Λυμπεράκη Αντιγόνη

Wikis > Λυμπεράκη Αντιγόνη

Λυμπεράκη Αντιγόνη Λυμπεράκη Αντιγόνη

Είναι οικονομολόγος, καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο.

Σταδιοδρομία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και πήγε σχολείο στην Σχολή Χιλλ. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομική ανάπτυξη στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Σπουδών (IDS) στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας, από όπου πήρε MPhil το 1984 και διδακτορικό DPhil το 1988 για την ευέλικτη εξειδίκευση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο City University of New York και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (στο Παρίσι). Στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου πήγε ως Επίκουρη καθηγήτρια το 1992 και το 2000 εξελέγη καθηγήτρια. Διδάσκει Οικονομική Γεωγραφία, Οικονομική της Εργασίας, Οικονομικά από την σκοπιά του φύλου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ακαδημαϊκή Έρευνα

Η ερευνητική της δραστηριότητα είχε ως αφετηρία τα διαρθρωτικά προβλήματα της μικρής οικογενειακής επιχείρησης στην Ελλάδα. Στη συνέχεια η έρευνά της περιέλαβε την παγκοσμιοποίηση, τα οικονομικά της εργασίας και του φύλου, ενώ ήταν από τους πρώτους οικονομολόγους που ασχολήθηκαν με την μετανάστευση στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με την συλλογή διεπιστημονικών στοιχείων για την διαδικασία γήρανσης του πληθυσμού στην Ευρώπη αλλά και με την μελέτη του πώς η Ελληνική οικογένεια συμπληρώνει τις ελλείψεις του κοινωνικού κράτους στην διάρκεια της κρίσης. Κοινό σημείο των ερευνητικών αντικειμένων είναι η έμφαση στους μετασχηματισμούς που συντελούνται στις παραγωγικές σχέσεις και στις αγορές εργασίας, στο πώς δηλαδή οι ανθρώπινες σχέσεις επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις οικονομικές επιδόσεις. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Διαμόρφωση/σχολιασμός πολιτικής

Έχει συνεισφέρει ως επιστημονικός εμπειρογνώμονας σε Επιτροπές της ΕΕ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και ως άμισθο μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας μεταξύ 2003-4. Ήταν συντονίστρια και βασική συντάκτρια των τριών Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση 2001-3. Ως εμπειρογνώμονας έχει συμμετάσχει σε πολυεθνικές ομάδες στο πλαίσιο προετοιμασίας εκθέσεων για το φύλο και την κρίση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ΟΗΕ.

Διοικητική προσφορά/κοινωνική δραστηριότητα

Είναι εκλεγμένο μέλος του πρώτου Συμβουλίου Ιδρύματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Ήταν μέλος της τελευταίας Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος και διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης μεταξύ 2012 και 2014. Έχει διατελέσει μέλος ΔΣ σε δεξαμενές σκέψης: στο Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» 1997-2001, στο «ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου» 2004-2008 και στον ΟΠΕΚ 2008-2010.

Έχει διατελέσει ακτιβίστρια της ActionAid Hellas, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης και εκπρόσωπος στην Διεθνή Συνέλευση της ActionAid International. Στο πλαίσιο αυτό υπηρέτησε και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑctionAid Kenya.

Πολιτική Πορεία

Aπό τα μαθητικά της χρόνια ενεργοποιήθηκε πολιτικά στην Αριστερά, πρώτα στον Ρήγα και μετά στην ΚΝΕ, και από εκεί στο Συνασπισμό το 1989. Εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Ενιαίου Συνασπισμού από το 1990 ως το 1996, όπου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ομάδα του Ριζοσπαστικού Φόρουμ του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Η ερευνητική της δουλειά την έπεισε ότι στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία η διατήρηση σταθερών αξιών και η προσήλωση στην πραγματική κοινωνική ισότητα συνεπάγεται την προσαρμογή των εργαλείων στην νέα πραγματικότητα. Αν κάποιος πραγματικά επιδιώκει μια κοινωνία με ελευθερία επιλογών, ισότητα ευκαιριών και ένα ενεργό και δίκαιο κοινωνικό κράτος, τότε πρέπει να επικαιροποιήσει τους στόχους και τα μέσα που απαιτεί.

Από την κρίση και μετά παρακολούθησε τις διεργασίες για την ανασυγκρότηση του Κέντρου, με τακτική αρθρογραφία και εντασσόμενη στον Κοινωνικό Σύνδεσμο, αλλά διατηρώντας επιφυλάξεις για πρωτοβουλίες που έδιδαν έμφαση σε διευθετήσεις ρόλων και όχι πολιτικών προτάσεων. Εντάχθηκε στη Δράση στις έκτακτες συνθήκες μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012 με το σκεπτικό ότι ‘πριν αποφασίσουμε αν θα πάμε Κυκλάδες ή Σποράδες πρέπει να αποφασίσουμε να μην πάμε στον πάτο’. Στη Δράση ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Μετά την αποχώρηση του Στέφανου Μάνου εξελέγη Αντιπρόεδρος, και ήταν υποψήφια με την Δράση στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014. Παραιτήθηκε από το αξίωμά της αμέσως μετά.