμανική φάλαγγα με επικεφαλής τον λοχία των «SS» Φριτς Σούμπερτ και τον καπετάνιο των Σουμπερτέων Γ. Καπετανάκη με ένα λόχο των Ταγμάτων Ασφαλείας. Όρμησαν στο χωριό και με φωνές, απειλές και βιαιοπραγίες ανάγκασαν όλους τους κατοίκους του χωριού να συγκεντρωθούν στην πλατεία.

Οι ανακρίσεις για το φονικό στο ρωμαϊκό υδραγωγείο δεν απέδωσαν, παρά τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι ανακρινόμενοι. Τότε διατάχθηκε η καταστροφή του χωριού και ο αφανισμό των κατοίκων του. Οι κάτοικοι του χωριού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και οδηγήθηκαν στους δύο φούρνους.

Με τη χρήση φλογοβόλων και εμπρηστικής σκόνης τους έκαψαν ζωντανούς, ενώ πυρπολούσαν το χωριό. Απολογισμός: 147 νεκροί και 300 κατεστραμμένα σπίτια.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΡΧΟΥ ΔΗΜ. ΚΩΦΙΤΣΑ

Τους πρώτους μήνες του 1945 η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να χαρα-κτηρισθεί έκρυθμη. Καθημερινά καταγράφονταν συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης μεταξύ εθνικοφρόνων και οπαδών της Αριστεράς στα όρια της πόλης.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 6 Οκτωβρίου 1946 μέλη της ΟΠΛΑ δολοφόνησαν την πλατεία Διοικητηρίου τον μοίραρχο Δημήτριο Κωφίτσα, υποδιοικητή της Εθνικής Ασφάλειας και εισηγητή του Έκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής κρατήθηκε σε απόσταση από τους κατακτητές και αρνήθηκε επανειλημμένως να τους δώσει πληροφορίες για καταζητούμενους κομμουνιστές.

Το βράδυ εκείνο επέστρεφε στο σπίτι του έπειτα από διασκέδαση. Τον συνόδευε ο επιθεωρητής δημοτικής. Στο ύψος της οδού Ιουστινιανού, τους πλησίασε ένας νεαρός και, πριν προλάβουν να αντιδράσουν, πυροβόλησε τον Κωφίτσα, σχεδόν εξ επαφής, στο κεφάλι. Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει.

Οι ανακριτικές αρχές δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν τον δράστη και ποιους βρισκόταν πίσω του.