Γρηγόρης Λαμπράκης

● Αθωώθηκαν για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως του Γρ. Λαμπράκη οι Σπ. Γκοτζαμάνης και Εμμ. Εμμανουηλίδης. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή τους. Καταδικάστηκαν ο Σπ. Γκοτζαμάνης σε 11 χρόνια φυλάκιση, κατά συγχώνευση, για βαρειές σωματικές κακώσεις και ο Εμμ. Εμμανουηλίδης σε 8,5 χρόνια, κατά συγχώνευση, για συνεργία. Τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και ότι δεν εκινήθησαν εις την πράξιν των από ταπεινά ελατήρια. Επεστράφηκε το τρίκυκλο στον Γκοτζαμάνη.
● Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών, κατά συγχώνευση, ο Χρ. Φωκάς για τον τραυματισμό του Γ. Τσαρουχά.

● Καταδικάστηκαν για διατάραξη κοινής ειρήνης οι Ξεν. Γιοσμάς (1 χρόνο), Γ. Λεονάρδος, ιδιωτ. υπάλληλος (10 μήνες), Ι. Ντόγκας, εργολάβος (10 μήνες), Κ. Παραπάρας, λιμενεργάτης (6 μήνες), Ν. Παπαδόπουλος, ταγματάρχης ε.α. (3 μήνες), Οδ. Κουταλέας, χωροφύλακας ε.α. (3 μήνες). Οι ποινές των Γκοτζαμάνη, Εμμανουηλίδη, Φωκά για το αδίκημα αυτό συγχωνεύτηκαν στις κύριες ποινές τους.

● Αθωώθηκαν οι Κ. Μάντζιος χωροφύλακας, Π. Κουλούρηε χωροφύλακας, Α. Μαδεμλής χωροφύλακας, Β. Κασελάς φοιτητής, Ν. Παραπάρας ιδιωτ. υπάλληλος, Β. Γαλάνης λιμενεργάτης, Ελ. Κυνηγός λιμενεργάτης, Ζ. Ζλατάνος ιδιωτ. υπάλληλος, Ι. Τζιτζίλογλου κρεοπώλης, Ι. Ευθυμιάδης αρτεργάτης, Ι. Τούλης αγγειοπλάστης, Χ. Μακρίδας έμπορος.

Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της δίκης προοιώνιζε το είδος της απόφασης. Όταν όμως αυτή ανακοινώθηκε προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινή γνώμη. Ένας απ’ αυτούς που αιφνιδιάστηκαν ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας Δελαπόρτας. Έλπιζε ότι θα μειοψηφούσε έστω και ένας ένορκος ώστε να μπορέσει να ζητούσε να κηρυχθεί η ετυμηγορία πεπλανημένη. Δήλωσε δε προς τους ενόρκους:
«Η ετυμηγορία σας μου θυμίζει το φως εξηντλημένης ηλεκτρικής στήλης…»

Το ερώτημα γιατί σκοτώθηκε ο Λαμπράκης και ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του τελικά έμεινε αναπάντητο ως σήμερα, καθώς στη δίκη δεν τέθηκε καν θέμα πολιτικής δολοφονίας και δεν αναζητήθηκε καν η ύπαρξη ηθικών αυτουργών. Οι οργανωτές του εγκλήματος δεν προσδιορίστηκαν, όπως συνήθως γίνεται στις πολιτικές δολοφονίες στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

3 Ιανουαρίου 1967. Οι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης ασκούν στον Άρειο Πάγο αναίρεση κατά της απόφασης του Μεικτού Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης.

14 Ιανουαρίου 1967. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ι. Παρασκευόπουλου παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τα Βουλή.

2 Απριλίου 1967. Παραιτείται η υπό τον Ι. Παρασκευόπουλο υπηρεσιακή κυβέρνηση.

3 Απριλίου 1967. Ορκίζεται η κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό τον Παν. Κανελλόπουλο. Η κυβέρνηση της ΕΡΕ σχηματίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Γ. Παπανδρέου.

21 Απριλίου 1967. Στρατιωτικό πραξικόπημα. Ώρα 02.00. Άνδρες της ΕΣΑ (διοικητής συνταγματάρχης Ι. Λαδάς) συλλαμβάνουν τα σύνολο του πολιτικού κόσμου, από τον πρωθυπουργό Παν. Κανελλόπουλο μέχρι τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και βουλευτές. Ακολουθούν μεζικές συλλήψεις και εκτοπίσεις μελών και οπαδών της Αριστεράς. Επικεφαλή της χούντας είναι οι συνταγματάρχες Γ. Παπαδόπουλος και Ν. Μακαρέζος και ο ταξίαρχος Στυλ. Παττακός. Σχηματίζεται δικτατορική κυβέρνηση υπό τον Κων. Κόλλια.

26 Μαΐου 1967. Εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης των Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη. Η αίτηση απορρίπτεται, αφού ούτε οι ίδιοι δεν παραβρέθηκαν στη δίκη για να την υπερασπιστούν. Η δικτατορική κυβέρνηση θα φρόντιζε γι’ αυτούς….

28 Μαΐου 1968. Δημοσιεύεται η ΚΔ’ Συντακτική Πράξη της δικτατορικής κυβέρνησης Περί εξυγιάνσεως της Τακτικής Δικαιοσύνης. Απομακρύνονται από το Σώμα 30 ανώτεροι δικαστικοί, χωρίς δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ανάμεσά τους και ο εισαγγελέας της δίκης για τη δολοφονία του Λαμπράκη Π. Δελαπόρτας. Στο αιτιολογικό της απομάκρυνσης αναφέρεται

«… ως μη διαθέτοντα το απαιτούμενον διά την θέσιν του κύρος, καθόσον επηρεαζόμενος υπό των πολιτικών του πεποιθήσεων κατά την ενάσκησιν των καθηκόντων του, προέβαλε και από της έδρας έτι, συνθήματα ανατρεπτικού χαρακτήρος και εν γένει εξεδηλούτο υπέρ ορισμένης πολιτικής παρατάξεως».

23 Οκτωβρίου 1969. Η χούντα αποφυλακίζει τον Σπ. Γκοτζαμάνη.

8 Φεβρουαρίου 1971. Αποφυλακίζεται ο Εμμ. Εμμανουηλίδης, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της φυλάκισής του σε αναρρωτήρια και νοσοκομεία.

15 Φεβρουαρίου 1975. Ο Εμμ. Εμμανουηλίδης καταθέτει αίτημα για αναψηλάφηση της δίκης.

Ιούλιος 1975. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απορρίπτει το αίτημα του Εμμανουηλίδη για αναψηλάφηση της δίκης, με το σκεπτικό ότι προηγήθηκε παρόμοιο αίτημα στον Άρειο Πάγο.

Απρίλιος 1993. Πεθαίνει ο Σπ. Γκοτζαμάνης χωρίς να προβεί σε αποκαλύψεις για την υπόθεση.

Μάιος 1993. Ο Εμμ. Εμμανουηλίδης σε συνέντευξή του δηλώνει:
«… Έριξαν σε μας όλη την ευθύνη της δολοφονίας για να σκεπάσουν και να προφυλάξουν τους πραγματικούς δολοφόνους και τους εγκεφάλους που οργάνωσαν το έγκλημα» αφήνοντας υπονοούμενα για τις ευθύνες της χούντας.