Γιώργος Τσαρουχάς

«Το Γραφείο της ΚΟΘ του ΚΚΕ σε συνεδρίασή του αποφασίζει ομόφωνα: εγκρίνει ανεπιφύλακτα την απόφαση του Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Εσωτερικό, με την οποία αρνείται την εγκυρότητα των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας (καθαίρεση μελών του ΠΓ κτλ.), καθώς επίσης και την εγκυρότητα της λεγόμενης “Ενωτικής Κεντρικής Επιτροπής”, που κατέληξαν στη διάσπαση της ηγεσίας του κόμματος. Εγκρίνει επίσης τα προτεινόμενα μέτρα για την υπερνίκηση της κρίσης και την αποκατάσταση της ενότητας με τη σύγκλιση ενός νέου αντιπροσωπευτικού σώματος, που θα αναδείξει νέο καθοδηγητικό όργανο του ΚΚΕ.

Καλεί όλα τα μέλη και τα στελέχη της οργάνωσης να συσπειρωθούν γύρω από τις οργανώσεις τους και το γραφείο της ΚΟΘ για τη διαφύλαξη της ενότητας των γραμμών με πρώτο και κύριο στόχο την ένταση της αντιδικτατορικής πάλης.

Απευθύνει έκκληση προς τα μέλη της ΚΕ στις κρίσιμες τούτες στιγμές που περνάει ο λαός και η πατρίδα μας να θέσουν πάνω απ’ όλα το συμφέρον του λαού και του Κόμματος.

Θεσσαλονίκη Απρίλης 1968».

Ξεκίνησαν για την Αθήνα τα μεσάνυχτα της 8 Μαΐου 1968 και δεν υπήρξαν προβλήματα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας, μέχρι τα διόδια της Λεπτοκαρυάς Πιερίας. Το μυστικό, όμως, του ταξιδιού τους είχε διαρρεύσει, και στα διόδια είχε στηθεί μπλόκο από άνδρες της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και της ΚΥΠ, με επικεφαλής τον αρχηγό της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης, Στέφανο Καραμπέρη, για τη σύλληψη τους.

Οκτώ συνολικά αυτοκίνητα, περιπολικά και συμβατικά οχήματα της ΚΥΠ, καταδίωξαν για λίγο το μικρό αυτοκίνητο και του έκλεισαν το δρόμο. Αμέσως ένοπλοι άνδρες κινήθηκαν εναντίον των επιβατών του. Τους έβγαλαν βίαια από το αυτοκίνητο, τους γρονθοκόπησαν, τους ξάπλωσαν στο έδαφος και άρχισαν να τους κλωστούν αδιακρίτως. Στη συνέχεια τους έβαλαν στα αστυνομικά αυτοκίνητα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της διαδρομής τους υπέβαλαν σε μια ιδιότυπη ανάκριση, με την ανάλογη κακοποίησή τους, για να μάθουν τα ονόματα των μελών της ΚΟΘ και του ΠΑΜ και τα μυστικά της οργάνωσης. Ο Τσαρουχάς είχε βρει τον τρόπο να καταπιεί το χαρτί με την απόφαση και τα ονόματα.

Την επομένη της σύλληψης των Τσαρουχά, Μάστορα, Μελέτη και Παγκοπούλου, η Υποδιεύθυνση Εθνικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, με διοικητή τότε τον Δημ. Σταματόπουλο, έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Υποδιεύθυνσις Εθνικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης εσημείωσε μίαν νέαν επιτυχίαν με την σύλληψιν κλιμακίου παρανόμως δρώντος μηχανισμού του ΚΚΕ, καθ’ ον χρόνον ταύτα επιβαίνοντα Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου μετέβαινον εις Αθήνας προς λήψιν εντολών δια περαιτέρω αναρχικήν δράσιν.

Υπό της Διευθύνσεως Αστυνομίας Θεσσαλονίκης ανακοινούται ότι κατόπιν θετικών πληροφοριών της Υποδιευθύνσεως Εθνικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ηγετικά στελέχη του ενταύθα δρώντος κλιμακίου του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ επρόκειτο την παρελθούσαν νύκτα να μεταβώσιν εις Αθήνας προς σύνδεσιν και λήψιν εντολών περαιτέρω αναρχικής δράσεως, ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα με αποτέλεσμα την 9ην Μαΐου και ώραν 2.30’ να επιτευχθή εκ μέρους αστυνομικών οργάνων της ανωτέρω Υπηρεσίας, επί της δημοσίας οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και εγγύς του χωρίου Λεπτοκαρυά, η συλληψις κομμουνιστικών στελεχών επιβαινόντων του υπ’ αριθ. Ι.Χ. 285-303 επιβατηγού αυτοκινήτου.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήτο και ο Γεώργιος Τσαρουχάς, του Νικολάου, ηγετικό στέλεχος του ενταύθα παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και καταζητούμενος από μακρού, όστις μεταγόμενος εις Θεσσαλονίκην απεβίωσεν καθ’ οδόν πλησίον του χωρίου Άγιος Αθανάσιος.

Το πτώμα τούτου διεκομίσθη εις το νεκροτομείον του ιατροδικαστικού εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την ενεργηθείσαν εν συνεχεία νεκροψίαν και νεκροτομήν, διεπιστώθη ότι ο θάνατος τούτου επήλθε συνεπεία εμφράγματος αριστεράς κοιλίας της καρδίας, λόγω βαρυτάτης αρτηριοσκληρώσεως των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας, μετ’ αποφράξεως του αυλού αυτών».

Αυτά έλεγε η ανακοίνωση της Υποδιεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Η αλήθεια, όμως, ήταν διαφορετική και μαθεύτηκε μετά την πτώση της Χούντας. Ο Γ. Τσαρουχάς, μετά τη σύλληψή του κοντά στα διόδια της Λεπτοκαρυάς όπως περιγράφεται πιο πάνω, οδηγήθηκε, περί ώρα 4 ή 4.30’ το πρωί, στο γραφείο του αρχηγού της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης Στ. Καραμπέρη και τον υπέβαλαν σε μια πρώτη εξέταση.

Από την πρώτη αυτή επίσημη ανάκριση δεν προέκυψε τίποτα, γι’ αυτό στη συνέχεια τον οδήγησαν στο ανακριτικό γραφείο της ΚΥΠ στο Γ’ Σώμα Στρατού. Εκεί ανακρίθηκε με βίαιο τρόπο, βασανιζόμενος και κακοποιούμενος από τους ανακριτές-βασανιστές του, παρόλο που γνώριζαν ότι έπασχε από την καρδιά του. Αποτέλεσμα αυτής της ταλαιπωρίας ήταν ο Τσαρουχάς να πεθάνει στο χώρο της ανάκρισης περί την 6 ή 6.30’ ώρα το πρωί της 9ης Μαΐου 1968, χωρίς μάλιστα να του παρασχεθεί καμιά ιατρικά βοήθεια.

Ο Τσαρουχάς μεταφέρθηκε νεκρός στο νεκροτομείο του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο ιατροδικαστής Εμμανουήλ Νόνας, που επρόσκειτο στο δικτατορικό καθεστώς και πραγματοποίησε νεκροψία και νεκροτομή στο νεκρό Γ. Τσαρουχά, χαρακτήρισε τα 17 σοβαρά τραύματά του ως ελαφρές σωματικές κακώσεις και ότι ο θάνατός του προήλθε όχι από εξωγενή αίτια αλλά από καρδιακή προσβολή.

Η Αρχές μετέφεραν το σώμα του Τσαρουχά από το νεκροτομείο κατευθείαν στο νεκροστάσιο των Δημοτικών Κοιμητηρίων της Ευαγγελίστριας και τοποθέτησαν ισχυρή φρουρά στο χώρο, που επέτρεψε μόνο στα μέλη της οικογένειας του νεκρού να μπουν για λίγο στο νεκροστάσιο και να δουν το νεκρό.