Οι “Βαρκάρηδες” της Θεσσαλονίκης

Αλλά, δυστυχώς, κατά την στιγμήν της εφόδου των Αλβανών ευρέθησαν εις τα μέρη, ένθα επετέθησαν ούτοι, Έλληνές τινες, οι: Χρίστος, σιδηρουργός, 25 ετών, Θεσσαλονικεύς, Κων/τίνος, σιδηρουργός, της αυτής ηλικίας, εκ Δράμας, Ιωάννης Βούρβας, άεργος, 45 ετών, εκ Σερρών, Έλλην υπήκοος, Γεώργιος Γρηγορίου, 15 ετών, Θεσσαλονικεύς και Δημήτριος Αστερίου κουλουροπώλης, 18ετής, εκ Μπάλτζας, άπαντες κάτοικοι Θεσσαλονίκης, εξ ων οι τρεις πρώτοι κατελήφθησαν υπό στρατιωτικού τινος αποσπάσματος, καθ’ ην στιγμήν, πτοηθέντες υπό της εφόδου των Αλβανών, έφευγον, ζητούντες άσυλον εν τινι εκεί που πλησίον κειμένη Ιταλικήν οικία, ης οι ιδιοκτήται, βλέποντες τον στρατόν ερχόμενον, τρεις δε αγνώστους δρομαίως εισελαύνοντες, ήρχισαν επικαλούμενοι βοήθειαν δια κραυγών, οι “κομιτατζήδες” εισήλθον εις την οικίαν. Οι στρατιώται τότε πυροβόλησαν κατ’ αυτών, απατηθέντες, και τους εφόνευσαν».

Το συμβάν ερευνήθηκε από τον Ιταλό πρόξενο Reveli που ανέφερε ότι από τους τρεις νεκρούς οι δύο ήταν Βούλγαρη και ο τρίτος Έλληνας, ενώ οι υλικές ζημιές περιορίζονταν σε μια σπασμένη αυλόπορτα.

Το μεσημέρι, ο βαλής διέταξε τον δήμαρχο, Χουλουσί μπέη, να καθαριστούν οι δρόμοι γύρω από την Οθωμανική Τράπεζα. Παράλληλα, άρχισαν συλλήψεις Βουλγάρων και σχισματικών στα βιλαέτια Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Το απόγευμα, οι πρεσβευτές Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας στην Κωνσταντινούπολη μετέφεραν στον υπουργό Εξωτερικών, Τεφίκ πασά, τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των ομοεθνών τους. Ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι είχαν διατεθεί αρκετές δυνάμεις για την τήρηση της τάξης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΜΑΪΟΥ(ν.η.). Ενώ η ατμόσφαιρα εξακολουθούσε να είναι ηλεκτρισμένη, η Οθωμανική Τράπεζα ξανάρχισε να λειτουργεί στήνοντας πρόχειρα γραφεία σε μια γωνιά δίπλα στα χαλάσματα. Η, έστω και μ’ αυτό τον τρόπο λειτουργία της, είχε ευνοϊκή επίδραση στον εμπορικό κόσμο της πόλης.

Το πρωί οι δημοσιογράφοι Munro και Moore πήγαν στο αγγλικό προξενείο. Ο Moore γράφει:
«Ο νεαρός υποπρόξενος ετοιμαζόταν, μαζί με τον καβάση του προξενείου, να ξεκινήσει για μια επίσημη επιθεώρηση των συμβάντων. Δεν αφήσαμε να μας ξεφύγει η ευκαιρία και παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες, προσκολληθήκαμε και εμείς. Αφού πρώτα περάσαμε από τις βουλγαρικές γειτονιές, πήγαμε στην Οθωμανική Τράπεζα, όπου στρατιώτες ετοιμάζονταν να μπουν στη φωλιά των δυναμιτιστών και εμείς περιμέναμε να δούμε τι θα ανακαλύψουν.

Αναγκαστικά μπήκαν από το πλαϊνό παράθυρο γιατί τα στόρια της εισόδου ήταν αμπαρωμένα. Δύο στρατιώτες με φανάρια σκαρφάλωσαν και μπήκαν προσεκτικά στο μαγαζί. Βρήκαν ένα σπαθί, του τύπου που χρησιμοποιεί ο βουλγαρικός στρατός, ένα ξύλινο κιβώτιο με μικρή ποσότητα δυναμίτη και ένα καλάθι με διάφορα. Πέρασαν τα “τρόπαια” από το παράθυρο και μας άφησαν να τα περιεργαστούμε. Το καλάθι είχε λίγα μέτρα φιτίλι, μερικές μεταλλικά σκάγια που έκαναν τις βόμβες πιο θανατηφόρες, ένα μισογεμάτο μπουκάλι κρασί, ένα κομμάτι ντόπιο τυρί και ένα κομπολόι».

Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε η, μήκους 13,40 μέτρων και ύψους ενός, σήραγγα που η κατασκευή της έδειχνε την τεχνική κατάρτιση των Βαρκάρηδων. Κάποιος απ’ αυτούς, πιθανόν ο Boshnakov, να ήταν μηχανικός του στρατού.

Προς το μεσημέρι, μια περίπολος συνάντησε μια ομάδα Βουλγάρων κοντά στην Καμάρα. Τους καταδίωξε, τους συνέλαβε και τους ξυλοκόπησε άγρια (κατ’ άλλους τους σκότωσε).
Περί την 14.00’ ώρα συνελήφθη ο Bogdanov και οδηγήθηκε πεζός στις φυλακές του Λευκού Πύργου. Στο σπίτι του βρέθηκε ένα κιβώτιο με δυναμίτιδα. Στην απολογία του είπε ότι ο Metchev του είχε δώσει μια βόμβα για την ρίξει, μόλις έσβηναν τα φώτα, στο αυστριακό προξενείο που ήταν δίπλα στο σπίτι του. Ακόμη, είχε εντολή να ρίξει και τα φυσίγγια δυναμίτη που του είχε δώσει, στο προσωπικό του προξενείου όταν θα έφτανε εκεί. Εκείνος όμως φοβήθηκε και δεν έκανε τίποτα.

Περί την 17.00’ ώρα ο Traykov περίμενε έξω από τη βίλα του βαλή στην οδό Εξοχών (γωνία των σημερινών Βασ. Γεωργίου και Σαρανταπόρου) να περάσει η άμαξά του για να του ρίξει τη βόμβα. Οι φρουροί ζήτησαν να τον ψάξουν. Εκείνος άναψε το φυτίλι της βόμβας και έκατσε πάνω της (κατά την αστυνομία σκοτώθηκε κατά την καταδίωξη). Ήταν η τελευταία έκρηξη που ακούστηκε στην πόλη.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις ανησυχούσαν φανερά για τις εξελίξεις. Τα υπουργεία Εξωτερικών Αυστροουγγαρίας και Ιταλίας αποφάσισαν να στείλουν πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για εκφοβισμό των οθωμανικών αρχών. Ο Γάλλος πρόξενος στη Σμύρνη τηλεγράφησε στον συνάδελφό του στη Θεσσαλονίκη:

«Μοίρα του αυστριακού ναυτικού που θα απέπλεε από τη Σάμο με προορισμό τη Σμύρνη έλαβε διαταγή να κατευθυνθεί τάχιστα προς τη Θεσσαλονίκη. Το καταδρομικό “Budapest” κατέπλευσε σήμερα το πρωί στη Σμύρνη για ανεφοδιασμό σε κάρβουνο και αναχωρεί αμέσως για τη Θεσσαλονίκη».

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΪΟΥ (ν.η.). Ο Γάλλος πρόξενος σημειώνει:
«Η νύχτα πέρασε ήσυχα χάρη στη σημαντική παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων που περιπολούσαν σ’ όλη την πόλη».
Στον διπλωματικό τομέα, ο Έλληνας πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, Γρυπάρης, με έντονο διάβημα προς την Πύλη διαμαρτυρήθηκε για τις συλλήψεις πολλών Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, ενώ η βουλγαρική κυβέρνηση και η ΕΜΕΟ αποκήρυσσαν επίσημα το εν Θεσσαλονίκη κίνημα.
Το βράδυ έφτασε ο αντιστράτηγος Εντίπ πασάς που θα προήδρευε στο στρατοδικείο.