Λουξεμβούργο

Λουξεμβούργο

Μέγα Δουκάτο του Λουξεμβούργου
Groussherzogtum Lëtzerbuerg
Grand – Duché de Luxembourg
Groβherzogtum Luxemburg

Θέση

Σημαία

Εθνόσημο

Το Λουξεμβούργο είναι τμήμα του οροπεδίου των Αρδεννών και καλύπτεται από πυκνά δάση. Συνορεύει ανατολικά με τη Γερμανία, νότια με τη Γαλλία, δυτικά και βόρεια με το Βέλγιο. Έχει έκταση 2.586 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 491.702 κατοίκους (εκτίμηση 2009). Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ευημερία του βασίζεται στην χαλυβουργία. Παράγει, αναλογικά, περισσότερο χάλυβα από τις ΗΠΑ. Σήμερα είναι γνωστό φορολογικό καταφύγιο και τραπεζικό κέντρο. Είναι έδρα σημαντικών οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτεύουσα είναι το Λουξεμβούργο, νόμισμα το ευρώ και επίσημες γλώσσες λουξεμβουργιανή, γαλλική, γερμανική.
ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
Η σημαία του Λουξεμβούργου αποτελείται από τρεις οριζόντιες λωρίδες, χρωμάτων κόκκινου, λευκού και μπλε και μπορεί να είναι σε αναλογία 1:2 ή 3:5 . Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται το 1845 με 1848 και καθιερώνεται επίσημα την 23 Ιουνίου 1972. Τα χρώματα της σημαίας ήδη είναι σε χρήση από το 1830. στη διάρκεια της Βελγικής Επανάστασης. Το 2006, ένας βουλευτής της χώρας προτείνει την αντικατάσταση της σημαίας με τη Σημαία του Κόκκινου Λιονταριού, που ανάγεται στο εθνόσημο του Λουξεμβούργου. Ως αιτιολόγηση τονίζει ότι οι περισσότεροι συγχέουν την παρούσα σημαία με τη σημαία της Ολλανδίας. Με ειδικό διάταγμα ορίστηκε ότι το γαλάζιο στη σημαία του Λουξεμβούργου είναι ανοικτό, για να ξεχωρίζει από το αντίστοιχο χρώμα στην ολλανδική σημαία.
ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥΤο Κόκκινο Λιοντάρι είναι το επίσημο σύμβολο για τα πλοία στη χώρα. Χρησιμοποιείται επίσης στην αεροπορία και βασίζεται στο εθνόσημο του Λουξεμβούργου.