Κωνσταντόπουλος Βασίλειος

Wikis > Κωνσταντόπουλος Βασίλειος

Κωνσταντόπουλος ΒασίλειοςΔήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης: Ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1956 στο Τριγωνικό Κοζάνης.

Οικογενειακή Κατάσταση: Είναι παντρεμένος με Ευθυμία Κουτσιάδου και έχουν δύο παιδιά.

Σπουδές: Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Α.Π.Θ. Κάτοχος ΜΒΑ του Πανεπιστημίου του Sheffield.

Επάγγελμα: Εργάσθηκε σαν μηχανικός στα Μεταλλεία Αμιάντου (ΜΑΒΕ) για 5 χρόνια. Ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Κοζάνης για δύο χρόνια. Από το 1985 εργάζεται στην ΔΕΗ σε διάφορες θέσεις ευθύνης. Σήμερα, είναι διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ και αναπληρωτής Διευθυντής του Ορυχείου Καρδιάς.

Ξένες γλώσσες: Μιλά και γράφει πολύ καλά την αγγλική γλώσσα.

Πολιτκές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Ενεργό μέλος της φοιτητικής κοινότητας κατά την διάρκεια των σπουδών του. Πρόεδρος, Γραμματέας ή μέλος του Δ.Σ. επί σειρά ετών (14 έτη) σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων των παιδιών του.

Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για μία θητεία (1990 – 1993). Μέλος της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για δύο θητείες (1990 – 1993, 2003 – 2006). Γραμματέας ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων επί σειρά ετών (1990 – 2000).

Μέλος Πολιτιστικών και Μορφωτικών Συλλόγων (Πολιτιστικού Συλλόγου Τριγωνικού, Συλλόγου Σερβιωτών Κοζάνης, Μορφωτικού Συλλόγου Σερβίων “ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ”). Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1991. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το 1998 στον Καποδιστριακό Δήμο Σερβίων, όπου κατατάσσεται 4ος στην σειρά προτίμησης.

To 2002 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σερβίων, όπου κατατάσσεται 1ος στην σειρά προτίμησης. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Σερβίων για 3 χρόνια (2002 – 2005). Αντιπρόσωπος του Δήμου Σερβίων στην ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης (2002 – 2006).

Το 2006 κατέρχεται για πρώτη φορά υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Κοζάνης, όπου εκλέγεται 6ος στη σειρά προτίμησης, συγκεντρώνοντας 5000 ψήφους. Το 2007 κατέρχεται υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στο νομό Κοζάνης, κατατάσσεται πρώτος μεταξύ των νέων υποψηφίων, συγκεντρώνοντας 8000 ψήφους, παρόλο το μικρό χρονικό διάστημα που είχε στην διάθεσή του (25 ημέρες), δεδομένου ότι η υποψηφιότητά του προέκυψε την τελευταία στιγμή.

Στις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ τάσσεται με όλες του τις δυνάμεις ενεργά και ουσιαστικά στο πλευρό του Προέδρου Γ. Παπανδρέου.. Αποτέλεσμα της παραπάνω ενεργούς συμμετοχής ήταν στο δήμο Σερβίων (δήμος καταγωγής του) ο Πρόεδρος να συγκεντρώσει ποσοστό 55%, όταν στον υπόλοιπο νομό τα ποσοστά ήταν 38% για τον Πρόεδρο και 55% για τον Βενιζέλο.

Υποψήφιος πολλές φορές με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ στο σύλλογο Μηχανικών της ΔΕΗ. Το 2006 μετά τις νομαρχιακές εκλογές κατέρχεται υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την εκλογή εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ για να βοηθήσει την παράταξη. Αποτέλεσμα της συμμετοχής του ήταν στο χώρο όπου εργαζόταν (Ορυχείο Νότιου Πεδίου) η παράταξη να ανεβάσει τα ποσοστά της πάνω από 40%. Αυτό βέβαια τον στοχοποίησε στην παράταξη της δεξιάς και στους συνδικαλιστικούς της κύκλους, με συνέπεια το 2008 να μετακινηθεί σε άλλο ορυχείο παρ’ όλο που τα αποτελέσματα της εργασίας του ήταν άριστα. Για το θέμα αυτό υπήρξε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρόεδρο και ακολούθως υποβλήθηκε σχετική επερώτηση στην Βουλή.

Σε μικρή ηλικία εργάστηκε σε αγροτικές κτηνοτροφικές ασχολίες. Εσωτερικός μετανάστης σε ηλικία 13 έως 18 χρόνων στους κάμπους της Βέροιας και Λάρισας, όπου εργάστηκε σε αγροκτήματα των περιοχών αυτών. Φοιτητής εργάστηκε σε οικοδομές στην Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Βιομηχανικός εργάτης σε διάφορες βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης και της Πέλλας.

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία για 1 χρόνο ως προστάτης οικογενείας (1980). Ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Κοζάνης για δύο χρόνια. Συγγράφει δύο βιβλία κατά την διάρκεια της θητείας του.

Υποστηρικτική Επιχειρηματολογία

Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2007. Η επιλογή του έγινε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν κλείσουν τα ψηφοδέλτια και ο πραγματικός χρόνος της προεκλογικής εκστρατείας ήταν 25 ημέρες. Αν και ο χρόνος της προεκλογικής εκστρατείας ήταν πολύ περιορισμένος, συγκέντρωσε για πρώτη φορά 8.000 σταυρούς, αριθμός που με βάση την εμπειρία προηγούμενων εθνικών εκλογών, κρίνεται πολύ ικανοποιητικός. Από τους 8.000 σταυρούς, οι 3.500 προέρχονται από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή νοτίων του Αλιάκμονα (Επαρχία Σερβίων) και οι υπόλοιποι 4.500 από τον υπόλοιπο νομό. Στον δήμο Σερβίων ιδιαίτερα (δήμος από τον οποίο κατάγεται και ήταν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος), συγκέντρωσε κατά μέσο όρο το 60% των ψήφων του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστά που κυμαίνονται για διάφορα δημοτικά διαμερίσματα από 51% (Κρανίδια) έως 100% (Τριγωνικό, χωριό καταγωγής).

Εκφράζει μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή (την παλιά επαρχία Σερβίων) που εκτείνεται, κυρίως νότια του ποταμού Αλιάκμονα, αλλά και πέριξ της λίμνης Πολυφύτου. Ιδιαίτερα καλή διείσδυση έχει και στον δήμο Αιανής, όπου στις εκλογές του 2007 ανακηρύχτηκε 2ος σε σταυρούς, μετά τον πρώτο βουλευτή του νομού Κοζάνης και εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου Γ.

Το σύνολο των ψηφοφόρων της ευρύτερης αυτής γεωγραφικής περιοχής (Δήμος Βελβενδού, Σερβίων, Καμβουνίων, Αιανής και κοινότητας Λιβαδερού) είναι περίπου 25.000 (20% στο σύνολο του Νομού Κοζάνης), εκ των οποίων το 45% (περίπου 11.000 ψήφοι) ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον των παραπάνω η υποψηφιότητα του λειτουργεί και ως αντίβαρο στην υποψηφιότητα του κ. Κεχαγιά Φώτη, ο οποίος κατάγεται κι αυτός από την ίδια περιοχή.

Έχει ευρεία κοινωνική αποδοχή και αυτό αποδεικνύεται από την πολιτική του διαδρομή και τα αποτελέσματα των εκλογών κάθε φορά που συμμετείχε (δημοτικές, νομαρχιακές, βουλευτικές). Συγκεκριμένα το 1998 στην εφαρμογή του πρώτου Καποδίστρια κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Σερβίων, όπου κατατάσσεται 4ος στην σειρά προτίμησης.

Το 2004 πάλι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Σερβίων όπου εκλέγεται 1ος στην σειρά προτίμησης.
Το 2006 κατέρχεται για πρώτη φορά υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ, όπου εκλέγεται 6ος στην σειρά προτίμησης συγκεντρώνοντας 5.000 σταυρούς, μπροστά από προβεβλημένα στελέχη του νομού, και παρ’ όλο το μικρό χρονικό διάστημα προεκλογικής περιόδου (35 ημέρες) που είχε στην διάθεσή του. Εκτιμάται ότι από 5.000 σταυρούς, οι 500 περίπου σταυροί (ποσοστό 10%) προέρχονταν από τους χώρους της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού. Από τους 5.000 σταυρούς 2.300 προέρχονταν από την περιοχή των Σερβίων (Βελβενδός- Σέρβια- Λιβαδερό-Καμβούνια) και 2.700 από τον υπόλοιπο νομό, με πολύ καλή μάλιστα διασπορά σε όλα τα σημεία του. Η ευρύτερη περιοχή Σερβίων εκπροσωπεί το 20% των ψήφων του νομού Κοζάνης και ο πιθανός μοναδικός εκπρόσωπος του είναι ο αιτών.

Είναι ένα επιτυχημένο επαγγελματικό στέλεχος (για 25 χρόνια) της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας (ΔΕΗ), με άριστα αποτελέσματα σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας αυτής έχει αποκτήσει πολύτιμες και σημαντικές εμπειρίες διαχείρισης μεγάλων επιχειρήσεων, διαχειρίστηκε μεγάλο αριθμό κρίσεων, σε καθημερινή βάση επιλύει δεκάδες προβλήματα του έργου και της επιχείρησης, παίρνει γρήγορα και αποτελεσματικά κρίσιμες αποφάσεις, συνεργάζεται μέσα από πνεύμα αμοιβής, συνεργασίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού με όλα τα στελέχη και τους εργαζομένους των Ορυχείων, διαχειρίζεται ή διαχειρίστηκε σημαντικά κονδύλια (50 εκ. €/έτος στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου), φροντίζει για την ασφάλεια του προσωπικού που προΐσταται. Για τα εξαιρετικά αποτελέσματα στην εργασία του προτάθηκε για απονομή ηθικής και υλικής αμοιβής από την Επιχείρηση όπου εργάζεται (ΔΕΗ).

Η συνεχής εναλλαγή θέσεων στην 25χρονη επαγγελματική του διαδρομή στην ΔΕΗ, του δίνει το πλεονέκτημα της άμεσης επαφής με το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων των Ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας (περίπου 5000 εργαζόμενοι). Επιπλέον η συνδικαλιστική του δράση στην ΔΕΗ με το σύλλογο Μηχανικών ΔΕΗ, η συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ,η συμμετοχή του στις εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, (επίσης με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ), όπου κατατάσσεται 2ος στην περιοχή (μετά τον εκλεγέντα εκπρόσωπο κύριο Τσαρούχα Ι.) τον έκανε γνωστό και στους εργαζόμενους των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών Παραγωγής αλλά και στους εργαζόμενους των Υδροηλεκτρικών Σταθμών.

Η συμμετοχή του στις εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, όπου η παράταξη της ΠΑΣΚΕ του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου (χώρος εργασίας του υποψηφίου) αύξησε την δύναμή της κατά 40%, ήταν η αιτία για να στοχοποιηθεί από την παράταξη της δεξιάς και τους συνδικαλιστικούς της κύκλους.Ως συνέπεια των παραπάνω μετακινήθηκε δυσμενώς σε άλλο Ορυχείο, παρά τα άριστα αποτελέσματα στην εργασία του .Για το θέμα αυτό υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην Θεσ/νίκη και ακολούθως υποβλήθηκε σχετική επερώτηση στην Βουλή ,την οποία συνυπέγραψαν κορυφαία στελέχη του κόμματος (Ραγκούσης Ι., Παπακωνσταντίνου Γ., Αθανασιάδης Α., Διαμαντοπούλου Α., Χρυσοχοίδης Μ.). Όλα αυτά τον έκαναν ακόμα γνωστότερο μεταξύ όλων των εργαζόμενων της ΔΕΗ της περιοχής, αλλά και σε σημαντικό μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ο εν λόγω υποψήφιος εκφράζει τον χώρο των εργαζομένων στην ΔΕΗ. Σήμερα στην ΔΕΗ του νομού Κοζάνης απασχολούνται άμεσα, 10.000 περίπου εργαζόμενοι (8.000 στην ΔΕΗ και 2.000 σε εργολάβους) και μαζί με τους συνταξιούχους και παρεμφερή επαγγέλματα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ είναι περίπου 40.000.

Απασχολήθηκε για 5 χρόνια ως μηχανικός στα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος, όπου συνεργάστηκε άμεσα ή έμμεσα με 500 περίπου εργαζόμενους κυρίως από τις περιοχές των Καμβουνίων και Αιανής, αλλά και εργαζόμενους που διέμεναν στα σημερινά διοικητικά όρια των Δήμων Σερβίων -Βελβενδού αλλά και των Δήμων Κοζάνης και Ελίμειας. Οι σχέσεις του με όλους αυτού ήταν σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες νομαρχιακές εκλογές, όπου στο Δήμο Καμβουνίων και Σερβίων αναδείχθηκε 1ος Νομαρχιακός Σύμβουλος του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ και στον Δήμο Αιανής από τους πρώτους νομαρχιακούς συμβούλους.

Η ενασχόλησή του ως επαγγελματίας μελετητής και τεχνικός σύμβουλος επιχειρήσεων, διευρύνει έτι περαιτέρω τον κύκλο των ανθρώπων που έχει συνεργαστεί και από τους οποίους χαίρει εκτίμησης και σεβασμού. Η απασχόλησή του ως καθηγητής στα ΤΕΙ για περίπου 2 χρόνια εμπλουτίζει τον κύκλο των γνωριμιών του στην κοινωνία.

Κατά την διάρκεια της δραστηριοποίησης του στην κοινωνία, σε συλλόγους, φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει επίσης αναπτύξει σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού με πάρα πολύ κόσμο. Αναλυτικότερα:

  • Ως Πρόεδρος, Γραμματέας ή μέλος των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων των παιδιών του για 14 χρόνια έχει γνωρίσει και συνεργαστεί με πάρα πολλούς γονείς, μαθητές, δασκάλους και καθηγητές.
  • Ως συμμετέχων στα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚ-Σ στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας, έχει δραστηριοποιηθεί σε όλο τον Νομό Κοζάνης αλλά και στην υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δύο φορές εκλέχτηκε μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και μία φορά ήταν μέλος της Διοίκησης Επιτροπής. Το ίδιο ισχύει και για την συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚ του συλλόγου Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας, όπου για δύο θητείες ήταν γραμματέας και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η συμμετοχή του σε επιστημονικούς, επαγγελματικούς φορείς και πολιτιστικούς μορφωτικούς και άλλους συλλόγους εμπλούτισαν ακόμη περισσότερο τις γνωριμίες του και την αποδοχή του κόσμου. Λόγω της γενικότερης κοινωνικής αποδοχής ως καταξιωμένο, επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό στέλεχος με ήθος και ανιδιοτέλεια, προσελκύει ψηφοφόρους από άλλους χώρους, ιδιαίτερα από τους χώρους της Ν.Δ. και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Σημειώνεται ότι από τους 8.000 σταυρούς που συγκέντρωσε στις βουλευτικές εκλογές, οι 800 περίπου (ποσοστό 10%) προέρχεται από τους χώρους της Ν.Δ. και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.