Τζορτζ Πολκ

Το πρωί της Παρασκευής 7 Μαΐου ο Πολκ ταξίδεψε για τη Θεσσαλονίκη με αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο. Συμπτωματικά με το ίδιο αεροπλάνο ταξίδευε και ο Αμερικανός συνταγματάρχης Χάρβεϊ Σμιθ, στρατιωτικός ακόλουθος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και στέλεχος των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φέρεται να ήταν ο οργανωτής, όπως προκύπτει από ντοκουμέντα, της συνομωσίας εναντίον του Πολκ.

Ο στρατιωτικός ακόλουθος της Αμερικανικής Πρεσβείας συνταγματάρχης Χάρβεϊ Σμιθ, καταγόταν από το Τέξας. Μετά τη δολοφονία του Πολκ δήλωσε: «…ούτε που θυμάμαι να ήμουν τότε με τον Πολκ στη Θεσσαλονίκη».

Αντ’ αυτού βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ένας άλλος Σμιθ, ο αντισυνταγματάρχης Τζέιμς Μπ. Σμιθ, καταγόμενος κι αυτός από το Τέξας, που υπηρετούσε το 1948 στη Θεσσαλονίκη, γνωστός ως Bugger, το Μούτρο, άνθρωπος για βρώμικες δουλειές, του οποίου ο ρόλος στην υπόθεση παραμένει σκοτεινός, μέχρι σήμερα.

Με παρότρυνση του Χ. Σμιθ, ο Πολκ κατέλυσε στο ξενοδοχείο Αστόρια, στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Αγ Σοφίας, αντί στο ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ, όπου είχε αρχικά προγραμματίσει και όπου διέμεναν οι φίλοι του δημοσιγράφοι της εφημερίδας Ντέιλι Γκάτζετ, Έλεν Μάμας και Ντόναλντ Μάτσεν. Στο ξενοδοχείο Αστόρια έμεναν πολλοί Αμερικανοί και Έλληνες στρατιωτικοί και υπήρχε για ασφάλεια φρουρά στην είσοδο. Ο Πολκ πήρε το δωμάτιο Νο 25 του β’ ορόφου ενώ, συμπτωματικά πάλι, ο Σμιθ το δωμάτιο Νο 23 στον ίδιο όροφο, ακριβώς δίπλα σ’ εκείνο του Πολκ.

Οι πρώτες κινήσεις του Πολκ, μετά την εγκατάστασή του στο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 7 Μαΐου 1948, ήταν οι εξής:

Συναντήθηκε με τον Αμερικανό Τζέραλντ Ντριού, που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ (UNSCOB). Η Επιτροπή είχε εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη για να ερευνήσει τις καταγγελίες της Ελλάδας για συνεργασία του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) με τις γειτονικές χώρες.
Μετά συναντήθηκε με τον Ρόμπερτ Προμ, που είχε τοποθετηθεί πρόσφατα προσωρινός προϊστάμενος των υπηρεσιών του Αμερικανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης. Του εμπιστεύθηκε τα σχέδιά του για συνάντηση με τον καπετάν Μάρκο του ΔΣΕ. Έδωσαν ραντεβού για δείπνο στο ξενοδοχείο Μεντιτερανέ, όπου συνεδρίαζε η UNSCOB.

Κατόπιν αναζήτησε και συναντήθηκε με τον συνταγματάρχη Άλεν Μίλερ, στέλεχος των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών και βοηθό του στρατιωτικό ακόλουθου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, που είχε μετατεθεί στη Θεσσαλονίκη. Δρούσε στο πλευρό της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη UNSCOB. Του ζήτησε να τον βοήθησε να φτάσει στο στρατηγείο του Μάρκου Βαφειάδη. Ο Μίλερ, με άδεια του Γ’ Σώματος Στρατού, μπορούσε να κινείται χωρίς εμπόδια στα σημεία επαφής στρατού και ανταρτών. Άλλωστε, τον Μάρτιο 1947, είχε συνοδεύσει κλιμάκιο της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ στο Καστανόφυτο του Γράμμου όπου συνάντησαν τον Γιώργη Γιαννούλη, ανώτατο στέλεχος του ΔΣΕ, αντί για τον Μάρκο.

Την 19.30 ο Πολκ συναντήθηκε με τους Τζ. Ντριού, Ρ. Προμ, Αλ. Μίλερ, Όλιβερ Κρόσμπι της νεοσύστατης αμερικανικής CIA και τη δημοσιογράφο Έλεν Μάμας στο ξενοδοχείο Μεντιτερανέ. Όλοι μαζί δείπνησαν στο διπλανό εστιατόριο Όλυμπος-Νάουσα. Στη διάρκεια του δείπνου ο δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας Μακεδονία, Γρηγόρης Στακτόπουλος, τηλεφώνησε στην Έλεν Μάμας και της ζήτησε τα ονόματα των Αμερικανών της παρέας για να τα δημοσιεύσει στην εφημερίδα του. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή του Γρ Στακτόπουλου με τον Πολκ.

Την επομένη, Σάββατο 8 Μαΐου 1948, ο Πολκ συναντήθηκε, στην αρχή, με τους Προμ και Κρόσμπι.
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Άγγλο Ράνταλ Κόουτς, πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις στη βόρεια Ελλάδα, προϊστάμενο του Αγγλικού Γραφείου Θεσσαλονίκης που υπαγόταν στο Βρετανικό Προξενείο. Ζήτησε και απ’ αυτόν να τον βοηθήσει να φτάσει στον Μάρκο. Ο Κόουτς είπε στον Πολκ ότι δεν είχε αυτή τη δυνατότητα και ο τελευταίος έφυγε χωρίς να πετύχει τίποτα.

Επέστρεψε στο ξενοδοχείο Μεντιτερανέ όπου συναντήθηκε με τον Τζ. Ντριού. Εκεί, οι δημοσιογάφοι Μάτσεν και Μάμας σύστησαν στον Πολκ τον Γρ. Στακτόπουλο. Μετά από λίγη ώρα ο Στακτόπουλος αποχώρησε. Ήταν η πρώτη (και μόνη) συνάντηση του Στακτόπουλου με τον Πολκ.

Το απόγευμα στις 19.00 ο Πολκ πήγε στο σπίτι του Τζ. Ντριού για ένα ποτό και συζήτησαν για τις πραγματικές προθέσεις του Μάρκου Βαφειάδη για ανακωχή και εξεύρεση πολιτικής λύσης στο δράμα του Εμφυλίου Πολέμου. Ο Ντριού στην κατάθεσή του την 22 Μαΐου 1948 αναφέρει:

«Τω υπέδειξα ότι θα ήτο λάθος εκ μέρος του να επεδίωκε μίαν τοιαύτην επαφήν με τον Μάρκον καθ’ ότι αύτη θα εδημιούργει μίαν ευμενή προπαγάνδαν υπέρ του Μάρκου».

Ο Πολκ επέστρεψε στο ξενοδοχείο του γύρω στις 23.00. Ανέβηκε στο δωμάτιό του και μετά από λίγο κατέβηκε χωρίς να κρατά τίποτα. Άφησε το κλειδί στη ρεσεψιόν, βγήκε και κατευθύνθηκε προς τον κοντινό τότε (σήμερα πολυκατάστημα Φωκά) κινηματογράφο Τιτάνια. Επέστρεψε στο ξενοδοχείο στις 00.45. Από τότε δεν τον ξαναείδε κανείς. Αλλά, και κανείς δεν έμαθε ποτέ τι έγινε εκείνο το βράδυ, μεταξύ 23.00 και 00.45.

Από την 9 Μαΐου 1948 ο Πολκ εξαφανίστηκε. Στο Γ’ Αστυνομικό Τμήμα έφτασε, ταχυδρομικά από το ταχυδρομείο της περιοχής του Λευκού Πύργου, ένας φάκελος χωρίς γραμματόσημο, που περιείχε την ταυτότητα και άλλα προσωπικά έγγραφα του Πολκ. Η Αστυνομία που παρέλαβε το φάκελο, στην αρχή δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία.