Δολοφονία Γρηγόρη Λαμπράκη

Wikis > Δολοφονία Γρηγόρη Λαμπράκη

Στις αρχές Μαΐου 1963, η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκδήλωση για την Ειρήνη την 22 Μαΐου, στην αίθουσα (τελικά) του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος με ομιλητή τον Γρ. Λαμπράκη.

Έξω από το κτίριο βρίσκονταν 180 χωροφύλακες που υποτίθεται ότι φύλαγαν το κτίριο. Εκεί βρισκόταν και ολόκληρη η ηγεσία της Αστυνομίας.
Η παρουσία τέτοιας αστυνομικής δύναμης δεν εμπόδισε τους παρακρατικούς να επιτεθούν και να τραυματίσουν σοβαρά τον προσερχόμενο στην εκδήλωση βουλευτή της ΕΔΑ Γ. Τσαρουχά.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης και ενώ ο Λαμπράκης με τους συνοδούς του έβγαιναν από το κτίριο ένα τρίκυκλο, που οδηγούσε ο Σπ. Γκοτζαμάνης, τρέχοντας ολοταχώς έπεσε επάνω τους. Παρέσυρε τον Λαμπράκη, τον έριξε κάτω και συνέχισε τον δρόμο του. Ένας άλλος άνθρωπος, εκτός του οδηγού, βρισκόταν στο αμάξωμα του τρίκυκλου.

Ο Λαμπράκης κτυπημένος σοβαρά στο κεφάλι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο καθηγητής Ν. Καβαζαράκης, μετά τις πρώτες εξετάσεις, δεν άφησε καμιά ελπίδα για τη ζωή του.

Το πρώτο συμπέρασμα: ο Λαμπράκης δεν χτυπήθηκε θανάσιμα από το τρίκυκλο, αλλά έφερε βαθύ τραύμα στο κρανίο μάλλον από ρόπαλο…
Στον τόπο του εγκλήματος κανένας αστυνομικός καταδίωξε τους δράστες. Ο Μαν. Χατζηαποστόλου πήδηξε στην ανοιχτή καρότσα του τρίκυκλο και συνεπλάκη με ένα άτομο που βρισκόταν εκεί.

Στο νοσοκομείο εμφανίστηκε αυτόκλητος ο ιατροδικαστής Δ. Καψάσκης και εξέτασε τον τραυματία βουλευτή. Μετά την εξέταση αποφάνθηκε ότι το θανάσιμο χτύπημα επήλθε από την πτώση του στο πεζοδρόμιο

Την 27.05.1963 ο Γρ. Λαμπράκης έχασε τη μάχη με το θάνατο.

3.10.1966. Αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη. Λίγοι από τους αυτουργούς (φυσικούς και ηθικούς) καταδικάζονται σε μικρές ποινές ενώ οι περισσότεροι αθωώνονται.

Περισσότερα…