Γρηγόρης Λαμπράκης

14 Σεπτεμβρίου 1963. Με ομόφωνη απόφαση του εισαγγελέα Στυλ. Μπούτη και του ανακριτή Χρ. Σαρτζετάκη προφυλακίζονται ο τέως επιθεωρητής Χωροφυλακής Β. Ελλάδας υποστράτηγος Κ. Μήτσου, ο τέως Διευθυντής της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης συνταγματάρχης Ευθ. Καμουτσής, ο τέως Υποδιευθυντής της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης αντισυνταγματάρχης Μ. Διαμαντόπουλος, ο τέως Διοικητής του Ε’ Αστυν. Τμήματος μοίραρχος Τρ. Παπατριανταφύλλου.

Ο εισαγγελέας Στυλ. Μπούτης εισηγείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης την απόρριψη των αιτήσεων αποφυλάκισης και του ισχυρισμού τους ότι ο θάνατος του Λαμπράκη προήλθε από τροχαίο ατύχημα τεσσάρων αξιωματικών.

12 Οκτωβρίου 1963. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφαίνεται ότι … δεν υφίστανται υπόνοιες για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία Λαμπράκη και οι προφυλακισμένοι αξιωματικοί δικαιωμένοι αποφυλακίζονται αυθημερόν και …αθόρυβα.

30 Οκτωβρίου 1963. Ο ανακριτής Χρ. Σαρτζετάκης ολοκληρώνει την ανάκριση και διαβιβάζει τη δικογραφία στον εισαγγελέα. Η συνολική εικόνα είναι επαρκής. Οι απαντήσεις, όμως, σε σημαντικά ερωτήματα, κυρίως στο κεφάλαιο της ηθικής αυτουργίας, είναι ελλιπείς.

3 Νοεμβρίου 1963. Βουλευτικές Εκλογές. Η Ένωσις Κέντρου υπό τον Γ. Παπανδρέου έρχεται πρώτο κόμμα, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία εδρών (42,04%, 138 έδρες).

22 Νοεμβρίου 1963. Το Ανακριτικό Συμβούλιο της Χωροφυλακής απομακρύνει από την υπηρεσία με ποινή πρόσκαιρης παύσης τους Μήτσου, Καμουτσή, Δόλκα, Διαμαντόπουλο, Σέττα και Παπατριανταφύλλου.

9 Δεκεμβρίου 1963. Ο Κων. Καραμανλής φεύγει αιφνιδιαστικά στο Παρίσι, αποχωρώντας από την πολιτική αφήνοντας διάδοχό του στην ηγεσία της ΕΡΕ τον Παν. Κανελλόπουλο.

13 Δεκεμβρίου 1963. Ο εισαγγελέας Στυλ. Μπούτης επανέρχεται με νέα πρόταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ζητώντας και πάλι να συλληφθούν και να προφυλακιστούν οι Μήτσου, Καμουτσής, Διαμαντόπουλος και άλλοι αξιωματικοί και πολίτες που ανήκαν στο παρακράτος.

16 Φεβρουαρίου 1964. Βουλευτικές εκλογές. Θρίαμβος της Ενώσεως Κέντρου υπό τον Γ. Παπανδρέου (52,72%, 171 έδρες).

24 Φεβρουαρίου 1964. Ο ελληνοκυπριακός Τύπος αποκαλύπτει μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στο μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν Αμμόχωστος, Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.

2 Μαρτίου 1964. Ύστερα από καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι αιτήσεις εξαιρέσεων, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμα διατάσει περαιτέρω ανάκριση, που την αναθέτει και πάλι στον Χρ. Σαρτζετάκη.

5 Μαρτίου 1964. Πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος. Νέος βασιλιάς ο (διάδοχός του) Κωνσταντίνος Β’.

28 Μαρτίου 1964. Ο Χρ. Σαρτζετάκης στέλνει στον υπουργό Δικαιοσύνης Πολ. Πολυχρονίδη εμπιστευτική-απολύτως προσωπική αναφορά. Η αναφορά είναι όλη η υπόθεση Λαμπράκη:

«ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ Γ’ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΑΡΙΘ. ΕΜΠ. ΠΡΩΤ. Ι.
Εν Θεσσαλονίκη τη 28η Μαρτίου 1964
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ – ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ
Κον ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΝ
ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ

Λαμβάνω την τιμήν να αναφέρω Υμίν τα ακόλουθα:
Δυνάμει της υπ’ αριθμ. 64/1963 παραγγελίας του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ενηργήθη παρ’ εμού ανάκρισις επί ανθρωποκτονία εκ προθέσεως εις βάρος του βουλευτού Γρηγορίου Λαμπράκη και λοιποίς εγκλήμασι φερομένοις ως τελεσθείσι ενταύθα τη 22α Μαΐου 1963.

Εν τω πλαισίω της διεξαχθείσης ταύτης ανακρίσεως, εκτός άλλων, κρατικά όργανα, και δη αξιωματικοί χωροφυλακής, προεφυλακίσθησαν, και συγκεκριμένως οι:
α) Εμμανουήλ Καπελώνης, υπομοίραρχος, διοικητής του Θ’ Παραρτήματος Εθνικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, επί ηθική αυτουργία εις την εκ προθέσεως ανθρωποκτονίαν του βουλευτού Γρηγορίου Λαμπράκη και την επικίνδυνον σωματικήν βλάβην του βουλευτού Γεωργίου Τσαρουχά,

β) οι Κωνσταντίνος Μήτσου, υποστράτηγος, Επιθεωρητής Χωροφυλακής· Ευθύμιος Καμουτσής, συνταγματάρχης, Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης και Μιχαήλ Διαμαντόπουλος, αντισυνταγματάρχης, υποδιευθυντής της αυτής διευθύνσεως, επί 1) συνεργεία εις την εκ προθέσεως ανθρωποκτονίαν του Γρηγόρη Λαμπράκη και 2) καταχρήσει εξουσίας εις βαθμόν κακουργήματος.

γ) ο Τρύφων Παπατριανταφύλλου, μοίραρχος, διοικητής του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Θεσσαλονίκης, επί καταχρήσει εξουσίας.