Το λεωφορείο της Αεροπορίας

«… θα μπορούσαν να είχαν μεγαλύτερη επιτυχία με πολύ πιο τραγικά αποτελέσματα για την Ε.Β.Α. αν ήσαν λίγο προσεκτικότεροι, αφού επικέντρωσαν τη δολοφονική τους ενέργεια στο λεωφορείο και όχι στα τρία “staff cars” (επιτελικά αυτοκίνητα), της 336 Μ.Δ. και της 335 Μ.Δ.».

Έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση της Επιτροπής Πόλης του ΚΚΕ, που καταδίκασε την επίθεση και δημιούργησε ερωτηματικά για την αυτοάμυνα:

«… Πολλοί -αν όχι οι περισσότεροι- από τους Αξιωματικούς που έμειναν στα ξενοδοχεία ήσαν “Δημοκρατικοί”, με την ορθή έννοια της λέξης, και τα ονόματά τους είχαν “φιλοξενηθεί” στις στήλες των εφημερίδων. Μερικοί ήσαν πραγματικά συμπαθούντες το Ε.Α.Μ., έστω και αν δεν το δήλωναν.

Άλλοι, πάλι, είχαν βγάλει όνομα – ελάχιστοι ευτυχώς- και ήσαν δακτυλοδεικτούμενοι γιατί απέφευγαν τη μεγάλη “δίψα” για τις πτήσεις πολλών ευσυνείδητων συναδέλφων, και όταν ο “κόμπος έφτανε στο χτένι” και προγραμματίζονταν σε αποστολές, τότε, πετούσαν αναποτελεσματικά, δηλαδή ή “δεν εύρισκαν το στόχο”, έρριχναν τις βόμβες από ύψη δυσθεώρητα -“στο γάμο του Καραγκιόζη”- ή και το συνηθέστερο, επικαλούμενοι “μηχανική βλάβη”, γύριζαν στη Βάση πριν φτάσουν στο στόχο…».