Βουνάτσος Δημήτρης

Wikis > Βουνάτσος Δημήτρης

Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Πλωμάρι – Λέσβου. Γιός του Φωκίωνα Βουνάτσου, δικηγόρου, εκ των επιφανεστέρων στελεχών της Εθνικής Αντίστασης στην Λέσβο και Βουλευτή της ΕΔΕ,  καθώς επίσης και μετέπειτα Δημάρχου Πλωμαρίου.

Ο Δημήτρης Βουνάτσος, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Είναι Δικηγόρος και έγγαμος με την Μυρσίνη Κουντούρη.
 

Στο Πανεπιστήμιο ασχολήθηκε με τον φοιτητικό Συνδικαλισμό. Εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής, Προεδρεύων στο κλιμάκιο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ), Ιδρυτικός Πρόεδρος του Συλλόγου Λεσβίων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέλος των Πολιτικών Φοιτητικών Οργανώσεων, Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών(ΔΑΣ)-114, Οργάνωση Νέων Ενώσεως Κέντρου (ΟΝΕΚ) και Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ). Προβεβλημένο στέλεχος της Γενιάς του 114.

Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως απλός στρατιώτης, στα 1968-1970.
 
Εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μέλος όλων των Βαθμίδων των οργάνων Βάσης στη Λέσβο.
 
Πολιτεύτηκε το 1981 και εκλέγεται πρώτος Βουλευτής. Επανεκλέγεται σ’ όλες τις επακολουθήσες  Βουλευτικές Εκλογές, του 1985, τον Ιούνιο του 1989, τον Νοέμβριο του 1989, το 1990, το 1993, συνολικά επι 15 χρόνια, στον Νομό Λέσβου.
 
Εκλέγεται Νομάρχης Λέσβου, επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συνδυασμού « ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» στα 1999-2002. Το 1999 απαγορεύτηκε η είσοδός του στην Τουρκία με επίσημη ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠ. ΕΞ, χαρακτηρισθείς ως PERSONA NON GRATA! Στις εκλογές του 2002 ο συνδυασμός του λαμβάνει το 48,50% της λαϊκής εμπιστοσύνης, και αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, ενώ στις Νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2006, επικεφαλής και πάλι του Ανεξάρτητου Αυτόνομου Συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» εκλέγεται τρίτη  δύναμη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ελάσσων Αντιπολίτευση επί πέντε συμμετεχόντων συνδυασμών.
 
Στις Αυτοδιοικητικες εκλογές του Νοεμβρίου 2010 , επικεφαλής του Ανεξάρτητου Αυτόνομου Συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ- ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» , εκλέχθηκε  Δήμαρχος  του ενιαίου Δήμου Λέσβου με ποσοστό 57,80%, γεννώντας ελπίδα για μια νέα προοπτική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, με πραγματικά ανεξάρτητους και ακομμάτιστους συνδυασμούς, που πάνω απ’ όλα θα έχουν το συμφέρον του τόπου. Σήμερα ως Δήμαρχος Λέσβου προσπαθεί με τους συνεργάτες του, να ανταπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικά και διοικητικά συνθήκες του τερατουργήματος του ενός Δήμου- δεκατρείς πρώην Δήμοι σε έναν-, του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», του μεγαλύτερου (εκτατικά) Δήμου της Ελληνικής Επικράτειας.   Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου (ΠΕΔ).