Ελλάδα

Ελλάδα

Ελληνική Δημοκρατία

Θέση

Σημαία

Εθνόσημο

Η Ελλάδα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, βορειοδυτικά με την Αλβανία και βορειοανατολικά με την Τουρκία. Βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος, στα δυτικά από το Ιόνιο και νότια από τη Μεσόγειο θάλασσα. Περιλαμβάνει πάνω από 2.000 νησιά. Έχει συνολική έκταση 131.957 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 11.295.000 κατοίκους (εκτίμηση 2010). Το έδαφος της ηπειρωτικής χώρας είναι κατά τα 3/5 ορεινό και μόνο το 1/3 καλλιεργείται. Η Ελλάδα έχει ισχυρή ναυτική παράδοση και οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι οι μεγαλύτεροι στον κόσμο. Έχει πλούσιο υπέδαφος. Παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Έχει μακρά και πλούσια ιστορία. Στη διάρκειά της ασκεί μεγάλη πολιτισμική επίδραση σε τρεις ηπείρους. Τα σημαντικότερα προβλήματα στην εξωτερική της πολιτική είναι οι σχέσεις με την Τουρκία, που από το 1974 κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, και η διένεξη με την ΠΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας. Είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Πρωτεύουσα είναι η Αθήνα, νόμισμα το ευρώ και επίσημη γλώσσα η ελληνική.
ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η εθνική σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες. Μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο στο πάνω προσίστιο μέρος, υπάρχει ένας λευκός ισόκερος σταυρός. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν σε κάθε γράμμα ξεχωριστά, από τη λέξη «ελευθερία». Ο σταυρός, συμβολίζει το επίσημο θρήσκευμα της χώρας, το ορθόδοξο χριστιανικό.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Φιλική Εταιρεία
ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Άρειος Πάγος Καλλέργηδες Ανδρ. Λόντος
Ανθ. Γαζής Αθαν. Διάκος Πλαπούτας Κολοκοτρωναίοι – Μαυρομιχαλαίοι Παπαφλέσσας
Σπέτσες Καστελόριζο Ψαρά Ύδρα
Μ. Μπότσαρης Ικαρία Ανδρ. Μιαούλης Κων. Κανάρης Ν. Μητρόπουλος
Ξηράς 1822 – 1978 Πολεμ. Ναυτικού 1822-23 Εμπ. Ναυτικού 1822 – 1828 Πολεμ. Ναυτικού επί Όθωνος Ξηράς επί Όθωνος
Διοικητ. Πατρών επί Όθωνος Σημαία & Θυρεός Κρητικής Πολιτείας Σημαία & Θυρεός Ηγεμονίας Σάμου Βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ Πεζικού
Πολεμ. Αεροπορίας 1932 Βασιλιά Γεωργίου Β’ Βασιλ. Αεροπορίας 1936 Φρουρίων 1936 Ε.Ο.Ν. 1936
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
Βορείου Ηπείρου Ποντίων Μακεδονίας