Ράπανος Βασίλης

Wikis > Ράπανος Βασίλης

Βασίλης Ράπανος - Βιογραφικό

Βασίλης Ράπανος

Νέος υπουργός Οικονομικών, ο Βασίλης Ράπανος, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας

Ο 65χρονος Βασίλης Ράπανος, γεννήθηκε στην Κώ, σπούδασε  οικονομικά στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Έχει διατελέσει πρόεδρος του δ.σ. του ΟΤΕ, διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κατά την περίοδο 2000-2004. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της  Εθνικής Τράπεζας. Θεωρείται πολύ καλός γνώστης των ελληνικών δημόσιων οικονομικών με προσωπικές απόψεις για τη συλλογή των φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το 1969, συνελήφθη και φυλακίστηκε για 4 χρόνια λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης.

Μετά την αποφυλάκισή του ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον Καναδά, εργαζόμενος. Το 1982  ανακηρύχθηκε δικάκτορας  από το Πανεπιστήμιο Quenn’s της ίδιας χώρας.

Συμμετείχε στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που προετοίμασαν τη χώρα για την ένταξη της χώρας στο ευρώ .

Έχει ασχοληθεί ενεργά με την έρευνα στον τομέα της οικονομίας. Έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,   αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος στην Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Στο διάστημα 1995-1998 ήταν αρχικά υποδιοικητής και στη συνέχεια διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι και τη συγχώνευσή της με την Εθνική Τράπεζα.

Από το 1998 έως το 2000 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ.

Την τετραετία 2000-2004 ήταν πρόεδρος του ΣΟΕ στο υπουργείο Οικονομικών. Από το 2007 έως το 2009 ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Είναι προσωπικός φίλος με τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.