Γρηγόρης Λαμπράκης

19 Μαΐου 1965. Γίνεται, για πρώτη φορά, αναφορά σε εφημερίδα της Λάρισας για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

1 Ιουνίου 1965. Το πόρισμα του στρατηγού Σίμου για την οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ επιβεβαιώνει την ύπαρξή της, αλλά με μικρότερη εμβέλεια και σκοπό εντελώς διαφορετικό απ’ αυτόν που της αποδίδεται.

9 Ιουνίου 1965. Σαμποτάζ στον Έβρο (ζάχαρη σε μηχανή τανκ) έδωσε την ευκαιρία στον Γ. Παπαδόπουλο (μετέπειτα δικτάτορα) να συλλάβει στρατιώτες και ποίτες και να εδραιώσει τη θέση του στο παρακράτος.

18 Ιουνίου 1965. Ο προφυλακισμένος υπομοίραρχος Καπελώνης υπέβαλε υπόμνημα. Ανάμεσα στα άλλα βεβαίωνε ότι:

«…το σχέδιο των αντισυγκεντρώσεων εφηρμόσθη και υπό της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης (Υποδ. Εθν. Ασφαλείας) κατά την συγκέντρωσιν των οπαδών της Ειρήνης την 22.5.1963…»
και ότι οι αντισυγκεντρώσεις:
«… απέβλεπον εις την αποδοκιμασίαν των κομμουνιστών διά της παρεμβολής εμποδίων εις τας συγκεντρώσεις αυτών διά σφυριγμάτων, φωνών και αποδοκιμασιών και της δημιουργίας μικροεπεισοδίων, ήτοι διά συμπλοκών και βιαιοπραγιών».

25 Ιουνίου 1965. Δημοσιεύεται το πόρισμα ειδικών εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με το οποίο το δήθεν υποκινούμενο από κυμμουνιστές σαμποτάζ σε αυτοκίνητα της 117 Μοίρας Πυροβολικού, που είχε καταγγείλει ο διοικητής της αντισυνταγματάχης Γ. Παπαδόπουλος, είναι φυσιολογικές βλάβες.

15 Ιουλίου 1965. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ ανατρέπει την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση των αποστατών υπό τον Γ. Αθανασιάδη-Νόβα.

21 Ιουλίου 1965. Σοβαρά επεισόδια στη διάρκεια μεγάλης παμφοιτητικής διαδήλωσης. Σκοτώνεται ο φοιτητής Σωτ. Πέτρουλας.

19 Αυγούστου 1965. Καταψηφίζεται στη Βουλή και παραιτείται η κυβέρνηση Γ. Αθανασιάδη-Νόβα

20 Αυγούστου 1965. Ορκίζεται η κυβέρνηση Ηλ. Τσιριμώκου, η δεύτερη των αποστατών.

17 Σεπτεμβρίου 1965. Κυβέρνηση Στέφ. Στεφανόπουλου, η τρίτη των αποστατών. Στην κυβέρνηση μετέχουν και δύο βουλευτές, ένας από την ΕΡΕ και ένας από το Κόμμα των Προοδευτικών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ως υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου–τοποτηρητές των κομμάτων τους.

7 Φεβρουαρίου 1966. Ύστερα από διαδικασία 33 μηνών, εκδίδεται το πόρισμα για την υπόθεση Λαμπράκη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη:

Ως φυσικοί αυτουργοί του θανάσιμου τραυματισμού οι Σπύρος Γκοτζαμάνης, ετών 35, μεταφορεύς, και Εμμ. Εμμανουηλίδης, ετών 38, ελαιοχρωματιστής. Η κατηγορία που τους εβάρυνε ήταν ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Για ηθική αυτουργία οι Εμμ. Καπελώνης, ετών 43, υπομοίραρχος, Ξενοφών Γιοσμάς, ετών 57, δημοσιογράφος, Αντώνιος Πιτσώκος, ετών 53, οπωροπώλης και Χρίστος Φωκάς, ετών 39, λιμενεργάτης.

Για παράβαση καθήκοντος οι εξής αξιωματικοί της χωροφυλακής Κων. Μήτσου, ετών 55, υποστράτηγος (τότε), Ευθύμιος Καμουτσής, ετών 55, συνταγματάρχης, Μιχ. Διαμαντόπουλος, ετών 56, Κων. Δόλκας, ετών 53 και Δημ. Σέττας, ετών 51, ταγματάρχες, Τρύφων Παπατριανταφύλλου, ετών 58, μοίραρχος. Οι τέσσερις πρώτοι είχαν ήδη τεθή σε αποστρατεία. Η κατηγορία όλων αυτών των αξιωματικών ήταν ότι οργάνωσαν συγκέντρωση αντιφρονούντων!

3 Οκτωβρίου 1966. Αρχίζει στο Μεικτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη.
Η σύνθεση του δικαστηρίου είναι η εξής:
Πρόεδρος: Ι. Γραφανάκης, εφέτης
Σύνεδροι: Βασ. Λαμπρίδης, Ερμ. Χριστοφορίδης
Εισαγγελέας: Π. Δελαπόρτας, αντιεισαγγελέας εφετών
Ένορκοι: Δ. Τούσας δικηγόρος, Α. Γραικός τραπεζικός, Θ. Αργυρίου καθηγητής, Ι. Α-στερίου συμβολαιογράφος, Ν. Οικονόμου δικηγόρος, Β. Αντωνιάδης βιομήχανος, Μ. Βαλαγεώργη καθηγήτρια, Αλ. Καρύδα μελος του Λυκείου Ελληνίδων, Μ. Αρτακιανού δημοτική υπάλληλος. Αναπληρωματικοί: Ι. Λιάτσης και Ε. Σέμπης.

Κατά τη δίκη οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης ισχυρίστηκαν ότι εκείνο το βράδυ ήταν μεθυσμένοι και δεν ήξεραν τι έκαναν. Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι έπραξαν το καθήκον τους και δεν αντιλήφθηκαν ούτε την κακοποίηση του Γ. Τσαρουχά, ούτε τον θανάσιμο τραυματισμό του Γρ. Λαμπράκη.