Θάνατος του Γιώργου Τσαρουχά κατά την διάρκεια βίαιης ανάκρισης

Wikis > Θάνατος του Γιώργου Τσαρουχά κατά την διάρκεια βίαιης ανάκρισης

Ο Γ. Τσαρουχάς την 8ης Μαΐου 1968, αποφασίζει να φύγει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη. Η μετακίνηση γινόταν οδικώς. Είχε πρόβλημα με την καρδιά του και πήγαινε σε γιατρό. Μετέφερε και την απόφαση της ΚΟΘ για τα πεπραγμένα της 12ης Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βουκουρέστι, που είχε επέλθει η διάσπαση του Κόμματος.

Οκτώ συνολικά αυτοκίνητα, περιπολικά και συμβατικά οχήματα της ΚΥΠ, καταδίωξαν το αυτοκίνητο και του έκλεισαν το δρόμο, στα διόδια της Λεπτοκαρυάς. Τους έβγαλαν βίαια από το αυτοκίνητο και τους έβαλαν στα αστυνομικά αυτοκίνητα για τη Θεσσαλονίκη. Στη διαδρομή τους υπέβαλαν σε ιδιότυπη ανάκριση, με ανάλογη κακοποίηση. Ο Τσαρουχάς είχε βρει τον τρόπο να καταπιεί το χαρτί με την απόφαση και τα ονόματα.

Οδηγήθηκε στο γραφείο του αρχηγού της ΚΥΠ Θεσσαλονίκης και υποβλήθηκε σε πρώτη εξέταση. Στη συνέχεια τον οδήγησαν στο ανακριτικό γραφείο της ΚΥΠ. Εκεί ανακρίθηκε με βίαιο τρόπο με αποτέλεσμα να πεθάνει.

Ο ιατροδικαστής χαρακτήρισε τα 17 σοβαρά τραύματά του ως ελαφρές σωματικές κακώσεις και αιτία θανάτου την καρδιακή προσβολή.

Περισσότερα…