Πεταλωτής Γεώργιος

Wikis > Πεταλωτής Γεώργιος

Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Κυβέρνηση Παπαδήμου

Ο Γιώργος Σ. Πεταλωτής γεννήθηκε το 1964 στην Κομοτηνή. Είναι παντρεμένος με την Κλεοπάτρα Α. Στογιαννίδου και έχουν κόρη την 9χρονη Αλεξάνδρα.
Είναι Δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε προγράμματα Νομικής Ορολογίας, Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης Γερμανίας. Είναι εγγεγραμμένος στο μεταπτυχιακό τμήμα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών.
Μέλος της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Κομοτηνής και εκλεγμένο μέλος της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Εκλεγμένος για τρεις συνεχόμενες θητείες ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ με συνδυασμούς υποστηριζόμενους από το ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε Γραμματέας και κατόπιν Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου τις περιόδους 1998 – 2002 και 2002 – 2006 αντίστοιχα. Από το 2007 έως σήμερα είναι Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ροδόπης, με αντικείμενο τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Από το 1993 έως το 2002 (επί τρεις τριετίες) εκλέγεται πρώτο σε ψήφους μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης. Από το 2002 έως σήμερα (επί δύο θητείες) εκλέγεται ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. Το διάστημα 2002-2005 εκλέγεται από την ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μέλος της Συντονιστικής της Επιτροπής.
Πρόεδρος του Ιδρύματος Μοσχίδη – Κυριακίδη στην Κομοτηνή καθώς και του Συλλόγου Σοφιδιωτών Θράκης. Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Υπήρξε ο πρώτος στην Ελλάδα ανταποκριτής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), με δράση σε θέματα χειρισμού ασύλου, συνεργαζόμενος με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.