Σκοτινιώτης Πάνος

Wikis > Σκοτινιώτης Πάνος

Δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, βιογραφικό Ο Πάνος Σκοτινιώτης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα, μεγάλωσε, ζει και εργάζεται στο Βόλο. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διατηρεί στο Βόλο δικηγορικό γραφείο.
 Απόφοιτος του 2ου Γυμνασίου Βόλου, εισάγεται το 1972 στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοιτά το 1976.
Στα φοιτητικά του χρόνια παίρνει ενεργά μέρος στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και αναπτύσσει έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Είναι ο πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδάζουσας Νεολαίας Νομού Μαγνησίας.
Από το 1977 μέχρι το 1979 εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ως σκαπανέας μηχανικού στη Λήμνο.
Από το 1979 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
Το 1982 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Βόλου με το συνδυασμό “Δημοκρατική Συνεργασία” και δήμαρχο τον Μιχάλη Κουντούρη και ορίζεται αντιδήμαρχος για τέσσερα χρόνια. Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εκλέγεται και πάλι δημοτικός σύμβουλος Βόλου με το συνδυασμό του Κίτσου Μακρή.
Το 1989 εκλέγεται βουλευτής Μαγνησίας με τον (ενιαίο) Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.
Στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ορίζεται Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, με υπουργό τον Θεόδωρο Κατριβάνο.
Τον Απρίλιο του 1990 επανεκλέγεται βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και αναπτύσσει πολύπλευρη κοινοβουλευτική δράση. Στο πλαίσιο αυτό, εκλέγεται Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων και συμμετέχει δραστήρια στη Συνέλευση των αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών των χωρών – μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στις νομαρχιακές εκλογές του 1994 εκλέγεται πρώτος αιρετός νομάρχης Μαγνησίας, με το συνδυασμό της “Δημοκρατικής Συνεργασίας για τη Μαγνησία”, τον οποίο υποστήριξαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.
Στις νομαρχιακές εκλογές του 1998 επανεκλέγεται νομάρχης με τον ίδιο συνδυασμό.
Κατά την οκταετία 1995-2002 η Μαγνησία περνά από τη φάση της ραγδαίας αποβιομηχάνισης σε περίοδο ανάπτυξης και δημιουργίας. Ο Βόλος γίνεται ολυμπιακή πόλη και υλοποιείται μεγάλο πρόγραμμα αναπτυξιακών έργων.
Ως νομάρχης αναπτύσσει πλούσια πολιτική – συνδικαλιστική δράση για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) ολόκληρη την οκταετία 1995-2002.
Την ίδια περίοδο ορίζεται τακτικό μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ασχολείται δραστήρια με θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια της νομαρχιακής του θητείας είναι, επίσης, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ενώ εκλέγεται και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπροσωπώντας τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Θεσσαλίας. Με τις ιδιότητες αυτές ασχολείται με τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του ευρύτερου θεσσαλικού χώρου.
Στις δημοτικές εκλογές του 2002 εκλέγεται μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, επικεφαλής του συνδυασμού “Βόλος, Ανοιχτοί Ορίζοντες”.
Το 2003, με την ολοκλήρωση της θητείας του στη Νομαρχία, επιστρέφει στη μάχιμη δικηγορία.
Το 2009 συμμετέχει σε επιστημονικές ομάδες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) για την εκπόνηση της “Μελέτης για την οργανωτική αναδιάρθρωση και λειτουργική αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης” και της “Μελέτης για τη λειτουργική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης”.
Μετά την εκλογή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, παίρνει μέρος σε Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την επεξεργασία του νομοσχεδίου που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση (“Πρόγραμμα Καλλικράτης”), ενώ συμμετέχει και στην επιτροπή του Υπουργείου για την επεξεργασία πρότυπων Οργανισμών για τους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Το 2010 εκλέγεται Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εκλέγεται πρώτος Δήμαρχος του νέου Δήμου Βόλου, με το συνδυασμό της “Δημοκρατικής Συμπολιτείας”, τον οποίο υποστήριξαν το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στόχος του να θεμελιώσει σε στέρεες βάσεις το νέο Δήμο Βόλου που προέκυψε από τη διοικητική μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”, με τη συνένωση οκτώ Δήμων και μίας Κοινότητας, και αποτελεί πλέον τον 6ο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.
Στέλεχος της Αριστεράς για πολλά χρόνια, συμμετέχει ήδη από το 1991 σε σειρά από πρωτοβουλίες για τη σύγκλιση της Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ και την ανασύνθεση του χώρου της δημοκρατικής, σοσιαλιστικής και οικολογικής Αριστεράς στη νέα εποχή. Από το 2004 στηρίζει, πάντοτε από τη σκοπιά της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, το εγχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και την αυτονομία της πολιτικής, ενώ το 2008 συμβάλλει στην επεξεργασία των πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ ενόψει του Συνεδρίου του, ως μέλος της αντίστοιχης επιτροπής.
Έχει πολλές παρεμβάσεις σε θέματα αυτοδιοίκησης, διακυβέρνησης και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όπως και σε ευρύτερα πολιτικά θέματα, με ομιλίες και δημοσιεύσεις στον αθηναϊκό και τοπικό τύπο, καθώς και σε εξειδικευμένα περιοδικά.
Είναι παντρεμένος με τη Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη, αρχιτέκτονα και τοπογράφο μηχανικό στην ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Έχουν ένα γιο, τον Αντώνη, διεθνολόγο με ειδίκευση στις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επιστημονικό συνεργάτη αυτή την περίοδο στο ΙΣΤΑΜΕ – Ανδρέας Παπανδρέου.