Τζορτζ Πολκ

Την Κυριακή 16 Μαΐου 1948 το πρωί, ένας Θεσσαλονικιός βαρκάρης, ο Λάμπρος Αντώναρος, που ψάρευε στο Θερμαϊκό, ανακάλυψε ένα πτώμα να επιπλέει, 150-200 μέτρα από την προκυμαία του Λευκού Πύργου, μπροστά από το κέντρο Τριανόν. Το πτώμα ήταν δεμένο χειροπόδαρα, με μια σφαίρα στη βάση του κρανίου. Όπως αποκαλύφθηκε, επρόκειτο για το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, ανταποκριτή του ραδιοφωνικού συγκροτήματος Columbia Broadcasting System (CBS) των ΗΠΑ. Στην έκθεση αυτοψίας διαβάζουμε:

«ΕΚΘΕΣΙΣ ΑΥΤΟΨΙΑΣ
Εν Θεσσαλονίκη σήμερον την 16ην Μαΐου 1948, ημέραν Κυριακήν και ώραν 11.00 ο υπογεγραμμένος Αρχικελευστής Λιμενικός ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ μεταβάς μετά του Κελευστού Λιμενικού ΔΙΩΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, προσληφθέντος ελλείψει δικαστικού Γραμματέως, έμπροσθεν του Λιμενικού Καταστήματος ένθα ευρίσκετο εναποτεθειμένον πτώμα ανδρός εκβρασθέντος υπό της θαλάσσης και ανευρεθέντος υπό του λεμβούχου Λιμένος ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ, σήμερον και περί ώραν 09.00 ενώ επέπλεεν εις απόστασιν 500 μέτρων εκ της θέσεως ΤΡΙΑΝΟΝ προς ενέργειαν αυτοψίας, αντελήφθημεν ιδίοις όμμασιν τα ακόλουθα:

αλλήλων δια σχινίου εκ λινού (κανάβεως) πάχους 0,1 μ. δια κοινών κόμβων.
Έφερεν τραύμα εις το οπίσθιον μέρος της κεφαλής επενεχθέντος δια πυροβόλου όπλου. Επί της αριστεράς χειρός έφερεν ωρολόγιον. Επί δε της δεξιάς μεταλλικήν ταυτότητα φέρουσα Αγγλιστί τα στοιχεία (———————-). Ήτο ενδεδυμένον δι’ ενός υποκαμίσου ριγέ, ενός χιτωνίου χνουδοτού, χρώματος καφέ, διά περισκελίδος γκρι και υποδημάτων καφέ.

Το πτώμα ανήκεν εις άνδρα ηλικίας 30 – 35 ετών περίπου. Κόμη μάλλον πυρόχρους. Πρόσωπον στρογγυλόν, αναστήματος κανονικού. Εις την ρίνα αυτού εφαίνετο έχων παλαιόν τραύμα (Πλαστική).

Ηρευνήθησαν εν συνεχεία τα θυλάκια αυτού εις ά ανευρέθησαν τα ακόλουθα:
1) Χαρτονομίσματα των 10.000 36
2) » » 5.000 5
3) » » 2.000 8
4) Ένα μπλοκ τσεκ των 20 δολ. έκαστον (μήκους δολλαρίου) από του υπ’ αριθ. 44431318 μέχρι και του υπ’ αριθ. 44431370.
5) Δύο χαρτονομίσματα των 20 δολ. υπ’ αρίθ. 44431499 και 44431500.
6) Δύο αρμαθιές κλειδιά.

7) Ένα στυλό Πέρκερ.
8) Ένα μολύβι ΕΒΕΡΧΑΡΝΤ.
9) Μία κτένη.
10) Δύο δελτία ειδήσεων (αγγλιστί) τύπου Θεσ/νίκης 5ης και της 7ης Μαΐου 1948.
11) Ένα μανδύλι λευκό.
12) Ένα ωρολόγιον χειρός.

13) Ένα δακτυλίδιον (βέρα) φέρον τα στοιχεία (11.9.1947, Ρένα Κοκκώνη Κ.18)
14) Μία ταυτότης χειρός μεταλλίνη φέρουσα τα στοιχεία (———————)
15) Εν πορτοφόλιον δερμάτινον εντός του οποίου ευρέθησαν τα κάτωθι:

1) Επτά χαρτονομίσματα του 1 δολ.
2) Μία δημοσιογραφική ταυτότης δηλούσα ότι είναι μέλος της Αμερικανικής Βοήθειας.
3) Μία άδεια παραμονής εις Ελλάδα του Κέντρου Αλλοδαπών Αθηνών.
4) Μία εγγυητική επιστολή δια την αποστολήν ανταποκρίσεων.
5) Τρεις ταυτότητες, 4 φωτογραφίες απεικονίζουσαι το πρόσωπόν του.
6) Έν επισκεπτήριον και διάφορες κάρτες (Κολούμπια)

Εφ’ ω συνετάγη και υπογράφεται

Ο Ενεργήσας την αυτοψίαν Ο Γραμματεύς
(Έπονται αι υπογραφαί)».

Ο Τζορτζ Πολκ ήταν τότε 34 χρονών. Είχε αναπτύξει μεγάλη δημοσιογραφική δραστηριότητα σε Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Ιράν, Τουρκία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στην Αεροπορία Ναυτικού των ΗΠΑ ως έφεδρος αξιωματικός και διακρίθηκε στην επιχείρηση του Γκουανταλκανάλ του Ειρηνικού εναντίον των Ιαπώνων, όπου και τραυματίστηκε σοβαρά όταν καταρρίφθηκε το αεροπλάνο του.

Το γεγονός αυτό και η όλη του δημοσιογραφική δραστηριότητα είχε προσδώσει μεγάλο κύρος και εκτίμηση στη χώρα του. Ήταν πιστός εκφραστής της φιλελεύθερης πρότασης του προέδρου Ρούσβελτ. Ήταν παντρεμένος με την Ελληνίδα αεροσυνοδό Ρέα Κοκκώνη.

Ο Πολκ είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για να προσπαθήσει, τις μέρες εκείνες της μεγάλης έντασης του Εμφυλίου Πολέμου, να συναντήσει στα βουνά τον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκο Βαφειάδη. Ήθελε να του πάρει συνέντευξη για το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο CBS, που εργαζόταν. Θα ήταν, προφανώς, μια παγκόσμια δημοσιογραφική επιτυχία.

Για τον ίδιο σκοπό, είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα και τον Φεβρουάριο 1948 αλλά χωρίς επιτυχία. Γι’ αυτό και επανέλαβε το ταξίδι του το πρωί της Παρασκευής 7 Μαΐου 1948.

Στους στόχους του είχε βάλει και την έρευνα της διαφθοράς του δοσιλογισμού του ελληνικού καθεστώτος μετά τον πόλεμο, καθώς και την έρευνα της αντικειμενικότητας εκείνων που υποστήριζαν την ανακωχή και τη συμφιλίωση. Ακόμη είχε αποκαλύψει κλοπές της Αμερικανικής Βοήθειας για την Ελλάδα από παρακρατικούς, συνεργασία Χωροφυλακής και Αμερικανών σε κυκλώματα μαυραγοριτών, εγκλήματα κατά δημοκρατικών πολιτών αλλά και μεθοδευμένη συμπαιγνία Αμερικανών και Ελλήνων βασιλοκυβερνητικών.

Από το πρωί της Παρασκευής 7 Μαΐου 1948 μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 8 Μαΐου 1948, τις 34 ώρες που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Πολκ συναντήθηκε τυχαία με διάφορα άτομα, που όπως προκύπτει ήξεραν τις προθέσεις του και είχαν ενεργό ρόλο σε όσα συνέβησαν ως τη σκοτεινή δολοφονία του.