Καλαθάς Βαγγέλης

Wikis > Καλαθάς Βαγγέλης

Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Βαγγέλης Καλαθάς, βιογραφικόΟ Βαγγέλης Καλαθάς γεννήθηκε στο Χρυσό Σερρών το 1955. Μετά τις βασικές σπουδές στη γενέτειρά του τελείωσε το Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.Έως την 01/01/2011 εργαζόταν ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Σερρών.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Χρυσού την οκταετία 1990-1998 με έντονη αυτοδιοικητική δράση επιλύοντας προβλήματα και αναζητήσεις της περιοχής του. Στις Δημοτικές εκλογές του 1998 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Εμμ. Παπά και άσκησε με επιτυχία τα καθήκοντά του από την πλευρά της αντιπολίτευσης για τέσσερα χρόνια. Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης των Καποδιστριακών Δήμων αντιλήφθηκε το θεσμικό έλλειμμα του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα για την εικόνα και το ρόλο της αντιπολίτευσης. Αξιοπρόσεκτες ήταν οι πρωτοβουλίες του σε Πανσερραϊκό επίπεδο τόσο στην ΤΕΔΚ Σερρών, όσο και στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κω το καλοκαίρι του 1999 για την αναβάθμιση του ρόλου της αντιπολίτευσης καταθέτοντας ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων, πολλές από τις οποίες ήδη συμπεριλαμβάνονται στο νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.

Υπήρξε και εξακολουθεί να είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των καθηγητών για οκτώ χρόνια και πρόεδρος του ίδιου σωματείου (ΕΛΜΕΣ) την τριετία 2002-2005,αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για ζητήματα που αφορούσαν μείζονα διεθνή πολιτικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, όσο και αγωνίες των εκπαιδευτικών που εκπροσωπούσε. Διακατέχονταν και εξακολουθεί να διακατέχεται από την πεποίθηση ότι η αναβάθμιση της εικόνας και του ρόλου των συνδικάτων αποτελεί μονόδρομο για τη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών αναζητήσεων.

Από το 2003 έως και το 2006 διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Πνοή Δημιουργίας» του Άρη Μουσιώνη από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Αντιλαμβανόμενος πλήρως την ευθύνη της νέας αυτοδιοικητικής θέσης που κατέχει, κατέθεσε προτάσεις και άσκησε πολλές φορές οξύτατη κριτική τόσο στην ολιγωρία της πλειοψηφίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όσο και στον προσανατολισμό των στόχων της ίδιας της παράταξής του. Αισθανόμενος τιμή και ευθύνη από την προτίμηση των Σερραίων πολιτών προς το πρόσωπό του προσέγγισε με αντικειμενικό και ρεαλιστικό τρόπο τις αγωνίες τους και με παρεμβάσεις του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αλλά και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, προσπάθησε να διαμορφώσει συνισταμένη άποψη που θα λειτουργεί επ’ ωφελία των Σερραίων πολιτών.

Επανεξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος κατά την τετραετία 2007 – 2010 με τον συνδυασμό του Νομάρχη Σερρών κ. Στέφανου Φωτιάδη. 

Κατα την διετία 2007-2008 διετέλεσε Αντινομάρχης Έργων και Υποδομών.

Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Τούμπαλη και έχει ένα γιο και μία κόρη που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.