Εμπρησμός του συνοικισμού Κάμπελ στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Wikis > Εμπρησμός του συνοικισμού Κάμπελ στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Το καλοκαίρι του 1930 η Ισραηλιτική αντιπροσωπεία υπό τον Ισαάκ Κοέν εστάλη στο Διεθνές Συνέδριο των Μακαμπή στη Σόφια. Ο Κοέν παρακολούθησε στη Σόφια και τις εργασίες του Συνεδρίου της Νεολαίας του Μακεδονικού Κομιτάτου επικροτώντας τις ανθελληνικές του θέσεις.
Το γεγονός έδωσε επιχειρήματα κατά των Εβραίων σε εθνικιστικές οργανώσεις.

24.06.1931: Εθνικιστές φοιτητές πετούν προκηρύξεις σε εβραϊκά καταστήματα. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης αντιδρούν. Ακολουθούν συμπλοκές. Αστυνομικές δυνάμεις, καταλαμβάνουν επίκαιρα σημεία για να αποτρέψουν την κλιμάκωση τους.

25.06.1931: Δημοσιεύεται ανακοίνωση της ΕΠΕ που αιτιολογούσε τους λόγους της αντισημιτικής κίνησης. Τη νύκτα φανατισμένος όχλος επιτίθεται στα γραφεία της Μακαμπή. Μετά την εισβολή στα γραφεία της Μακαμπή, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης δημιουργούν δίκτυο περιφρούρησης.

28.06.1931: Παρόμοια επεισόδια με τους ίδιους δράστες ξεσπούν στον εβραϊκό συνοικισμό Χαριλάου αρ. «6».

29.06.1931 ώρα 23.00: Φανατικοί εθνικιστές, μαζί με πρόσφυγες της Καλαμαριάς, πυρπολούν τον εβραϊκό συνοικισμό Cambell στην ανατολική Θεσσαλονίκη προκαλώντας σοβαρές καταστροφές και πανικό στους φτωχούς κατοίκους του.

Το γεγονός συνταράσσει ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η φωτιά σβήστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική, αλλά περίπου 54 κατοικίες, μια εβραϊκή συναγωγή και ένα εβραϊκό σχολείο καταστράφηκαν. Υπήρξε ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες.

Περισσότερα…