Διακομιχάλης Δημήτρης

Wikis > Διακομιχάλης Δημήτρης

Δήμαρχος Καλυμνίων, Δημήτρης Διακομιχάλης, βιογραφικό

Ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1951 όπου και έζησε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια.

▪ Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Τορίνο, στην Σχολή των Πολιτικών Μηχανικών.

▪ Αποφοίτησε με Άριστα το 1975 ενώ παράλληλα τα χρόνια των σπουδών του υπήρξε συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Ιταλίας.

▪ Ακολούθως υπηρετεί στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού ως έφεδρος αξιωματικός.

▪ Αργότερα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα και την Κάλυμνο.

▪ Επίσημα, στο χώρο της πολιτικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφανίζεται στις Δημοτικές Εκλογές του 1982 όπου και εκλέγεται πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος.

▪ Στις Δημοτικές Εκλογές του 1986 επαναλαμβάνει την επιτυχία του δημιουργώντας πρωτοφανές ρεκόρ, καθώς εξελέγη πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος στη Δωδεκάνησο, σε απόλυτους αριθμούς. Διετέλεσε. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου το έτος 1983. Αντιδήμαρχος την χρονική περίοδο 1983 έως 1988, θέση από την οποία παραιτήθηκε και συνέχισε ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος. Υπήρξε επιλαχών Βουλευτής στις εκλογικές αναμετρήσεις Νοεμβρίου 1989, Απριλίου 1990 και Οκτωβρίου 1993.

Τον Οκτώβριο του 1994 εξελέγη Δήμαρχος Καλυμνίων ως επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού “Αγώνας για την Κάλυμνο μας”, συγκεντρώνοντας το 60% στις προτιμήσεις των Καλυμνίων ψηφοφόρων. Η ημερομηνία αυτή καταγράφηκε ως εφαλτήριο μιας γενικότερης προσπάθειας για την αναγέννηση του Νησιού.

Οι ρυθμοί Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργου στην Κάλυμνο λαμβάνουν τότε ένταση και ταχύτητα πρωτόγνωρη για τα έως τώρα δεδομένα του νησιού. Δίδεται τόνος ζωντάνιας και νέας πνοής στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Οι επιμέρους παρεμβάσεις στην τόνωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απηχούντο γενικότερο ιδεολογικό πλέγμα δράσης που ο Δήμαρχος διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Δήμος καθίσταται ο κατ’ εξοχήν παραγωγικός οργανισμός Δημιουργίας και Ανάπτυξης με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού – κοινωνικού και πολιτιστικού Επιπέδου των κατοίκων. Από το Ακριτικό Νησί της Καλύμνου, ο Δήμαρχος στηρίζει με πάθος και ενσαρκώνει το Πολυδιάστατο Όραμα του Ενιαίου Πολιτιστικού , Αναπτυξιακού, Κοινωνικού Χώρου σε όλη τη Γραμμή Θράκης – Αιγαίου – Κύπρου.

Μία σειρά από πρωτοβουλίες μαζί με άλλους Δήμους της ακριτικής ελληνικής γραμμής διαμόρφωσαν το κλίμα της αφύπνισης. Στόχος η δημιουργία κινήτρων στους ακρίτες, η δημιουργία Έργων υποδομής για εξέλιξη – πρόοδο και Άνθιση της ζωής στα μαραμένα από την εγκατάλειψη ελληνικά νησιά.

Ο Ελληνισμός καλείται να δίνει καθημερινά απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στην όποια επιβουλή που λαμβάνει διαστάσεις θράσους όταν αντί για τον πλούτο επικρατεί μιζέρια και αντί για την δημιουργία συντελείται η ερήμωση, σε γεωπολιτικά σημεία όπου βρίσκονται οι θεματοφύλακες του πολιτισμού μας, στις οριογραμμές του Έθνους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τούτες οι προοπτικές, καθιστούν αναγκαία την αλλαγή της πορείας πλεύσης ενός στεγνά συγκεντρωτικού και μονοδιάστατου κρατικού Μηχανισμού , προσδιορίζοντας με ρεαλισμό την λογική κατεύθυνση και το κέντρο βάρους στην άσκηση της οικονομικής – εθνικής και κοινωνικής πολιτικής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός διασφαλίζει εκ των πραγμάτων την αποτελεσματικότητα και επιτυχία ενός εθνικά προγραμματισμένου σχεδίου με ιεράρχηση στόχων και με πειθαρχημένο προσανατολισμό στην υλοποίηση αυτού του έργου.

Η αμεσότητα, η γνώση , η ποικιλόμορφη εμπειρία και το σύνολο των βιωμάτων σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία στη παροχή υπηρεσιών συνιστούν τις εγγυήσεις σ’ αυτή την δύσκολη προσπάθεια. Ο Δήμαρχος γνήσιος εκφραστής των παραπάνω, έγινε ευρύτερα γνωστός επειδή υπήρξε θιασώτης και υποστηρικτής της πραγματικής ανάπτυξης της Περιφέρειας στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου , γεγονός που συνιστά μεταφορά πόρων από το Κέντρο στα νησιά.

Σε κάθε φάση της παρουσίας του στην πολιτική ζωή του τόπου τόνιζε και τονίζει την έμπρακτη εφαρμογή αυτού του πλαισίου δράσης , προοπτική που απαιτεί και παράλληλα θεμελιώνει την κοινωνική – οικονομική και πολιτιστική συνοχή. Πρώτος ο Διακομιχάλης ως Δήμαρχος υλοποίησε προγραμματικό πακέτο Μέτρων για την Ανταποδοτική Επιδοματική πολιτική υπέρ των Πολυτέκνων με στόχο την δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση των γεννήσεων ( Δημογραφική πολιτική) .

Στο νησί της Καλύμνου είχε ιδρύσει Κέντρο Ελέγχου Θαλάσσιας Ρύπανσης Νοτιοανατολικής Μεσογείου με προοπτική εθνικής σημασίας για την Πατρίδα μας. Συγκρότησε Συμβούλιο Νεολαίας. Ήτο πρότυπο μίμησης για την δράση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενισχύοντας τον πατριωτικό λόγο και ρόλο , αποδίδοντας την εθνική διάσταση στη καθημερινή πρακτική και λειτουργία.

Μυστικό της επιτυχίας του ήταν ότι και το πιο δύσκολο του έργο θεμελιώθηκε μόνο με έμπνευση , σωστό σχεδιασμό, όλα με συνέπεια στην δουλειά και τον αδιάκοπο αγώνα για την επίτευξη των στόχων, την υλοποίηση των οραμάτων.