Χατζηδιαμαντής Αντώνης

Wikis > Χατζηδιαμαντής Αντώνης

Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, βιογραφικόΟ Αντώνης Χατζηδιαμαντής γεννήθηκε το 1958 στο Ρωσσοπούλι της Λήμνου απ΄ όπου κατάγονται και  οι δύο γονείς του.Είναι  παντρεμένος με την ζωγράφο και καθηγήτρια Ειρήνη Χριστοφορίδου και πατέρας του δεκάχρονου Θεοφάνη.

Ο πατέρας του Θεοφάνης Χατζηδιαμαντής, αγωνιστής της Εθνικής αντίστασης και δυο φορές εξόριστος στη Γυάρο, την περίοδο του εμφυλίου αλλά και το 1967, τον γαλούχησε με τις αξίες και τις αρχές της δημοκρατικής αριστεράς. Το 1964, η οικογένεια του αναγκάσθηκε να μετοικίσει στην Αθήνα, όπου και τελείωσε το γυμνάσιο. Εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό τμήμα της ΑΣΟΕΕ και ειδικεύτηκε σε θέματα Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης.

Από τα  μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια είχε ενεργή παρουσία στους συνδικαλιστικούς αγώνες της γενιάς του. Συμμετείχε σε διοικητικά συμβούλια φοιτητικών συλλόγων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ ασχολήθηκε συστηματικά με την ενεργοποίηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

 

Εγκατεστημένος στην Μυτιλήνη δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών (1987 – 1995) στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό και υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων και προγραμμάτων στο Βόρειο Αιγαίο  και ιδιαίτερα στη Λήμνο.

Το 1995 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη ως διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εταιρίας με αντικείμενο τα θέματα στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού, περιφερειακής ανάπτυξης, οργάνωσης επιχειρήσεων και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

Το ενδιαφέρον του για τα κοινά τον οδήγησε να ασχοληθεί εντατικότερα με τα ιδιαίτερα προβλήματα της Περιφέρειας και ιδίως της Λήμνου. Στις Δημοτικές και Νομαρχιακές  εκλογές του 2002, ως υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος Λέσβου κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού «Νέα Σελίδα» στην Επαρχία Λήμνου.

Ως  εμπειρογνώμονας σε θέματα νησιωτικής πολιτικής συνεργάζεται με εθνικές και περιφερειακές αρχές καθώς και με πολλούς σημαντικούς Δήμους σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε επιτροπές και ομάδες εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και συλλογικών φορέων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, συνεχίζει τη συστηματική ενασχόλησή του με τα προβλήματα των νησιών του Β. Αιγαίου και ιδιαίτερα της Λήμνου σε συνεργασία με τους Δήμους, την Αναπτυξιακή Εταιρεία και άλλους φορείς του νησιού. Οι συνεργασίες αυτές την τελευταία εικοσαετία έχουν αποδώσει σημαντικά έργα για τη Λήμνο. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η δημιουργία του πρώτου, στο Αιγαίο, συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, η δημιουργία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λήμνου, η κατασκευή και λειτουργία πρωτοποριακών έργων όπως το φυσικό σύστημα βιολογικού καθαρισμού, ο σχεδιασμός των προγραμμάτων ανάπλασης της Μύρινας, τα προγράμματα προστασίας και ανάδειξης της Χορταρόλιμνης – Αλυκής, οι οικολογικές διαδρομές της Λήμνου, καθώς και έργα ανάδειξης και προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και προβολής του νησιού.