Λιλλήκας Γιώργος

Wikis > Λιλλήκας Γιώργος

Η οικογένεια

Ο Γιώργος Λιλλήκας γεννήθηκε στην Παναγιά της Πάφου την 1η Ιουνίου του 1960. Είναι το τέταρτο παιδί της εξαμελούς αγροτικής οικογένειας του Γιάννη και της Σοφίας Λιλλήκα. Είναι νυμφευμένος με τη Βαρβάρα Πετροπούλου με την οποία έχει αποκτήσει ένα γιο, τον Ορφέα.
 
Επιστημονική κατάρτιση
Μαθήτευσε στο Δημοτικό Σχολείο της γενέτειράς του και στη συνέχεια στο περιφερειακό Γυμνάσιο Πολεμίου. Το 1980, μετά τη στρατιωτική του θητεία, μετέβη στη Γαλλία για σπουδές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (IEP) της Λυών. Αποφοιτεί το 1984 με το Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών. Τον ίδιο χρόνο απέκτησε και το Δίπλωμα Ειδικών Σπουδών για τον Αραβικό Κόσμο από το Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής και το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (IEP) της Γκρενόπλ, από το οποίο αποκτά το Διδακτορικού Κύκλου Εμπεριστατωμένων Σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες (D.E.A) το 1985. Από το 1985 μέχρι το 1987 (παράλληλα με την προετοιμασία της διδακτορικής του διατριβής) συμμετέχει στο Ερευνητικό Κέντρο Ιστορικής Πολιτειολογίας (Centre de Politologie Historique) του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS).
 
Η επαγγελματική δραστηριότητα
Το 1993 ο Γιώργος Λιλλήκας από κοινού με τη σύζυγό του Βαρβάρα ίδρυσαν την εταιρεία Marketway, από την οποία αποχώρησε το 2003 όταν διορίστηκε Υπουργός. Από το 2008 διευθύνει μια νέα εταιρεία, τη BlueTree Consultants, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα των Διεθνών Επενδύσεων,  κυρίως σε αγορές του εξωτερικού. Από το 2010 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Arch Capital Group (Όμιλος Εταιρειών εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Nasdag που δραστηριοποιείται στον τομέα των Ασφαλειών και Αντασφαλειών).  

Άλλες δραστηριότητες
Ο Γιώργος Λιλλήκας έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε πάρα πολλά Πανεπιστήμια και Δεξαμενές Σκέψεις (Think Tanks) για το πρόβλημα και άλλα θέματα, κυρίως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Έχει δημοσιεύσει στον κυπριακό και διεθνή Τύπο, όπως και σε βιβλία συλλογικής συγγραφής, δεκάδες άρθρα για διάφορα . Το 2008 εκδίδει το βιβλίο «Λύση του Κυπριακού: Πραγματικότητες, Διλήμματα και Επιλογές» (Εκδόσεις Λιβάνη). Επίσης, ο Γιώργος Λιλλήκας είναι Επίτιμος Πρόεδρος του «Συνδέσμου Σκαπανέας», ο οποίος
προγράμματα στήριξης και αποκατάστασης παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Πολιτική διαδρομή
• Στη διάρκεια των σπουδών του ο Γιώργος Λιλλήκας αναπτύσσει έντονη συνδικαλιστική δράση, στα πλαίσια του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών της Λυών.

• Το 1987, με την επάνοδό του στην Κύπρο, υποστηρίζει τον Ανεξάρτητο Υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και εντάσσεται στο Εκλογικό Επιτελείο. Με την εκλογή του Γιώργου Βασιλείου, (τον οποίο υποστήριζαν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ) το Φεβρουάριο του 1988 ο Γιώργος Λιλλήκας διορίζεται Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου. Στο τέλος του 1989 αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας της Νέας Γενιάς στο νεοσύστατο τότε Κεντρικό Φορέα Νεολαίας.

• Η παρουσία του στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς συνδέθηκε με το σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων. Οργανώνονται σειρές ειδικών προγραμμάτων για νέους (όπως η προβολή στο εξωτερικό νέων Κυπρίων Καλλιτεχνών, ανταλλαγές νέων, κ.ά), ενώ σε συνεργασία με το ΚΕΝΘΕΑ διεξάγεται η πρώτη κυπριακή έρευνα για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Με βάση τα πρώτα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας αυτής, ως Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, πρωτοστατεί στην σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, όπως και στην οργάνωση των πρώτων εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρόληψης, για εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και στρατιώτες.

• Τον Δεκέμβρη του 1992 παραιτείται από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς προκειμένου να εργαστεί για την επανεκλογή του Γιώργου Βασιλείου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον  οποίο υποστήριξε το ΑΚΕΛ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1996, αποδέχεται την πρόταση του ΑΚΕΛ για να κατέλθει στις Βουλευτικές Εκλογές συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις ως μέλος των Νέων Δυνάμεων παραμένοντας έτσι στην αντιπολίτευση. Τον Μάιο του 1996 εκλέγεται Βουλευτής Λευκωσίας και επανεκλέγεται το 2001 με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις. Μέσα από τη θητεία του στο Κοινοβούλιο αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα ως μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παιδείας και Εμπορίου και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Σημαντικό σταθμό στην κοινοβουλευτική του παρουσία αποτελεί η συμμετοχή του ως μέλους της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία εκλέγεται Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Ασφάλεια.
• Στις Προεδρικές Εκλογές του 1998 υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιάκωβου που είχε τότε τη στήριξη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. Το 2003 εργάζεται για την εκλογή του  Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον οποίο στηρίζουν από κοινού το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων.
• Μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Λιλλήκας διορίζεται το Μάρτιο του 2003 Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Με την Κυπριακή Δημοκρατία να προετοιμάζεται εντατικά για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως  πρώτη προτεραιότητά του  την εναρμόνιση των υπηρεσιών και των προγραμμάτων του Υπουργείου, αλλά και των Ημικρατικών Οργανισμών που υπάγονται σ’ αυτό, με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
• Ως Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού διαμορφώνει νέα προγράμματα για τη στήριξη της Κυπριακής Βιομηχανίας, του τομέα των Υπηρεσιών και του Εμπορίου (όπως το πρόγραμμα χορηγιών για την ανάπτυξη επιχειρήσεων από νέους ηλικίας μέχρι 35 χρόνων, το πρόγραμμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, κ.ά.). Επίσης, σε συνεργασία με τον ΚΟΤ και μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, διαμορφώνει το δεκαετές πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης.
• Στον τομέα της Ενέργειας, προωθεί την υπογραφή Συμφωνίας οριοθέτησης της Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης με το Λίβανο και τη Συμφωνία Συνεκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο. Στη βάση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενέργεια προωθεί την έρευνα στην Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη της Κύπρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και στη συνέχεια οργανώνει τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό για την εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους. Παράλληλα οργανώνει το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη χρηματοδότηση επενδύσεων προκειμένου για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας. 
• Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου διετέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα, παράλληλα με τη θέση του ως Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων όπως και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 

«Όχι» στο Σχέδιο Ανάν
Το 2004, κατά την περίοδο του Δημοψηφίσματος, πρωτοστατεί στην εκστρατεία απόρριψης του καταστροφικού Σχεδίου Ανάν. Με την υποβολή από τα Ηνωμένα Έθνη του πρώτου Σχεδίου Ανάν, στα τέλη του 2002, στον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, καταθέτει υπόμνημα, με το οποίο εισηγείτο όπως το Εθνικό Συμβούλιο απορρίψει το Σχέδιο ως βάση για διαπραγμάτευση.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών
Το 2006 ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος τον τιμά με την εμπιστοσύνη του και αναθέτει στο Γιώργο Λιλλήκα το Υπουργείο Εξωτερικών. Άμεσο στόχο και επιδίωξή του αποτελεί η γρήγορη εφαρμογή  ενός προγράμματος ενίσχυσης του Υπουργείου και  καλύτερης εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε χώρες που έχουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την πατρίδα μας. Για το σκοπό αυτό εξασφαλίζει 35 νέες θέσεις διπλωματών και προγραμματίζει το άνοιγμα 14 νέων Πρεσβειών σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Βραζιλία, σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., κ.ά.
Το Δεκέμβριο του 2006 οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την υλοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα από μια έντονη και σκληρή διαπραγμάτευση η Κυπριακή Αντιπροσωπία με επικεφαλής το Γιώργο Λιλλήκα επιτυγχάνει για πρώτη φορά τη λήψη απόφασης για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οι κυρώσεις αυτές μεταξύ άλλων περιελάμβαναν: το πάγωμα 8 κεφαλαίων, την απόφαση ώστε να μην κλείνει οριστικά κανένα κεφάλαιο έστω κι αν αυτό έχει ανοίξει και ένα νέο καταληκτικό ραντεβού αξιολόγησης της Τουρκίας για το Δεκέμβριο του 2009. Οι κυρώσεις αυτές αποφασίστηκαν ομόφωνα από όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Το 2007, αντιδρώντας στις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στην οικονομική αποκλειστική ζώνη της Κύπρου παρεμποδίζει το άνοιγμα του Κεφαλαίου της Ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του άσκησε επίσης βέτο στη Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (E.D.A) και Τουρκίας ως απάντηση στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαράσσει μια νέα πολιτική ανάπτυξης στρατηγικών συμμαχιών με φίλες χώρες, ενώ παράλληλα υπογράφει Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας.
 
  Στο πλευρό του Τάσσου
Τον Ιούλιο του 2007, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια ως αντιπάλου του Προέδρου Παπαδόπουλου στις Προεδρικές Εκλογές του 2008, παραιτείται από τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών. Το Σεπτέμβριο του 2007, παραμένοντας σταθερός στις πολιτικές θέσεις για τις οποίες επί 4 ½ χρόνια υπερασπιζόταν ως μέλος της Κυβέρνησης, ανακοινώνει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου και εργάζεται για την επανεκλογή του. Την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου υποστήριζαν τα Κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων.