Γρηγόρης Λαμπράκης

Εκείνος συνεμορφώθη σιωπηλός. Στο μεταξύ, είχαν τρέξει μερικοί διαβάτες που παρηκολούθησαν την σκηνή και κατέφθασε ο τροχονόμος χωροφύλαξ Χαράλαμπος Ασπιώτης.
– Τι τρέχει εδώ; ρώτησε.
– Αυτός χτυπούσε εκείνον, φώναξαν οι θεαταί, δείχνοντας τον οδηγό και τον Χατζηαποστόλου, που τον βοηθούσαν να σηκωθή.
Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής το επιβεβαίωσε και του παρέδωσε τον οδηγό, ο οποίος τώρα φαινόταν πειθήνιος.
– Αυτός πρέπει να συλληφθή, του είπε.
– Γιατί τον χτυπούσες; ρώτησε ο τροχονόμος.

Εκείνος δεν απήντησε, αλλ’ ο χωροφύλαξ τον κρατούσε από τον γιακά, ενώ του πήρε το κλομπ. Στο μεταξύ, ο Παν. Παρταλίδης είχε κατευθυνθή σε ένα περίπτερο εκεί δίπλα και τηλεφώνησε στην Άμεσο Δράσι. Σε λίγο κατεύθασε το υπ’ αριθ. ΕΒΧ 867 αυτοκίνητο της Χωροφυλακής, με επιβαίνοντα τον ενωμοτάρχη Απ. Γεωργακόπουλο.

Ο τροχονόμος του παρέδωσε τον κρατούμενο και το κλομπ, λέγοντας:
– Άδικος επίθεσις εναντίον εκείνου.
Ο ενωμοτάρχης πήρε τον αριθμό του τρικύκλου: 43981. Και ενώ ο τροχονόμος ωδηγούσε τον Χατζηαποστόλου στον Σταθμό Α’ Βοηθειών, το αυτοκίνητο της Αμέσου Δράσεως παρελάμβανε τον οδηγό για να τον μεταφέρη στο 5ον αστυνομικό τμήμα. Εκεί διεπιστώθη η ταυτότης του. Ήταν κάποιος μεταφορεύς Σπύρος Γκοτζαμάνης, 35 ετών, κάτοικος Τριανδρίας.

Ο σύντροφός του πάνω στο όχημα ονομάζετο Εμμ. Εμμανουηλίδης. Από την στιγμή εκείνη έμπαιναν πανηγυρικώς στην ιστορία και αυτοί και το τρίκυκλό τους, για να γίνουν διασημότητες διεθνούς ολκής και φορείς μιας αμφίβολης δόξας».

Έξω από το κτίριο βρίσκονταν 180 χωροφύλακες που υποτίθεται ότι φύλαγαν το κτίριο. Εκεί βρισκόταν και ολόκληρη η ηγεσία της Αστυνομίας: ο πανίσχυρος τότε επιθεωρητής Χωροφυλακής Βορ. Ελλάδας στρατηγός Κων. Μήτσου, ο διευθυντής της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης συνταγματάρχης Ευθ. Καμουτσής, ο υποδιευθυντής της Αστυνομίας αντισυνταγματάρχης Μιχ. Διαμαντόπουλος, ο διοικητής της Εθνικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης ταγματάρχης Κων. Δόλκας, ο διοικητής του Ε’ Αστυν. Τμήματος μοίραρχος Τρ. Παπατριανταφύλλου, ο διοικητής Ασφαλείας του Ε’ Αστυν. Τμήματος υπομοίραρχος Εμμ. Καπελώνης και ο Δ. Κατσούλης. Και μαζί με όλους αυτούς ο πρόεδρος της παρακρατικής οργάνωσης, που ανήκαν οι αντισυγκεντρωθέντες, Ξεν. Γιοσμάς.

Η παρουσία τέτοιας αστυνομικής δύναμης και τόσων υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας, όμως, δεν εμπόδισε τους παρακρατικούς τραμπούκους της αντισυγκέντρωσης να επιτεθούν και να τραυματίσουν σοβαρά τον βουλευτή Καβάλας της ΕΔΑ Γιώργο Τσαρουχά, την ώρα που έμπαινε στο κτίριο της εκδήλωσης. Ο Τσαρουχάς μεταφέρθηκε αναίσθητος, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και πολλά περίεργα και απρόοπτα συμβάντα, στο Σταθμό Α’ Βοηθειών στο λιμάνι και από εκεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Αργότερα θα αποκαλυφθεί ότι τον χτύπησε ένας γιγαντόσωμος παρακρατικός γνωστός και από προηγούμενα επεισόδια, ο Φωκάς ή Μποξέρ.

Ο Καπελώνης στο υπόμνημά του γράφει:
«… ενεργώς δε έδρασεν ο υπομοίραρχος Δ. Κατσούλης, όστις υπεδείκνυε τους κομμουνιστάς εις τους τη εντολή αντισυγκεντρωθέντας και οι οποίοι τους έδερναν …».
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Λαμπράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που ακουγόταν έξω από τα μεγάφωνα είχε προριδοποιήσει:
«Προσοχή, προσοχή. Εδώ βουλευτής Λαμπράκης. Σαν εκπρόσωπος του έθνους και του λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου και καλώ τον υπουργό Β. Ελλάδος, τον νομάρχη, τον εισαγγελέα, τον στρατηγό χωροφυλακής Μήτσου, τον διευθυντή της Αστυνομίας και τον διοικητή Ασφαλείας να προστατεύσουν τη συγκέντρωση και τη ζωή μου».

Όπως αποδείχθηκε αργότερα οι παρακρατικοί τραμπούκοι ήταν οι ίδιοι που δημιούργησαν επεισόδια έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την Πρωτομαγιά του 1962. Ανάμεσά τους και από τους πλέον δραστήριους ο Σπ. Γκοτζαμάνης που είχε καταδικαστεί για επιθέσεις κατά των εργατών στα επεισόδια του Εργατικού Κέντρου. Ο , δε θεωρείται ο οργανωτής της αντισυγκέντρωσης των τραμπούκων παρακρατικών στο χώρο της εκδήλωσης της Επιτροπής Ειρήνης.

Ο υπομοίραρχος Εμμ. Καπελώνης, προφυλακισμένος τότε για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, γράφει στο υπόμνημά του, ότι ο συνάδελφός του Δ. Κατσούλης της Εθνικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης ειδοποίησε όλα τα παραρτήματα να στείλουν τους άνδρες τους στον τόπο της συγκέντρωσης και να πάρουν μαζί τους εθνικόφρονες πολίτες, για να αποδοκιμάσουν τους οπαδούς της ειρήνης. Επειδή όμως άλλαξε ο τόπος της συγκέντρωσης, όπου θα μιλούσε ο Λαμπράκης, οι εθνικόφρονες καλούνται να συγκεντρωθούν στο Ε’ Αστυνομικό Τμήμα.

Εκεί τους βγάζει λόγο, που τους λέει, ανάμεσα στα άλλα, στόχος μας ο Λαμπράκης και τους καλεί ύστερα να φύγουν λίγοι-λίγοι, για να μη γίνουν αντιληπτοί, και συνεχίζει: «Ο αυτός υπομοίραρχος Κατσούλης προ των επεισοδίων και της συγκεντρώσεως, διελθών εκ του καταστήματος της Γενικής Ασφαλείας περί ώραν 4.30’ απογευματινήν εδήλωσε κομπορρημονών εις τους αξιωματικούς…”Σήμερον θα δείτε τι θα γίνη…”».

Ο Λαμπράκης κτυπημένος σοβαρά στο κεφάλι μεταφέρθηκε μισοπεθαμένος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συγκινητική ήταν η άμεση κινητοποίηση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για παροχή κάθε είδους ιατρικής βοήθειας. Η κατάστασή του, όμως κρίθηκε από την πρώτη στιγμή πραγματικά απελπιστική. Έφερε κάταγμα στη βάση του κρανίου και τεράστιο αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

Μάλιστα ο προϊστάμενος της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, καθηγητής Ν. Καβαζαράκης, μετά τις πρώτες εξετάσεις, δεν άφησε καμιά ελπίδα για τη ζωή του βουλευτή της ΕΔΑ. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από επιστημονικής πλευράς ο θάνατος θα πρέπει να είναι ζήτημα ωρών …». Και συγχρόνως το πρώτο συμπέρασμα: ο Λαμπράκης δεν χτυπήθηκε θανάσιμα από το τρίκυκλο, αλλά έφερε βαθύ τραύμα στο κρανίο μάλλον από ρόπαλο…