Δολοφονία των προξένων Αυστρίας και Γαλλίας

Wikis > Δολοφονία των προξένων Αυστρίας και Γαλλίας

Οι πρόξενοι της Γαλλίας, Ζιλ Μουλέν και της Γερμανίας, Ερρίκος Άμποτ πήγαιναν να συναντήσουν τον βαλή Ριφαάτ μπέη. Ήθελαν να του επιστήσουν την προσοχή του γιατί η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν βαριά. Μουσουλμανικός όχλος, όμως, τους επιτέθηκε και τους κατακρεούργησε μέσα στο Σαατλή τζαμί, που λειτουργούσε στη σημερινή Αγίου Δημητρίου, τους δύο προξένους. Μετά τη δολοφονία τα πτώματα των προξένων πετάχτηκαν στο καλντερίμι.

Τα αίτια της σφαγής ήταν εθνικιστικά, με θρησκευτικό μανδύα.

Μετά την άγρια δολοφονία των προξένων, ήταν έτοιμη να ξεσπάσει σφαγή σε βάρος των χριστιανών. Ο Οθωμανός, όμως, φρούραρχος της πόλης, κινήθηκε αστραπιαία και αποφασιστικά.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσαν πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής. Δυο ελληνικά πολεμικά πλοία, έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη. Οι επικεφαλής ναύαρχοι απαίτησαν ικανοποίηση.

Τις απαιτήσεις των ναυάρχων προσπάθησαν να ικανοποιήσουν οι Τούρκοι. Την 16 Μαΐου 1876 στήθηκαν στο χώρο της σημερινής πλατείας Ελευθερίας 9 αγχόνες για εκτελεστούν ισάριθμοι ανώνυμοι Τούρκοι. Οι δύο απ’ αυτούς σώθηκαν και πήραν χάρη με την επέμβαση του Ρώσου ναύαρχου.

Περισσότερα…