Γρηγόρης Λαμπράκης

Οι στιγμές ήταν κρίσιμες. Οι “αντιφρονούντες” αυτήν την ευκαιρία μπορεί να περιμέναν. Ίσως να μην επρόκειτο να κάνουν τίποτα, αλλά εντύπωσις που έδιναν ήταν πως ετοιμάζοντο για επίθεσι. Και οι επί κεφαλής της Χωροφυλακής διέταξαν την πιο άμεση ενέργεια: Να αδειάση η πλατεία. Αμέσως, πράγματι, οι άνδρες των αποσπασμάτων άρχισαν να σπρώχνουν το πλήθος σε βάθος προς τις οδούς Ερμού και Βενιζέλου και μπροστά στο κτίρο σε ευρεία έκτασι δεν υπήρχαν παρά χωροφύλακες.

Το πρόβλημα όμως δεν είχε λυθή, γιατί οι επιθέσεις μπορούσαν να γίνουν πιο κάτω. Ο συνταγματάρχης Καμουτσής μια λύσι βρήκε: Διέταξε να έλθουν αμέσως λεωφορεία, να παραλάβουν τους “Οπαδούς της Ειρήνης” και να τους μεταφέρουν σε μεγάλη απόστασι. Πράγματι, ο ανθυπομοίραρχος Σχοινάς έτρεξε στην οδό Σπανδωνή,όπου υπήρχε στάσις λεωφορείων και έφερε γρήγορα πέντε οχήματα.

Στο μεταξύ, είχε αρχίσει η έξοδος από την αίθουσα. Πρώτος βγήκε στον δρόμο ο Λαμπράκης. Τον περιβάλλαν οι Πάτσας, Τριανταφυλλίδης, Παπαδημητρίου, Καστρινός και Ρηγόπουλος. Ο Λαμπράκης αντικρύζοντας τον αστυνομικό διευθυντή Καμουτσή, τον πλησίασε και του είπε:
– Βλέπετε συνταγματάρχα, αυτά τα σημάδια; Είναι από γροθιές εκείνων των ανθρώπων.
– Λυπούμαι γι’ αυτό, αλλά δεν το προλάβαμε. Τώρα σας συνιστώ να φύγετε με τα λεωφορεία που φέραμε για να μην έχουμε τα ίδια.
– Σας ευχαριστούμε, αλλά δεν δεχόμαστε, ήταν η απάντησις του Λαμπράκη. Θα πάμε με τα πόδια.

Ο βουλευτής Καβάλας της ΕΔΑ Τσαρουχάς δεν είχε έρθει στην συγκέντρωσι. Βρισκόταν στα γραφεία του κόμματός του, όταν έφτασε στ’ αυτιά του η φήμη για την απαγωγή του Ρηγοπούλου. Έτρεξε αμέσως στην Διεύθυνσι της Αστυνομίας, αναζητώντας τον συνταγματάρχη Καμουτσή, αλλά τον πληροφόρησαν ότι παρακολουθούσε τα πράγματα έξω από την συγκέντρωσι.

Ο βουλευτής Τσαρουχάς έφθασε εκεί και έψαχνε να βρη τον συνταγματάρχη, ο οποίος όμως φορούσε πολιτικά και δεν τον διέκρινε. Κατευθύνθηκε τότε στην είσοδο του κτιρίου και ήθελε να χτυπήση την πόρτα για να του ανοίξουν. Μόλις είχε τελειώσει την ομιλία του ο Λαμπράκης και ακουγόταν η θύελλα των χειροκροτημάτων. Εκείνη τη στιγμή, δέχτηκε από πίσω δυο γερά χτυπήματα στο κεφάλι από κάποιον άγνωστο που εξαφανίσθηκε μέσα στο πλήθος.

Ο Τσαρουχάς αισθάνθηκε να τρέχει το αίμα του. Κανείς δεν τον βοήθησε. Κανείς δεν εστράφη κατά του δράστου. Τραυματισμένος ο βουλευτής απευθύνθηκε σ’ έναν ανθυπομοίραρχο εκεί κοντά:
– Με τραυμάτισαν. Πρέπει να μεταφερθώ με ασθενοφόρο. Έχω πάθει πριν από λίγον καιρό έμφραγμα του μυοκαρδίου και φοβάμαι. Βοηθήστε με, σας παρακαλώ.
Ο ανθυπομοίραρχος στράφηκε στον μοίραρχο Παπατριανταφύλλου και ψάξαν να βρουν κανένα ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Κατά σύμπτωσι εκείνη την στιγμή περνούσε ένα άδειο ασθενοφόρο του Σταθμού Α’ Βοηθειών, στο οποίο επιβιβάσαν τον αιματωμένο Τσαρουχά. Αλλά ενώ έμπαινε μέσα, ακούσθηκε μια φωνή:
– Κάτω οι δολοφόνοι…

Από την είσοδο του κτιρίου μια ομάδα νεαρών αποσπάσθηκε από την μάζα των “αντιφρονούντων” και χύθηκε πάνω στον βουλευτή. Τον σύραν έξω και τον κακοποίησαν σκληρώς. Και με μεγάλη προσπάθεια των ασυνομικών διεσώθη για να μεταφερθή στον Σταθμό Α’ Βοηθειών.

Στο μεταξύ, ο Λαμπράκης με τους συνοδούς του συνέχιζαν την πορεία τους, όταν ξαφνικά ένα τρίκυκλο τρέχοντας ολοταχώς έπεσε επάνω τους. Παρέσυρε τον Λαμπράκη, τον έριξε χάμω και συνέχισε τον δρόμο του. Ένας άλλος άνθρωπος, εκτός του οδηγού, βρισκόταν στο αμάξωμα του τρικύκλου. Ένας άλλος άνθρωπος, πήδηξε αστραπιαία επάνω μόλις χτυπήθηκε ο Λαμπράκης. Ήταν ο Χατζηαποστόλου, ένας από τους συνοδούς του, που όπως εδήλωσε αργότερα “ήταν κάτι σαν σωματοφύλακάς του”. Και ενώ το τρίκυκλο έτρεχε ολοταχώς, ο Χατζηαποστόλου ρίχθηκε πάνω στον κοντόσωμο άνδρα του αμαξώματος.

Δεν δυσκολεύθηκε να τον εξουδετερώση και τότε έπεσε πάνω στο κουβούκλιο του τρικύκλου. Με τις γροθιές του χτυπούσε το κρυστάλλινο δεξί παράθυρο του οδηγού, για να τον αναγκάση να σταματήση. Το έσπασε γρήγορα, αλλά ο οδηγός εξακολουθούσε τον ξέφρενο δρόμο του. Τελικά όμως έστριψε στην οδό Τσιμισκή και στη διασταύρωσί της με την Καρόλου Ντηλ σταμάτησε τόσο απότομα, ώστε στο αμάξωμα σε δύο αντίπαλοι πετάχθηκαν κάτω.

Στο σημείο εκείνο της διασταυρώσεως στεκόταν ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Παν. Παρταλίδης, φορώντας την στολή του. Και έκπληκτος αντελήφθη μπροστά στα μάτια του την συνέχεια της κινηματογραφικής σκηνής.

Καθώς το τρίκυκλο στάθμευσε απότομα, εκείνος που βρισκόταν στο αμαξωμα έδωσε μια αιφνιδιαστική σπρωξιά στον Χατζηαποστόλου και τον πέταξε έξω, κάνοντάς τον να πέση πάνω στην άσφαλτο. Ταυτοχρόνως ο οδηγός, αφήνοντας την μηχανή σε λειτουργία, πήδησε από την θέση του κρατώντας στο χέρι του ένα κλόμπ και άρχισε να κτυπά τον ξαπλωμένο Χατζηαποστόλου, ο οποίος έβαλε τις φωνές ζητώντας βοήθεια.

Τότε παρενέβη ο Παν. Παρταλίδης. Άρπαξε τον οδηγό γερά από το μπράτσο, φωνάζοντας:
– Σταμάτα να χτυπάς. Σε συλλαμβάνω…
Η θέα της στολής επέδρασε αποφασιστική. Ο οδηγός πραγματικά σταμάτησε το ξυλοκόπημα και έμεινε ακίνητος με το κλομπ στο χέρι, ενώ ο άλλος επιβάτης του τρικύκλου τόβαζε στα πόδια.
– Σβήσε την μηχανή, πρόσταξε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής, χωρίς να αφήση το χέρι του.