Τσαβάρης Γιάννης

Wikis > Τσαβάρης Γιάννης

Ο Γιάννης Τσαβαρής γεννήθηκε το 1956 στον Πειραιά. Είναι το πέμπτο παιδί του Μιχάλη και της Άννας Τσαβαρή.
Ο πατέρας του ήταν έντονα πολιτικοποιημένος (συνδικαλιστής, στέλεχος της Ε.Δ.Α. και αργότερα του Κ.Κ.Ε.) καθώς επίσης και μέλος της Κ.Ο.Β. Κ.Κ.Ε. στη Σαλαμίνα. Ο Γιάννης Τσαβαρής είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Πανωρή και είναι πατέρας τριών κοριτσιών, της Άννας 27 ετών, της Βασιλικής 25 και της Μαρίας 22 ετών.
Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ και κάτοχος της υπ’ αρ. 57- 0299 άδεια άσκησης επαγγέλματος. Η σχέση του με την Σαλαμίνα ξεκινάει από το 1960, όταν με τους γονείς του κατασκήνωνε τα καλοκαίρια στα «πεύκα» της Φανερωμένης. Στην Σαλαμίνα κατοικεί και δραστηριοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια. Η πολυετής δράση του κυρίως συμπυκνώνεται σε 3 τομείς, ήτοι τον επαγγελματικό, τον συνδικαλιστικό και τον κοινωνικό.

Επαγγελματική δραστηριότητα
Τέλος του 1978 «μπαίνει» στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα προσλαμβάνεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το χρονικό διάστημα 1980-1982 υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία. Από το 1982 έως το 1985 εργάζεται στην GM (General Motors) στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου. Από το 1985 έως το 1992 εργάζεται στην Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (Τμήματα Στατιστικής, Μικροσυγκροτημάτων, Συντήρησης). Το 1992 απολύεται από την ΕΑΣ (Κυβέρνηση Μητσοτάκη) και προσλαμβάνεται στην Γ.Λ. Τουρνικιώτης (SUBARU) στο Τεχνικό Τμήμα. Το 1994 επαναπροσλαμβάνεται ( κυβέρνηση Α. Παπανδρέου) στην ΕΑΣ και το 1995 μετατίθεται στην Νομαρχία Πειραιά ως ειδικός συνεργάτης του τότε Νομάρχη Πειραιά Χρήστου Φωτίου.
Από το 1997 υπηρετεί στην Δ/νση Μεταφορών της Νομαρχίας Πειραιά στο Τμήμα Εγκαταστάσεων Εξυπηρέτησης Οχημάτων. Παράλληλα εργαζόταν ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός από το 1985 έως και το 2001 με πλήρες ωράριο εργασίας στην εσπερινή τεχνική σχολή του δήμου Νίκαιας « Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» όπου δίδασκε μαθήματα της ειδικότητας του. Επίσης έχει εργασθεί ως εκπαιδευτικός (1995-1996) στο Α΄ ΙΕΚ Αθηνών διδάσκοντας την σύγχρονη τεχνολογία του αυτοκινήτου.
Ταυτόχρονα, λόγω της εξειδίκευσής του στην σύγχρονη Τεχνολογία του Αυτοκινήτου (μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, σεμινάρια κλπ) εργάζεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται με την μετεκπαίδευση προσωπικού ή επαγγελματικών ομάδων μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (π.χ. εταιρεία Euro Space, M.T.E.S. κ.α.)

Συνδικαλιστική δραστηριότητα
Από πρωτοετής φοιτητής (1974-1975) συμμετέχει σε όλους του φοιτητικούς αγώνες μέσα από εκλεγμένες θέσεις στα διάφορα φοιτητικά όργανα.
Το 1982 έως το 1985 είναι μέλος του Σωματείου εργαζομένων στην GM και μέλος του Δ.Σ. Από το 1985 είναι μέλος του Σωματείου Μηχανολόγων και Τεχνολόγων ΕΑΣ, υπηρετώντας κατά καιρούς σε όλες τις θέσεις του Δ.Σ.
Το 1992 συμμετέχει ενεργά και από την πρώτη γραμμή ως μέλος του Προεδρείου στην μεγάλη και ιστορική απεργία των εργαζομένων στην ΕΑΣ, η οποία διήρκησε 18 μήνες!!, χωρίς να δεχθεί να συμβιβαστεί με την επιλογή της τότε κυβέρνησης και να «προτιμήσει» την απόλυσή του.
Από το 1995 είναι μέλος του Σωματείου των εργαζομένων στην Νομαρχεία Πειραιά, ενώ το 2000 είχε εκλεγεί και πρόεδρος του εν λόγω σωματείου. Επίσης, συμμετείχε ανελλιπώς για όσα χρόνια ήταν εκπαιδευτικός στην Τεχνική σχολή του Δήμου Νίκαιας «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ», στην τριμελή επιτροπή που εκπροσωπούσε το σύλλογο των καθηγητών της σχολής, σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για εργασιακά θέματα είχε η σχολή με τον Δήμο Νικαίας.

Κοινωνική δραστηριότητα
Ο Γιάννης Τσαβαρής από πολύ μικρός ασχολείται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (ποδόσφαιρο), καταρχήν ως αθλητής και στην συνέχεια ως παράγοντας. Έχει υπηρετήσει το Πειραϊκό Ποδόσφαιρο είτε ως αθλητής, είτε ως παράγοντας στα σωματεία Αργοναύτης, Χατζηκυριάκειο, Ήφαιστος, Αίας. Επίσης, συμμετείχε σε πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους εξωραϊστικούς- εκπολιτιστικούς συλλόγους στην Σαλαμίνα (Αγ. Γεώργιος, Ναυτίλος, Ο.Ε.Ε.Σ.Σ.). Έχει εκλεγεί μέχρι σήμερα τρεις φορές Δημοτικός Σύμβουλος Σαλαμίνας. Η κομματική του δράση ήταν έντονη και πάντοτε παράλληλη με αυτήν της συνδικαλιστικής του παρουσίας. Είναι μέλος της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Σαλαμίνας.
Συμμετείχε στις περασμένες δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Σαλαμίνας» όπου και εξελέγει τελικά Δήμαρχος Σαλαμίνας.