Σούρλας Γιώργος

Wikis > Σούρλας Γιώργος

Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Σούρλας Γιώργος γεννήθηκε στο Βελεστίνο Μαγνησίας. Είναι γιατρός, διδάκτωρ οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΡΕΝ Βορ. Ελλάδος επί Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση (ΝΔΦΚ) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυβερνήσεων της ΝΔ, βουλευτής που εξελέγη τις περισσότερες φορές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τον νομό Μαγνησίας. Στις εκλογές του Ιουνίου 1989 εξελέγη πρώτος σε όλη την Ελλάδα με ποσοστό 45% σε σταυρούς προτίμησης. Γνωστός για τις κοινοβουλευτικές του μάχες ενάντια στη διαφθορά και στα διαπλεκόμενα. Εξελέγη πολλές φορές μέλος της ΚΕ της ΝΔ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της, καθώς και της Εκτελεστικής Επιτροπής της, στην οποία το 1989 κατέλαβε την πρώτη θέση.

Το 1981, πολιτεύτηκε για πρώτη φορά με τη Ν.Δ. και από τότε εξελέγη βουλευτής οκτώ (8) φορές (εκλογικές αναμετρήσεις 1981, 1985, Ιούνιος 1989, Νοέμβριος 1989,1990,1993,1996, 2004). Από το 2002 είναι Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Μετώπου.

Το 2004, εξελέγη Β΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του, των Επιτροπών Ομάδων Φιλίας, καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής για την ΠΑΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού).
Είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας “Ρήγας Βελεστινλής” και του Ινστιτούτου “Giorgio de Chirico – Κέντρο Σπουδών και Έρευνας” του Βόλου.