Ιωαννίδης Γιάννης

Wikis > Ιωαννίδης Γιάννης

Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών

Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις αρχές του 2011, εκλέχθηκε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης, ΑΘΗΝΑ. Επιπλέον, από τον Απρίλιο 2011 διατελεί και ως Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του ΕΚ ΑΘΗΝΑ.

Κατέχει πτυχίο από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1982), MSc στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ (1986). Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τη σχολή Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν στο Μάντισον, όπου διετέλεσε Καθηγητής έως το 1999. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Βάσεις Δεδομένων και Πληροφοριακά Συστήματα, Ψηφιακές Βιβλιοθήκες, Εξατομίκευση, Scientific Systems and Workflows, Συστήματα e-Health και Διάδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή, θέματα για τα οποία έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 70 άρθρα σε κορυφαία περιοδικά και συνέδρια. Επίσης έχει κατοχυρώσει 3 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Είναι ACM και IEEE Fellow (2004 και 2010, αντίστοιχα) και του έχει απονεμηθεί το “10-Year Best Paper Award” (2003) από το VLDB, το “Presidential Young Investigator Award” – PYI (1991) καθώς και πλήθος βραβείων για την ακαδημαϊκή του πορεία.

Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε περισσότερα από 30 ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα τόσο από κρατικές υπηρεσίες, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όσο και από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, διατελεί ως Πρόεδρος στο ACM Sigmod (Ιούλιος 2009-Ιούνιος 2013), έπειτα από 4 χρόνια θητείας ως Αντιπρόεδρος και είναι μέλος του Scientific Advisory Board του Max Planck Institute for Informatics.

Κατά το διάστημα Ιουλίου 2002 – Μαρτίου 2004 διετέλεσε Σύμβουλος σε θέματα Πληροφορικής στο Υπουργείο Υγείας