Δολοφονία Τζορτζ Πολκ

Wikis > Δολοφονία Τζορτζ Πολκ

Ο Πολκ είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει στα βουνά τον Μάρκο Βαφειάδη. Ήθελε να του πάρει συνέντευξη. Στους στόχους του είχε βάλει και την έρευνα της διαφθοράς του δοσιλογισμού του ελληνικού καθεστώτος μετά τον πόλεμο.

Η δολοφονία του Πολκ, πιστοποιήθηκε με την ανάσυρση του πτώματός του από τα νερά του Θερμαϊκού.
Την 14.08.1948, τρεις μήνες μετά την ανακάλυψη του πτώματος του Πολκ, συλλαμβάνεται ο Γρ. Στακτόπουλος ως ύποπτος για το φόνο. Οι κατηγορίες ήταν ένα σενάριο πολιτικών σκοπιμοτήτων, που απείχε από την αποκάλυψη της αλήθειας.

Για την Ασφάλεια, ο Στακτόπουλος θεωρούνταν σύνδεσμος με τα στελέχη του ΚΚΕ Αδάμ Μουζενίδη και Ευάγγελο Βασβανά, που χαρακτηρίστηκαν δολοφόνοι του Πολκ. Λίγες μέρες αργότερα, συνελήφθη και η μητέρα του Στακτόπουλου ως συνεργός στο έγκλημα. Κρατήθηκε εννέα μήνες στην απομόνωση μέχρι που ομολόγησε ότι αυτή έγραψε το φάκελο με τον οποίο ταχυδρομήθηκαν στο Γ’ Αστυνομικό Τμήμα Θεσσαλονίκης τα προσωπικά έγγραφα του Πολκ.

Αργότερα, ανεξάρτητοι γραφολόγοι, αφού μελέτησαν το συγκεκριμένο φάκελο, αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούσε να έχει γραφεί από τη μητέρα του Στακτόπουλου. Να σημειωθεί ότι ο Αδάμ Μουζενίδης είχε σκοτωθεί στο Πάικο πριν από τη δολοφονία του Πολκ, ο δε Ευάγγελος Βασβανάς τις μέρες της δολοφονίας βρισκόταν αρκετά μακριά από τη Θεσσαλονίκη.

Η δίκη για τη δολοφονία του Τζ. Πολκ άρχισε την 12.04.1949.
Το Δικαστήριο καταδίκασε τους Αδάμ Μουζενίδη και Βαγγ. Βασβανά ερήμην σε θάνατο και τον συνεργό Γρ. Στακτόπουλο σε ισόβια κάθειρξη. Η μητέρα του Στακτόπουλου αθωώθηκε.

Ο Γρ. Στακτόπουλος μέχρι το θάνατό του θα διαλαλούσε συνέχεια την αθωότητα του.Τέσσερις προσφυγές για αναψηλάφηση της δίκης (1976, 1979, 2001, 2003) απορρίφθηκαν.

Περισσότερα…