Βερνίκος Γιώργος

Wikis > Βερνίκος Γιώργος

Γιώργος Βερνίκος - ΒιογραφικόΥπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου – Κυβέρνηση Σαμαρά Τρικομματική

Ο νέος υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος είναι μέλος της ομώνυμης ναυτιλιακής οικογένειας. Ο πατέρας του, ήταν εφοπλιστής και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου.

Γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και κατάγεται από οικογένεια εφοπλιστών από την Σίφνο. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικά και στην συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Νεαρός συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Έχει ασχοληθεί με τα κοινά και έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, συνιδρυτής του ελληνικού γραφείου της GREENPEACE, μέλος της διοίκησης και το 2001 πρόεδρος.

Επαγγελματικά ασχολήθηκε με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Το 1975 ίδρυσε και είναι πρόεδρος του ομίλου εταιρειών «VERNICOS YACHTS».

Είναι μέλος στην Διεθνή Αμνηστία, στον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας, στο Σύνδεσμο Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών, στην Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση, στη Διεθνή Διαφάνεια, στο Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού.

Ο Γ. Βερνίκος είναι προσωπικός φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου από το 1974 και λέγεται ότι αυτός συνέβαλε στην πολιτική του συνειδητοποίηση, με την πρώτη συμμετοχή του στην ΕΦΕΕ.