Μη αναγνωρισμένα Κράτη

Αμπχαζία

Αμπχαζία
Αбxaзия
აფხაზეთი

Θέση

Σημαία

Εθνόσημο

Η Αμπχαζία είναι μια περιοχή στον Καύκασο, η οποία είναι διά του νόμου (de jure) αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας αλλά έχει διακηρύξει ανεξαρτησία της μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Παραμένει εκ των πραγμάτων (de facto) ανεξάρτητη από τη Γεωργία, παρότι δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς με εξαίρεση τη Ρωσία, και λίγες ακόμα χώρες. Έχει έκταση 8.480 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 216.000 κατοίκους (εκτίμηση 2003). Η πρωτεύουσα είναι το Σοχούμι, που βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο. Πρωτεύουσα είναι η Σουχούμ, νόμισμα το ρούβλι Ρωσίας και επίσημες γλώσσες η αμπχαζική και η ρωσική.
ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΧΑΖΙΑΣ
Η σημαία της Αμπχαζίας σχεδιάζεται το 1991 από το Β. Γκαμγκία. Το σχέδιο του κόκκινου τετραγώνου βασίζεται στο πανό του μεσαιωνικού Βασιλείου της Αμπχαζίας. Η ανοικτή παλάμη (δεξί χέρι) συμβολίζει την εθνική υπόσταση. Ακόμα και αν δεν ήταν ο αρχικός σκοπός να σημαίνει αυτό, τα επτά αστέρια στο τετράγωνο έχουν από τότε ερμηνευτεί ότι εκπροσωπούν τις 7 ιστορικές περιοχές της χώρας: Sadzen, Bzyp, Gumaa, Abzhywa, Samurzaqan, Dal-Tsabal και Pskhuy-Aibga. Οι επτά πράσινες και λευκές λωρίδες βασίζονται στην Ορεινή Δημοκρατία του Βορείου Καυκάσου, την οποία η Αμπχαζία θεωρεί δικό της τμήμα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 7 είναι ιερός αριθμός για τους Αμπχάζιους και οι πράσινες και άσπρες γραμμές αντιπροσωπεύουν την ανοχή να συνυπάρχουν το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός.

Κόσοβο

Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου
Republika e Kosovёs
Peпyблика Kocoвo

Θέση

Σημαία

Εθνόσημο

Το Κοσσυφοπέδιο ή Κόσοβο είναι μια περιοχή των Βαλκανίων (πρώην επαρχία της Σερβίας), η οποία από το 1999 βρίσκεται υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και την στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ. Συνορεύει ανατολικά και βόρεια με τη Σερβία, δυτικά με την Αλβανία και νότια με την ΠΓΔΜ. Έχει έκταση 10.908 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 1.804.838 κατοίκους (εκτίμηση 2007). Την 17 Φεβρουαρίου 2008, η Βουλή του Κοσόβου ανακοινώνει, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία όμως δεν αποδέχεται την απόσχισή του και προσφεύγει στον ΟΗΕ. Το Κόσοβο αναγνωρίζεται άμεσα από κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, ενώ κάποιες άλλες όπως η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θεωρούν την απόσχισή του παράνομη. Σήμερα 75 χώρες-μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, και η Ταϊβάν. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει την 8 Οκτωβρίου 2008 το αίτημα της Σερβίας να παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της μονομερούς απόφασης του Κοσόβου να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Την 8 Μαΐου 2009 γίνεται δεκτό το αίτημα του Κοσόβου να γίνει μέλος του ΔΝΤ. Από την 29 Ιουνίου 2009 είναι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πρωτεύουσα είναι η Πρίστινα, νόμισμα το ευρώ και επίσημες γλώσσες η αλβανική και η σερβική.
ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
Η σημαία του Κοσόβου καθιερώνεται επίσημα έπειτα από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τη Σερβία την 17 Φεβρουαρίου 2008. Δεν είχε επίσημη σημαία ως την ημέρα εκείνη. Σε επίσημες περιστάσεις χρησιμοποιούσε τη σημαία του ΟΗΕ. Η σημαία εν μέρει αποτελεί αποτέλεσμα διεθνούς διαγωνισμού, που οργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και οι υποψηφιότητες έφτασαν τις χίλιες περίπου. Η τελική επιλογή έχει έξι λευκά αστέρια, καθένα από τα οποία συμβολίζει και μια διαφορετική εθνότητα σε ένα τόξο πάνω από έναν χρυσαφί χάρτη του Κοσσυφοπεδίου σε φόντο μπλε.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
Ο.Η.Ε. Αλβανίας Δαρδανίας Πρόταση

Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Ναγκόρνο – Καραμπάχ
Dağliq Qarabag
Լեռնային Ղարաբաղ

Θέση

Σημαία

Εθνόσημο

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν μία αυτόνομη διοικητική περιφέρεια της άλλοτε ΕΣΣΔ που ανήκε στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα συνεχίζει ν΄ αποτελεί μια de facto αυτόνομη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο, που επισήμως όμως αποτελεί μέρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Έχει έκταση 4.400 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 145.000 κατοίκους (εκτίμηση 2002). Η Σοβιετική Ένωση ενσωματώνει την κυρίως Αρμένικη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως Αυτόνομη Δημοκρατία μέσα στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν το 1923. Την 10 Δεκεμβρίου 1991, καθώς η Ε.Σ.Σ.Δ. καταρρέει, ένα δημοψήφισμα που λαμβάνει χώρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στο γειτονικό Σαχουμιάν καταλήγει στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από το Αζερμπαϊτζάν ως Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η κρατική αυτή οντότητα ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα διεθνή οργανισμό ή χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας. Η περιοχή γίνεται πηγή διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο πόλεμος κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, και προκαλεί κύματα προσφύγων από το Καραμπάχ προς την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Από την κατάπαυση πυρός που συμφωνείται το 1994, το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του (συνολικά περίπου το 14% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν) παραμένουν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Έκτοτε, οι δυο πλευρές κάνουν συνομιλίες ειρήνης με τη διαμεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Ως αποτέλεσμα της διαμάχης, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία κλείνουν τα σύνορά τους με την Αρμενία, πλήττοντας καίρια την οικονομία της χώρας. Πρωτεύουσα είναι η Στεπανακέρτ, νόμισμα το ντραμ και επίσημες γλώσσες η αρμενική και η αζερική.
ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΡΝΟ – ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η σημαία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προέρχεται από τη σημαία της Αρμενίας. Η διαφορά με την τελευταία είναι ότι προστίθεται μια λευκή λωρίδα. Καθιερώνεται την 2 Ιουνίου 1992. Συμβολίζει την αρμενική κληρονομιά και τον πληθυσμό της περιοχής. Επίσης, αντιπροσωπεύει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως εξωτερική περιοχή της Αρμενίας, γι’ αυτό και το τριγωνικό σχήμα. Το μοτίβο της σημαίας είναι επίσης το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται στην ύφανση των αρμενικών χαλιών.