Φιλίππου Πέτρος

Wikis > Φιλίππου Πέτρος

Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, βιογραφικόΟ Πέτρος Φιλίππου γεννήθηκε στα Καλύβια Θορικού Αττικής, το 1956.

Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ παράλληλα φοίτησε και στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Γαλλικά και Αλβανικά.

Εργάστηκε ως Αρχαιολόγος στην Κω, στη Ρόδο, στα Μέγαρα και στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ από το 1995 είναι διορισμένος φιλόλογος εκπαιδευτικός.

Η θητεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινά το 1986, οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά κοινοτικός σύμβουλος της Κοινότητας Καλυβίων, ενώ υπήρξε υποψήφιος βουλευτής περιφέρειας Αττικής το 1989.

Το 1990 εξελέγη πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, ενώ το 1991 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής.

Τη διετία 1991-1992 διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Αν. Αττικής.

Το 1995 εξελέγη πρώτος δήμαρχος Καλυβίων και οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του το 1998, το 2002 και το 2006.

Κατά την τετραετία 2003-2007 εξελέγη πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Για την τετραετία 2007-2010 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας από το 1999 έως σήμερα.

Επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. της Συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νοτιοανατολικής Αττικής από το 1999 μέχρι σήμερα καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής από το 1995 μέχρι σήμερα και Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής από το 2007 έως σήμερα.

Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στους Δήμους και Περιφέρειες του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, τακτικό μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Συνοχής, ενώ διετέλεσε αναπληρωματικό και τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ήταν ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων Μεσογείου “Αμφικτυονία”.

Είναι αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκτυο Πόλεων Μεσογείου COPPEM. Είναι μέλος της Επιτροπής για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε συνέδρια που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για θέματα που αφορούν στην εξέλιξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Μέχρι σήμερα έχει επιμεληθεί και δημοσιεύσει τα βιβλία:
-Άπαντα του Καλυβιώτη Αρχαιολόγου Χρίστου Πέτρου – Μεσογείτη, 1984
-Τα Πρακτικά τεσσάρων Επιστημονικών Συναντήσεων Α’, Β’, Γ’, Δ’, 1984-1990
-ΚΑΛΥΒΙΑ-ΘΟΡΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ιστορική – Αρχαιολογική Περιήγηση, 2000
-Έχει δημοσιεύσει επίσης πολλά άρθρα για την Αρχαιολογία, Ιστορία, Λαογραφία και την Αρβανίτικη διάλεκτο της Ανατολικής Αττικής

Διετέλεσε πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Καλυβίων και πρόεδρος των Οργανωτικών Επιτροπών των Α’, Β ‘, Γ’ και Δ’ Επιστημονικών Συναντήσεων Νοτιοανατολικής Αττικής (1984-1989).

Διετέλεσε μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων και Αρχαιοτήτων Στερεάς Ελλάδας (1994-1998).

Υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής και παραμένει μέλος της έως σήμερα, ενώ από το 2000 είναι και μέλος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής.

Δημιούργησε τον ιστότοπο http://www.petrosfilippou.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε είδους βιβλία, περιοδικά, άρθρα, επιστημονικές συναντήσεις, ελληνικοί τίτλοι, ξενόγλωσσοι τίτλοι με θέμα τη Νοτιοανατολική Αττική, τα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική.

Σημαντική δράση έχει να δείξει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά των νέων.

Από το 2003 σαν Δήμαρχος συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα με όλους τους Δημάρχους και τους πολίτες των παραλιακών Δήμων της Αττικής, για τις ελεύθερες παραλίες του Σαρωνικού, διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων για την ανάδειξη του θέματος.

Μετά την μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το Πάνειο Όρος το 2007, ανέλαβε πρωτοβουλία για την γρήγορη και οργανωμένη αναδάσωση του όρους, σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, σχολεία από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, επιχειρήσεις αλλά και με χιλιάδες εθελοντές πολίτες, με αποτέλεσμα να φυτευτούν με μεγάλη επιτυχία πάνω από εκατό χιλιάδες δένδρα. Η εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων έχει τιμηθεί για την δράση της.

Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια – οικονομολόγο Κατερίνα Σωτηρίου και έχουν δύο παιδιά, τον Βαγγέλη και τη Βέρα.