Περγαντάς Κλέαρχος

Wikis > Περγαντάς Κλέαρχος

Περγαντάς ΚλέαρχοςΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Περγαντάς Κλέαρχος

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λιβαδειά. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπου ειδικεύτηκε στο Διοικητικό, το Συνταγματικό και Κοινοβουλευτικό Δίκαιο. Το 1992 ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ του Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Κατά την επαγγελματική του διαδρομή, παράλληλα με τη δικηγορική δράση, διατέλεσε επί πολλά χρόνια σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, με κύριες αρμοδιότητες τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου για τη συγκρότηση της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης (μετάβαση στις αιρετές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις).

Επίσης, έχει καταγράψει στο ενεργητικό του, ένα αξιοσημείωτο συγγραφικό έργο με βιβλία – διατριβές, που έχουν εκδοθεί, και άρθρα και μελέτες, που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Όλα τα χρόνια, πέρα από την επαγγελματική και επιστημονική του δραστηριότητα, παρέμεινε ενεργός πολίτης της Βοιωτίας, με διαρκή πολιτική και κοινωνική παρουσία. Γνώστης των προβλημάτων του Νομού, με θέση και άποψη για την ανάπτυξη του τόπου, σε ηλικία 42 ετών, εκλέχθηκε Νομάρχης Βοιωτίας το 2002. Το 2006, ήταν εκ νέου υποψήφιος Νομάρχης και επανεκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 54 %.

Με την ιδιότητα του Νομάρχη Βοιωτίας υπήρξε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας επί οκτώ χρόνια, καθώς και μέλος με δικαίωμα ψήφου των Επιτροπών Παρακολούθησης ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000 – 2006 και Ε.Π. Ηπείρου – Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας 2007 -2013. Αποτέλεσμα αυτών είναι να διαθέτει άριστη γνώση των προβλημάτων της Στερεάς Ελλάδας, καθώς επίσης και τις δυνατότητες αναπτυξιακών προοπτικών της Περιφέρειας.

Είναι, επίσης, εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ), Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΕΝΑΕ, και μέλος με δικαίωμα ψήφου της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), με αποτέλεσμα την ευρεία γνώση και εμπειρία σε θέματα Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.

Το 2010, στις πρώτες εκλογές με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχτηκε ως πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Έχει άριστη γνώση της Γαλλικής γλώσσας και επαρκή γνώση της Αγγλικής. Είναι παντρεμένος με την Έφη Ζούβελου, συμβολαιογράφο, και έχει ένα γιο, το Γιάννη, 11 ετών.