Μαραβέγιας Ναπολέων

Wikis > Μαραβέγιας Ναπολέων


Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Πικραμμένου

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας είναι από το 2000 Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά.  Σπούδασε Οικονομική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία στο Πανεπιστήμιο της Grenoble όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d’ Etat (1983) με Άριστα και  με υποτροφίες της Αγροτικής Τράπεζας και  του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης.

Το 2006 και το 2009 υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ)  και  από το 2008 ως το 2010  ήταν Μέλος της  Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. (ΑΔΙΠ) .Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με Παράσημο (2001) και έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια Ευρωπαϊκών  χωρών. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα  βρίσκονται στο χώρο της  Ευρωπαϊκής  Οικονομίας και  Πολιτικής. Έχει συγγράψει ακόμη πολλές μελέτες και εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων και έχει δημοσιεύσει  πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Τα  πιο πρόσφατα βιβλία που έχει γράψει ή έχει επιμεληθεί είναι:
«Στρατηγική για την Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας» Παπαζήσης, Αθήνα 2005, «Οι Διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τα Ελληνικά Αγροτικά Συμφέροντα» ΕΚΕΜ/Σιδέρης, Αθήνα, 2006, Η Νέα Ευρωπαϊκή Ένωση . Οργάνωση και πολιτικές. 50  χρόνια. Θεμέλιο, Αθήνα 2007. «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Ελλάδα» Διόνικος, Αθήνα 2007. «Η Ελλάδα στην Ε.Ε . Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον».Θεμέλιο, Αθήνα, 2008.«Η Μεσογειακή Γεωργία στη Δίνη της Παγκοσμιοποίησης» Παπαζήσης, Αθήνα, 2009. «Το Πανεπιστήμιο Σήμερα. Όψεις της Κρίσης και Βήματα Προσαρμογής.» Θεμέλιο, Αθήνα, 2010.  « Εξευρωπαϊσμός στο Μεσογειακό Χώρο» Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2011

Διετέλεσε υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων της υπηρεσιακής κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου.