Γρηγόρης Λαμπράκης

Αργότερα, ο εισαγγελέας Εφετών Π. Δελαπόρτας αναφέρει στην πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών, ότι
«…ένα άτομο, που βρισκόταν στην καρότσα του τρίκυκλου, κραδαίνοντας ρόπαλο ή σιδερένιο λοστό, χτύπησε με δύναμη τον Λαμπράκη στο κεφάλι…»

Στον τόπο του εγκλήματος κανένας αστυνομικός δεν επενέβη, ούτε καταδίωξε τους δράστες και το τρίκυκλο του θανάτου. Το έγκλημα είχε οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανιστεί ως τροχαίο ατύχημα με άγνωστο δράστη και όχι ως δολοφονία. Η τόλμη, όμως και το θάρρος ενός απλού ανθρώπου χάλασαν τα σχέδια των σκευωρών και του παρακράτους.

Ήταν ο Μανόλης Χατζηαποστόλου, γνωστός στη Θεσσαλονίκη ως Τίγρης. Ο Τίγρης είδε τη σκηνή της επίθεσης στον Λαμπράκη και τρέχοντας κυνήγησε το τρίκυκλο. Στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου πήδηξε με κίνδυνο της ζωής του στην ανοιχτή καρότσα του τρίκυκλο και συνεπλάκη με ένα άτομο που βρισκόταν εκεί. Κατόρθωσε να σταματήσει το τρίκυκλο στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Καρ. Ντηλ, μακριά από τον τόπο των τραγικών γεγονότων.

Ακολούθησε συμπλοκή με τον οδηγό που του επιτέθηκε με αστυνομικό γκλομπ. Όπως θα ομολογήσει αργότερα ο εκ των φυσικών αυτουργών Εμμ. Εμμανουηλίδης το γκλομπ του Γκοτζαμάνη ήταν ένα απ’ αυτά που διένειμε εκείνο το πρωί ο διοικητής Ασφαλείας του Ε’ Αστυν. Τμήματος, μοίραρχος Εμμ. Καπελώνης, στους μάχιμους παρακρατικούς.

Το τρίκυκλο περικυκλώθηκε από πολίτες και ένας τροχονόμος, ο Χαρ. Ασπιώτης, που βρισκόταν τυχαία εκεί, συνέλαβε τους Σπ. Γκοτζαμάνη για τροχαία παράβαση και τους οδήγησε στο Ε’ Αστυν. Τμήμα.

Ο Εμμανουηλίδης κατόρθωσε να διαφύγει και κτυπημένος όπως ήταν από την πάλη του με τον Τίγρη πήγε στα γραφεία τοπικής εφημερίδας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τον χτύπησαν … κομμουνιστές. Τους παρεκάλεσε δε να συμπεριλάβουν το όνομά του στους τραυματίες των γεγονότων. Απέβλεπε, άραγε, σε ανταλλάγματα και ειδικό επίδομα για τη δράση του; Ο Εμμανουηλίδης συνελήφθη λίγο αργότερα όταν ο Τίγρης τον ανεγνώρισε από τις φωτογραφίες της αντισυγκέντρωσης που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες.

Η δολοφονική επίθεση στον Γρ. Λαμπράκη μοιάζει να είχε προαναγγελθεί. Σε επιστολή του γνωστού παρακρατικού Απ. Μπόνου, προς τον πρωθυπουργό και ορισμένους υπουργούς, τον Απρίλιο του 1961, διαβάζουμε: «… Εις την πολύπαθη ακραία αυτήν περιοχήν της Β. Ελλάδος, την άλλοτε μεγάλην προσφυγούπολιν και σήμερον εργατούπολιν της Θεσσαλονίκης, τον Συνοικισμόν Τούμπας, όλοι ημείς οι πολεμισταί της Εθνικής Αντιστάσεως που προτάξαμεν πάντοτε τα στήθη μας εναντίον των προδοτών σλαβοκομμουνιστών […] με πόνο και οδύνη βλέπουμε σήμερον, υπό τον βασιλέα μας και το εθνικόν μας κράτος, να κινούνται ελεύθερα και με θράσος οι προχθεσινοί σφαγείς των αδελφών μας και προδότες της πατρίδος μας κομμουνισταί βουλευτές της ΕΔΑ οι οποίοι όχι μόνον διαφωτίζουν και προπαγανδίζουν τας ιδέας των καμουφλαρισμένοι κάτω από τη μάσκα του δήθεν δημοκρατικού αλλά και να μας προκαλούν, να επιτίθενται δε εναντίον αστυνομικού οργάνου, όπως συνέβη προχθές, εις τον συνοικισμόν μας.

Δια της παρούσης επιθυμούντες ίνα διαμαρτυρηθώμεν εντονότατα, ποιούμεθα υστάτην έκκλησιν προς υμάς ίνα θελήσετε και διατάξητε τα δέοντα, εγκαίρως, προς αποκατάστασιν του γοήτρου του κράτους εφ’ ενός και αφ’ ετέρου την αυστηράν τιμωρίαν των παρεκτρεπομένων κομμουνιστών καθ’ όσον η υπομονή μας πλέον έχει εξαντληθεί και πολύ φοβούμεθα ότι δεν θα δυνηθώμεν να συγκρατήσωμεν εις το μέλλον τους εξοργισθέντες συμπολίτας μας και τα θύματα των κομμουνιστών από δικαίαν τιμωρίαν…»

Μετά τη σύλληψη των φυσικών αυτουργών αποδείχθηκε ότι:
Ο Σπ. Γκοτζαμάνης ήταν εθνικόφρονας και φανατικός αντικομμουνιστής, μέλος της οργάνωσης του δοσίλογου της Κατοχής Ξεν. Γιοσμά. Γνωστός παρακρατικός. Ήταν οργανωμένος στο σωματείο Σύνδεσμος Αγωνιστών και Θυμάτων Εθνικής Αντιστάσεως Βορείου Ελλάδος.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, από τους Αντιεισαγγελέα Ν. Αθανασόπουλο και Τακτικό Ανακριτή Χρ. Σαρτζετάκη, μετά το θάνατο του Λαμπράκη, βρέθηκε ειδική ταυτότητα μέλους της παρακρατικής οργάνωσης του Ξεν. Γιοσμά και βεβαίωση που ανέφερε:
«ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ: Λοφίσκου Τούμπας 55 – ΤΗΛ. 20.024 & 22112 – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αριθ. Πρωτ. 3/52 Εν Θεσσαλονίκη 20 Φεβρουαρίου 1963
ΒΕΒΑΙΩΣΙΣ
«Ο υπογεγραμμένος πρόεδρος του “Συνδέσμου Αγωνιστών και Θυμάτων Εθνικής Αντιστάσεως Β. Ελλάδος” Ξεν. Γιοσμάς
Βεβαιώ
Εν γνώσει των συνεπειών του νόμου ότι ο Γκοτζαμάνης Σπύρος του Βασιλείου, κάτοικος Τριανδρίας, τυγχάνει αγωνιστής και αντικομμουνιστής, θύμα του πατρός του, σύνδεσμος και μέλος της καθ’ ημάς οργανώσεως του μαχητικού τμήματος αυτόθι.
Η παρούσα του χορηγείται ίνα του χρησιμεύει όπου δει.
Ο Πρόεδρος
Ξενοφών Γιοσμάς
Οπλαρχηγός της Εθνικής Αντιστάσεως»

Και από κάτω:
«ΕΘΕΩΡΗΘΗ
Δια το γνήσιον της υπογραφής του κ. Προέδρου
Εν Θεσσαλονίκη τη 22.2.1963
Ο Διοικητής α.α.
(υπογραφή)».