Ολοκαύτωμα στο Χορτιάτη

Wikis > Ολοκαύτωμα στο Χορτιάτη

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 1944, γερμανικό στρατιωτικό όχημα με έναν αξιωματικό του Υγειονομικού και δύο στρατιώτες συνόδευαν δυο Έλληνες υπαλλήλους του Οργανισμού ‘Ύδρευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης στο ρωμαϊκό υδραγωγείο έξω από την κοινότητα Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Εκεί τους είχε στήσει ενέδρα μια διμοιρία ανταρτών του ΕΛΑΣ.

Το μεσημέρι, έφτασε στον Χορτιάτη μια γερμανική φάλαγγα με επικεφαλής τον λοχία των «SS» Φριτς Σούμπερτ και τον καπετάνιο των Σουμπερτέων Γ. Καπετανάκη με ένα λόχο των Ταγμάτων Ασφαλείας. Όρμησαν στο χωριό και με φωνές, απειλές και βιαιοπραγίες ανάγκασαν όλους τους κατοίκους του χωριού να συγκεντρωθούν στην πλατεία.

Οι ανακρίσεις για το φονικό στο ρωμαϊκό υδραγωγείο δεν απέδωσαν, παρά τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι ανακρινόμενοι. Τότε διατάχθηκε η καταστροφή του χωριού και ο αφανισμό των κατοίκων του. Οι κάτοικοι του χωριού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και οδηγήθηκαν στους δύο φούρνους. Με τη χρήση φλογοβόλων και εμπρηστικής σκόνης τους έκαψαν ζωντανούς, ενώ πυρπολούσαν το χωριό. Απολογισμός: 147 νεκροί και 300 κατεστραμμένα σπίτια.

Περισσότερα…