Γρηγόρης Λαμπράκης

Το 1963 θα φέρει δεινά στον τόπο και θα κάνει πάλι τη Θεσσαλονίκη θέατρο μιας πολιτικής δολοφονίας, της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στη δεκαετία του ’60 δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν διάφορες εκδηλώσεις υπέρ της ΕΙΡΗΝΗΣ με στόχο να αποκτήσει ο κόσμος μια νέα αντίληψη για τη ζωή και τους εξοπλισμούς των δυο υπερδυνάμεων.

Το 1955 είχε συγκροτηθεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη με πρόεδρο τον Α. Ζάκκα, αντιπρόεδρους τους Μιχ. Κύρκο και Κομν. Πυρομάγλου και άλλες γνωστές προσωπικότητες. Αργότερα θα γίνει μέλος της και ο βουλευτής Γρ. Λαμπράκης.

Στις αρχές του 1963, με την καθοδήγηση της ΕΔΑ, συγκροτείται Επιτροπή Πορείας από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, τον Σύνδεσμο Μπέρτραντ Ράσελ και άλλους.

Αλλά και οι παρακρατικές οργανώσεις βρίσκονταν σε πλήρη οργανωτισμό, θα λέγαμε σε πολεμικό συναγερμό. Ο Ξεν. Γιοσμάς, αρχηγός της μεγαλύτερης και πιο επιθετικής παρακρατικής οργάνωσης, απηύθυνε στα μέλη της την ακόλουθη προκήρυξη για το νέο έτος 1963:

«ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ: ΛΟΦΙΣΚΟΣ ΤΟΥΜΠΑΣ 58
Αριθ. Πρωτ. Β/15 Εν Θεσσαλονίκη τη 31 Δεκεμβρίου 1962
ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ

Η δύσι του παλαιού έτους 1962 και η ανατολή του νέου 1963, βρίσκει πάλι την πατρίδα μας μπρος στην ίδια πάντοτε απειλή του διεθνούς κομμουνισμού τόσο από το εσωτερικό όσο κι’ από το εξωτερικό. Η διεθνής πολιτική ατμόσφαιρα δεν έχει ξεκαθαρισθή ακόμη επαρκώς, και αφήνει περιθώρεια ύπουλης δράσεως στους πάσης φύσεως εχθρούς του έθνους μας, έδωσε την αφορμή στους παλαιοκομματικούς ηγέτες του λεγομένου Κέντρου (Ε.Κ.), που θάπρεπε προ πολλού να είχαν κλεισθεί στας φυλακάς σαν πραγματικοί δοσίλογοι και εγκληματίες πολέμου, γιατί αυτοί και τα κόμματά τους, υπήρξαν οι καταστροφείς της πατρίδας μας, να φθάνουν και μέχρι πεζοδρόμια, σύμμαχοι με τους κομμουνιστάς, με μόνον αντικειμενικό σκοπό, την κατάληψι της εξουσίας, οπότε ερχόμενοι στην

Αρχή ν’ αποτελειώσουν το έργο της καταστροφής, και ν’ αναδειχθούν οι παραγματικοί νεκροθάπτες της Ελλάδος!
Συνοδοιπόροι, κρυφοί και φανεροί κομμουνισταί, προδότες και σφαγείς, είτε με τις εφημερίδες τους, είτε από του βήματος της Βουλής, σαν δήθεν αντιπρόσωποι του λαού, άλλοι από φιλοδοξία, άλλοι από μίσος και εμπάθεια, άλλοι από δήθεν ιδεολογία και δίψα για εκδίκησι και το έγκλημα, ρίχτηκαν με πρωτοφανή μανία εναντίον του κράτους, ενατίον του Βασιλέως-Συμβόλου του Έθνους, εναντίον της νομίμου κυβερνήσεώς του, κατοχυρούμενοι πίσω από ένα ελλειπές Σύνταγμα κι’ ελλειπέστερους ακόμη νόμους, κορυβαντιώντες σαν τους ανθρωποφάγους της Αφρικής, οι σαδισταί λευκοί καννίβαλοι!

Μπρος στην κρίσιμη αυτή για τον ελληνικό λαό κατάστασι, που έχει δημιουργηθή, και για την γενική τοιαύτη του κράτους που οι παραπάνω είναι οι κυρίως υπαίτιοι και υπεύθυνοι, καλούμε τους αγωνιστάς και τα θύματα της Εθνικής Αντιστάσεως να βρίσκονται άγρυπνοι και σ’ επιφυλακή, για να πατάξουμε τη δεδομένη στιγμή, τους πάσης φύσεως εχθρούς του έθνους, και να σώσουμε και πάλι την αγαπητή μας πατρίδα απ’ τον καινούργιο όλεθρο που της προετοιμάζουν…

ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ!
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ξενοφών Γιοσμάς
Οπλαρχηγός της Εθνικής Αντιστάσεως»

Την 25 Μαρτίου μέλη της παρακρατικής οργάνωσης Σώμα Ελπιδοφόρων Νέων παρελαύνουν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Το υπουργείο Παιδείας είχε περιλάβει, για πρώτη φορά, στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της εθνικής εορτής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, κάποιες φασιστικές νεολαιίστικες οργανώσεις.

Ένα μήνα αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών έβγαλε ανακοίνωση για το Σώμα Ελπιδοφόρων Νέων σύμφωνα με την οποία «…υπεβλήθη εις τας κατά νόμο διατυπώσεις δια το κανονικόν της λειτουργίας του και ήρχισε περιλαμβανόμενον εις τα επίσημα προγράμματα τελετών και παρελάσεων, αρχής γενομένης από της 25ης Μαρτίου, τούτο δε συνεχίζεται και θα συνεχίζεται και εις το μέλλον…».

Στα τέλη Μαρτίου του 1963, 40 Άγγλοι Εργατικοί βουλευτές έκαναν έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να δώσει αμνηστία στους πολιτικούς κρατουμένους.

Την 12 Απριλίου 1963, άρχισε στο Ολντερμάστον της Αγγλίας μεγάλη αντιπυρηνική πορεία που θα καταλήξει μετά τέσσερις μέρες σε μεγάλη συγκέντρωση στο Χάυντ Παρκ του Λονδίνου. Στην πορεία πήραν μέρος και ξένες αντιπροσωπείες. Ανάμεσά τους και η ελληνική με τους Μαν. Γλέζο, Γρ. Λαμπράκη, Λεων. Κύρκο και Μπέττυ Μπάρτλετ-Αμπατιέλου, όπως και πολυμελής από την παροικία του Λονδίνου. Η παρουσία των Γλέζου, Λαμπράκη και Κύρκου στο Λονδίνο θα δώσει την ευκαιρία να γίνει ευρύτερα γνωστή η απαγόρευση της αντιπυρηνικής πορείας στην Ελλάδα και να προκληθούν έγγραφες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις προσωπικοτήτων και οδοιπόρων της ειρήνης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Την 15 Απριλίου ο αρχηγός της Αντικομμουνιστικής Σταυροφορίας Πειραιώς και γνωστός παρακρατικός Σ. Σαραντάκος στέλνει στον Πασχ. Κόντα το παρακάτω έγγραφο:

«ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Γραφεία ΦΙΛΩΝΟΣ 32 Γ
Εν Πειραιεί 15 Απριλίου 1963
Προς
τον Π. Κόνταν
Γεν. Διευθυντήν Πολ. Γραφείου
κ. Προέδρου Κυβερνήσεως
εις Αθήνας

Κύριε Γενικέ,
Επειδή κατά καιρούς απευθυνόμενοι προς διαφόρους αρμοδίους δεν εισηκούσθημεν, απευθύνομεν και προς υμάς το παρόν, παρακαλούντες όπως τύχη της ιδιαιτέρας προσοχή σας.