Ευρετήριο

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ Ο ΣΤΕΦ. ΒΕΛΔΕΜΙΡΗΣ

Η εσκεμμένη αδράνεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης Δόβα συγκάλυπτε την τεράστια επιχείρηση της βίας και της νοθείας. Κρούσματα βιαιοπραγιών και τρομοκρατικών πράξεων σε βάρος υποψηφίων και οπαδών του Κέντρου και της Αριστεράς σημειωνόταν σε όλη τη χώρα.

Το όργιο της βίας εντάθηκε την τελευταία προεκλογική βδομάδα. Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 1961, τρεις μέρες πριν τις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου, τα επεισόδια εντάθηκαν. Στο συνοικισμό Επταλόφου Θεσσαλονίκης άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον των Στέφανου Βελδεμίρη και Μόρφη Σεκούδη, ενώ τοιχοκολλούσαν προκηρύξεις του ΠΑΜΕ. Ο πρώτος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Ο Στέφ. Βελδεμίρης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο την επομένη.

Και ενώ η αστυνομία βρισκόταν στα ίχνη των άγνωστων τρομοκρατών γίνεται γνωστό, μετά τις εκλογές, ότι ο άνθρωπος που πυροβόλησε τους δυο νέους ήταν ο χωροφύλακας Σπύρος Φιλίππου.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ‘61 & ‘62: ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ.

Την Πρωτομαγιά του 1961, οι συνδικαλιστές της Αριστεράς, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση, φώναξαν συνθήματα που δεν περιλαμβάνονταν στην επίσημη λίστα. Το γεγονός προκάλεσε την αγανάκτηση εθνικοφρόνων μελών. Άτομα της ομάδας του Δ. Θεοδώρου επετέθησαν στους αριστερούς συνδικαλιστές. Ξυλοκοπήθηκε άγρια ο βουλευτής της ΕΔΑ Ευαγγέλου και τραυματίστηκαν άλλα 30 άτομα.

Την Πρωτομαγιά του 1962, οι βιαιότητες φαίνεται να έγιναν αν όχι με τη συνεργασία, πάντως με την ανοχή της Αστυνομίας. Στο χώρο του εορτασμού της Πρωτομαγιάς έφτασαν οι σωματώδεις οπαδοί του Δ. Θεοδώρου και επιτέθηκαν στους αντιπάλους τους. Οι αστυνομικοί δεν αντέδρασαν. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 16 άτομα που όλα ανήκαν σε αντίπαλες παρατάξεις.

Την παρέα των τραμπούκων θα ξανασυναντήσουμε στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρ. Λαμπράκη, ένα χρόνο αργότερα.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Στις αρχές Μαΐου 1963, η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκδήλωση για την Ειρήνη την 22 Μαΐου, στην αίθουσα (τελικά) του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος με ομιλητή τον Γρ. Λαμπράκη.
Έξω από το κτίριο βρίσκονταν 180 χωροφύλακες που υποτίθεται ότι φύλαγαν το κτίριο. Εκεί βρισκόταν και ολόκληρη η ηγεσία της Αστυνομίας.

Η παρουσία τέτοιας αστυνομικής δύναμης δεν εμπόδισε τους παρακρατικούς να επιτεθούν και να τραυματίσουν σοβαρά τον προσερχόμενο στην εκδήλωση βουλευτή της ΕΔΑ Γ. Τσαρουχά. Μετά το τέλος της εκδήλωσης και ενώ ο Λαμπράκης με τους συνοδούς του έβγαιναν από το κτίριο ένα τρίκυκλο, που οδηγούσε ο Σπ. Γκοτζαμάνης, τρέχοντας ολοταχώς έπεσε επάνω τους. Παρέσυρε τον Λαμπράκη, τον έριξε κάτω και συνέχισε τον δρόμο του. Ένας άλλος άνθρωπος, εκτός του οδηγού, βρισκόταν στο αμάξωμα του τρίκυκλου.

Ο Λαμπράκης κτυπημένος σοβαρά στο κεφάλι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο καθηγητής Ν. Καβαζαράκης, μετά τις πρώτες εξετάσεις, δεν άφησε καμιά ελπίδα για τη ζωή του. Το πρώτο συμπέρασμα: ο Λαμπράκης δεν χτυπήθηκε θανάσιμα από το τρίκυκλο, αλλά έφερε βαθύ τραύμα στο κρανίο μάλλον από ρόπαλο…

Στον τόπο του εγκλήματος κανένας αστυνομικός καταδίωξε τους δράστες. Ο Μαν. Χατζηαποστόλου πήδηξε στην ανοιχτή καρότσα του τρίκυκλο και συνεπλάκη με ένα άτομο που βρισκόταν εκεί

Στο νοσοκομείο εμφανίστηκε αυτόκλητος ο ιατροδικαστής Δ. Καψάσκης και εξέτασε τον τραυματία βουλευτή. Μετά την εξέταση αποφάνθηκε ότι το θανάσιμο χτύπημα επήλθε από την πτώση του στο πεζοδρόμιο

Την 27.05.1963 ο Γρ. Λαμπράκης έχασε τη μάχη με το θάνατο.
3.10.1966. Αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη. Λίγοι από τους αυτουργούς (φυσικούς και ηθικούς) καταδικάζονται σε μικρές ποινές ενώ οι περισσότεροι αθωώνονται.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ

Ο Γιάννης Χαλκίδης, 27 χρονών, καταγόταν κατοικούσε στoν Επτάλοφο Θεσσαλονίκης. Ήταν οργανωμένος στο ΚΚΕ και διετέλεσε γραμματέας των Λαμπράκηδων της περιοχής του.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21.04.1967 εντάχθηκε στο ΠΑΜ. Οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες ενεργούσε, ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες. Νοίκιασε κι ένα μικρό διαμέρισμα με το ψευδώνυμο Οδυσσέας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στην οδό Φιλελλήνων 55, όπου διέμενε.

Τα χαράματα της 5ης Σεπτεμβρίου 1967 περίπου 100 ένοπλοι άνδρες από Ασφάλεια, Αστυνομία και ΚΥΠ περικυκλώνουν όλο το οικοδομικό τετράγωνο στην οδό Φιλελλήνων.

Ο Χαλκίδης επιχείρησε να διαφύγει από το παράθυρο του διαμερίσματος, αλλά τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου. Αιμορραγώντας, πήδηξε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του και κατευθύνθηκε προς μια μικρή αλάνα, που οδηγούσε στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, για να σωθεί. Εκεί έπεσε στο έδαφος εξαντλημένος από την αιμορραγία και ένας ένοπλος αστυνομικός τον εκτέλεσε από απόσταση ενός μέτρου.


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ & ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ:
Ο Γ. ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΒΙΑΙΗΣ ΑΝΑΚΡΙΣΗΣ

Ο Γ. Τσαρουχάς την 8ης Μαΐου 1968, αποφασίζει να φύγει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη. Η μετακίνηση γινόταν οδικώς.

Είχε πρόβλημα με την καρδιά του και πήγαινε σε γιατρό. Μετέφερε και την απόφαση της ΚΟΘ για τα πεπραγμένα της 12ης Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βουκουρέστι, που είχε επέλθει η διάσπαση του Κόμματος. Οκτώ συνολικά αυτοκίνητα, περιπολικά και συμβατικά οχήματα της ΚΥΠ, καταδίωξαν το αυτοκίνητο και του έκλεισαν το δρόμο, στα διόδια της Λεπτοκαρυάς. Τους έβγαλαν βίαια από το αυτοκίνητο και τους έβαλαν στα αστυνομικά αυτοκίνητα για τη Θεσσαλονίκη. Στη διαδρομή τους υπέβαλαν σε ιδιότυπη ανάκριση, με ανάλογη κακοποίηση. Ο Τσαρουχάς είχε βρει τον τρόπο να καταπιεί το χαρτί με την απόφαση και τα ονόματα.

Οδηγήθηκε στο γραφείο του αρχηγού της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης και υποβλήθηκε σε πρώτη εξέταση. Στη συνέχεια τον οδήγησαν στο ανακριτικό γραφείο της ΚΥΠ. Εκεί ανακρίθηκε με βίαιο τρόπο με αποτέλεσμα να πεθάνει.
Ο ιατροδικαστής χαρακτήρισε τα 17 σοβαρά τραύματά του ως ελαφρές σωματικές κακώσεις και αιτία θανάτου την καρδιακή προσβολή.