Εθνική Επιστημονική Επιτροπή

Wikis > Εθνική Επιστημονική Επιτροπή

Στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή μετέχουν οι εξής:

Α. Από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών:

  1. Η κ. Μαρία – Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.
    2.Η κ. Αικατερίνη Λούπα, Πρέσβης, Διευθύντρια της Ε1 Διεύθυνσης Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με αναπληρωτή τον κ. Π. Λαμπίρη, Εμπειρογνώμονα, Πρεσβευτή Σύμβουλο Α’ στην Ε1 Διεύθυνση Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων.

 

Β. Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

1. Ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
2. Ο εκάστοτε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Χρέη Προϊσταμένου ασκεί η κ. Βιργινία Ματσέλη, Τμηματάρχης Παραδοσιακού και Σύγχρονου Πολιτισμού. Ως αναπληρώτρια ορίζεται η κ. Σταυρούλα Φωτοπούλου, υπάλληλος της ΔΙΝΕΠΟΚ με βαθμό Β’ του κλάδου ΠΕ Λαογράφων Εθνολόγων.
3. Η κ. Τέτη Χατζηνικολάου, Επίτιμη Διευθύντρια της Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αναπληρώτρια την κ. Μαρία Αυγούλη, Επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής και Λαϊκής Τέχνης.
4. Η κ. Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολυμέρου, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με αναπληρώτρια την ερευνήτρια του ΚΕΕΛ κ. Ζωή Μάργαρη.
5. Η κ. Νάντια Σερεμετάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Ανθρωπιστικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με αναπληρώτρια την κ. Αλίκη Αγγελίδου, Λέκτορα στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
6. Ο κ. Εμμανουήλ Ρούκουνας, ομότιμος Καθηγητή Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, Ακαδημαϊκός, με αναπληρωτή τον κ. Δημήτριο Παπαπετρόπουλο, επίτιμο Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
7. Η κ. Ελεονώρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αναπληρώτρια την κ. Ρέα Κακάμπουρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής ορίζεται ο Ακαδημαϊκός κ. Εμμανουήλ Ρούκουνας.
Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η κ. Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, υπάλληλος ΔΙΝΕΠΟΚ με βαθμό Ε’ του κλάδου ΠΕ Λαογράφων-Εθνολόγων.

Έργο της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής είναι:

1. Η δημιουργία Ενδεικτικού Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
2. Η συγκρότηση βασικών αρχών για τη δημιουργία του Εθνικού Ευρετηρίου.
3. Η εξέταση και πρώτη εκτίμηση των φακέλων που υποβάλλονται στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και ενημέρωση των φορέων που τους υπέβαλαν.
4. Η υποβολή προτάσεων για ευρύτερες δράσεις και συνεργασίες, όπως συνέδρια, ημερίδες, ερευνητικά προγράμματα, εκθέσεις, multimedia εκπαιδευτικές εφαρμογές, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η δέουσα ευαισθητοποίηση για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.