Υεμένη

Υεμένη

Δημοκρατία της Υεμένης
الجمهورية اليمنية

Θέση

Σημαία

Εθνόσημο

Η Υεμένη είναι κράτος στην Αραβική Χερσόνησο. Συνορεύει ανατολικά με το Ομάν και βόρεια με τη Σαουδική Αραβία. Δυτικά βρέχεται από την Ερυθρά θάλασσα και νότια από τον κόλπο του Άντεν. Έχει έκταση 527.968 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 23.822.783 κατοίκους (εκτίμηση 2009). Η χώρα αποτελείται από μια χαμηλή παραλιακή ζώνη, στο βάθος της οποίας ορθώνονται ψηλές οροσειρές (όρος Τζεμπέλ Χαντούρ, 3.760 μ.), χαμηλώνοντας προς τ’ ανατολικά και καταλήγοντας σε στέπες και ερήμους. Το εσωτερικό της χώρας διασχίζουν πολλές βαθιές κοιλάδες, γεμάτες από οάσεις. Η περιοχή αυτή βρίσκεται κάτω από την επίδραση των θερινών μουσώνων και δέχεται σημαντικές βροχοπτώσεις, τις μεγαλύτερες της Αραβικής χερσονήσου. Οι βροχοπτώσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, ευνοούν τη βλάστηση και γι’ αυτό η περιοχή ονομάστηκε «Ευδαίμων Αραβία», σ’ αντίθεση από τη βόρεια ξηρή ερημική και βραχώδη περιοχή. Δημιουργείται το 1990 από την ένωση της Αραβικής Δημοκρατίας της Υεμένης, στο βορρά, και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Υεμένης, στο νότο. Μετά την ένωση οι διαμάχες μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων, που θεωρητικά έχουν σχηματίσει συνασπισμό, οδηγούν το 1994 σε εμφύλιο πόλεμο και την εκδίωξη των πρώην μαρξιστών. Πρωτεύουσα είναι η Σαναά, νόμισμα το ριάλ Υεμένης και επίσημη γλώσσα η αραβική.
ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ
Η εθνική σημαία της Υεμένης καθιερώνεται την 22 Μαΐου 1990, την ίδια ημέρα που η Βόρεια και η Νότια Υεμένη ενοποιούνται. Το σχέδιο των λωρίδων με τα χρώματα κόκκινο, λευκό και μαύρο είναι επίσης στις σημαίες της Βόρειας και της Νότιας Υεμένης, συμβολίζοντας τον παναραβισμό. Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή, το κόκκινο συμβολίζει τη σφαγή των μαρτύρων και την ενότητα, το λευκό εκπροσωπεί το λαμπρό μέλλον και το μαύρο συμβολίζει το σκοτεινό παρελθόν.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ
Βασίλειο των Μουταβακιλιτών της Υεμένης (1927–1962) Αραβική Δημοκρατία της Υεμένης (1962–1990) Λαοκρατική Δημοκρατία της Υεμένης (1967–1990)