Ευρετήριο

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΥΓΟΣ

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 1947 ο Γιάννης Ζεύγος περπατούσε στο πεζοδρόμιο της οδού Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης. Μόλις είχε γευματίσει και κατευθυνόταν πεζός στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Ο δολοφόνος-εκτελεστής Χρήστος Βλάχος, που παραφύλαγε με άλλους συνεργούς απέναντι, πυροβόλησε με περίστροφο πισώπλατα το θύμα, από απόσταση μόλις δύο μέτρων, πριν αυτό προλάβει να αμυνθεί.

Ο θάνατος του Ζέβγου επήλθε σχεδόν αμέσως από ακατάσχετη αιμορραγία. Ο Βλάχος κυνηγήθηκε από πολίτες και, στην οδό Αριστοτέλους έπεσε πάνω σ’ έναν περαστικό Άγγλο στρατιώτη, που, ακούγοντας τις φωνές των διωκτών του δολοφόνου, τον συνέλαβε.

Κίνητρό του ήταν η αγανάκτηση του δράστη για όσα είχε υποστεί στο Μπούλκες και για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην πατρίδα του. Μία άλλη εκδοχή θέλει ο θυμός του να προέρχεται από άλλη αιτία: όταν γύρισε στην Ελλάδα έμαθε ότι η γυναίκα του τον απατούσε με κομμουνιστές.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Την 6 Απριλίου 1947 η αεροπορική επίθεση προκάλεσε πανωλεθρία σε τμήματα ανταρτών στο Λιοντάρι Δομοκού. Η εικόνα που είχαν μέχρι τότε για τους αεροπόρους θάμπωσε και αποφάσισαν ένα εκδικητικό χτύπημα εναντίον του προσωπικού της Αεροπορίας.

Το λεωφορείο της αεροπορίας στάθηκε στη “Στάση Μισραχή” να παραλάβει αεροπόρους για το αεροδρόμιο κατά τα καθιερωμένα. Ξαφνικά δύο τρομακτικοί κρότοι τράνταξαν τον τόπο και τον γέμισαν καπνό. Δύο χειροβομβίδες ενισχυμένες έπεσαν στο λεωφορείο.

Η πρώτη έσπασε το μπροστινό κρύσταλλο και έσκασε στα πόδια του οδηγού που τον έκανε κομμάτια. Η δεύτερη ρίχθηκε από το πίσω μέρος, όπου ήταν και η έξοδος την στιγμή που αλαφιασμένοι οι Αξιωματικοί επιχείρησαν να πηδήξουν κάτω. Το αποτέλεσμα της βομβιστικής επίθεσης ήταν 5 νεκροί και 8 τραυματίες.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖ. ΠΟΛΚ

Ο Πολκ είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει στα βουνά τον Μάρκο Βαφειάδη. Ήθελε να του πάρει συνέντευξη. Στους στόχους του είχε βάλει και την έρευνα της διαφθοράς του δοσιλογισμού του ελληνικού καθεστώτος μετά τον πόλεμο.

Η δολοφονία του Πολκ, πιστοποιήθηκε με την ανάσυρση του πτώματός του από τα νερά του Θερμαϊκού.
Την 14.08.1948, τρεις μήνες μετά την ανακάλυψη του πτώματος του Πολκ, συλλαμβάνεται ο Γρ. Στακτόπουλος ως ύποπτος για το φόνο.

Οι κατηγορίες ήταν ένα σενάριο πολιτικών σκοπιμοτήτων, που απείχε από την αποκάλυψη της αλήθειας. Για την Ασφάλεια, ο Στακτόπουλος θεωρούνταν σύνδεσμος με τα στελέχη του ΚΚΕ Αδάμ Μουζενίδη και Ευάγγελο Βασβανά, που χαρακτηρίστηκαν δολοφόνοι του Πολκ.

Λίγες μέρες αργότερα, συνελήφθη και η μητέρα του Στακτόπουλου ως συνεργός στο έγκλημα. Κρατήθηκε εννέα μήνες στην απομόνωση μέχρι που ομολόγησε ότι αυτή έγραψε το φά-κελο με τον οποίο ταχυδρομήθηκαν στο Γ’ Αστυνομικό Τμήμα Θεσσαλονίκης τα προσωπικά έγγραφα του Πολκ.

Αργότερα, ανεξάρτητοι γραφολόγοι, αφού μελέτησαν το συγκεκριμένο φάκελο, αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούσε να έχει γραφεί από τη μητέρα του Στακτόπουλου.

Να σημειωθεί ότι ο Αδάμ Μουζενίδης είχε σκοτωθεί στο Πάικο πριν από τη δολοφονία του Πολκ, ο δε Ευάγγελος Βασβανάς τις μέρες της δολοφονίας βρισκόταν αρκετά μακριά από τη Θεσσαλονίκη.

Η δίκη για τη δολοφονία του Τζ. Πολκ άρχισε την 12.04.1949. Το Δικαστήριο καταδίκασε τους Αδάμ Μουζενίδη και Βαγγ. Βασβανά ερήμην σε θάνατο και τον συνεργό Γρ. Στακτόπουλο σε ισόβια κάθειρξη. Η μητέρα του Στακτόπουλου αθωώθηκε.

Ο Γρ. Στακτόπουλος μέχρι το θάνατό του θα διαλαλούσε συνέχεια την αθωότητα του.
Τέσσερις προσφυγές για αναψηλάφηση της δίκης (1976, 1979, 2001, 2003) απορρίφθηκαν.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ

Ο Νίκος Νικηφορίδης γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 χρονών οργανώνεται στην ΕΠΟΝ

Την 15 Μαρτίου 1950, πραγματοποιείται στη σουηδική πρωτεύουσα μια διεθνής συνδιάσκεψη για την ειρήνη, που έμεινε στην ιστορία ως «Συνδιάσκεψη της Στοκχόλμης». Στο τέλος της συνδιάσκεψης εκδίδεται η Έκκληση της Στοκχόλμης, που ζητούσε την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών οπλών και τον αφοπλισμό των δυο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Ο Νικηφορίδης εντάσσεται στην κίνηση αυτή. Αυτό δεν περνά απαρατήρητο από την Ασφάλεια και στα τέλη του 1950 συλλαμβάνονται ο ιδεολόγος μαχητής της Ειρήνης μαζί με 14 ομοϊδεάτες του και παραπέμπονται στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης για ανατρεπτική- αντεθνική δράση.

Ο Νίκος Νικηφορίδης καταδικάζεται με βάση τον περιβόητο ΑΝ 509 σε θάνατο και την 5 Μαρτίου 1951 εκτελείται, κατηγορούμενος μόνο για τις φιλειρηνικές του ιδέες, χωρίς να έχει διαπράξει κανένα έγκλημα.