Πάχτας Χρήστος

Wikis > Πάχτας Χρήστος

Δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, βιογραφικό

Ο Χρήστος Πάχτας, γιος του Αστερίου και της Πηγίνας, γεννημένος στην Αρναία Χαλκιδικής το 1951, εκλέχθηκε Δήμαρχος Αριστοτέλη το Νοέμβριο του 2010 και ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2011.

Είναι χημικός, τ. Υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας, τ. Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Ο πατέρας του εργάστηκε για χρόνια στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελληνίας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Χαλκιδικής.

Τέλειωσε το Δημοτικό και Γυμνάσιο στην Φλαμανδία (Βελγίου), Αρναία και Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Χημικό Τμήμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών (ULB). Στο διάστημα 1975-1979 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών ως ερευνητής, επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα της Βιομηχανικής Χημείας. Τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο «La Trobe» της Μελβούρνης Αυστραλίας με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.

Το 1972 οργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «Ρήγας Φεραίος» Βελγίου και συμμετείχε ενεργά στην συνδικαλιστική φοιτητική ζωή, ενώ το 1973 εκλέχτηκε Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών και Πανεπιστημιακών Βρυξελλών. Μεταδικτατορικά, ιδρυτικό μέλος της ΠΑΣΠ, συμμετείχε σε όλα τα συμβούλια της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Βελγίου. Εκπροσώπησε τους Έλληνες φοιτητές του Βελγίου στο 1ο Μεταδικτατορικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ.

Συμμετείχε στην Συντονιστική Επιτροπή της «Κίνησης ενάντια στον Ρατσισμό, Φασισμό και Ξενοφοβία» Βρυξελλών και στις διακομματικές επιτροπές των Προοδευτικών Κινημάτων των μεταναστών στις Βρυξέλλες.

Επιστρέφει στην Ελλάδα και από το 1980 ιδρύει και διευθύνει το Ελεύθερο Φροντιστήριο Αρναίας. Διετέλεσε το 1982 Πρόεδρος της Πολιτιστικής και Μορφωτικής Εταιρείας Αρναίας και συνέβαλλε στην δημιουργία του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου από όπου πέρασαν σοβαρές και ξεχωριστές προσωπικότητες.

Από τον Οκτώβριο του 1983 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος στην Νομαρχία Χαλκιδικής. Την περίοδο 1986-1989 υπηρέτησε ως Νομάρχης Χίου και ως Νομάρχης Έβρου. Εκλέγεται πρώτος Βουλευτής Χαλκιδικής, από το 1989 μέχρι το 2004.

Έχει διατελέσει γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής το 1989 και 1990. Την περίοδο 1989-1993 μετείχε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Δυτικό-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου από τον Σεπτέμβριο του 1994 έως τον Δεκέμβριο του 1995.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η εισήγησή του για τα κυκλώματα διακίνησης των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη γίνεται ομόφωνα αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Καθώς επίσης και η εισήγησή του για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Διετέλεσε Υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας (1993-1994) στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας καθώς και Οικονομίας και Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 1996 μέχρι τον Ιανουάριο του 2004 στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, αρμόδιος για τη διαχείριση και παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, του Ταμείου συνοχής και των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών καθώς και των Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Μεγάλων Έργων και της Επιτροπής Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Μιλά άπταιστα τις  γλώσσες των Αγγλικών και Γαλλικών